ahojte
uvazujem (teda zatial iba uvazujem)... chcem urobit aplikaciu pre automatizaciu. znamena to, ze po ethernete (protokol 104) by mala moja aplikacia komunikovat s "niecim" co bude zdroj nejakych dat. aplikacia by tieto data zbierala a na zaklade tychto dat by vlastne iba "menila obrazky" nejakych prvkov zobraznych v ramci tejto aplikacii. casom by mozno nebolo zle aj tieto prvky ovladat, cize aplikacia by poslala data smerom k nejakemu zariadeniu.
a teraz otazka: v com by bolo najlepsie aplikaciu vytvarat? aky prog. jazyk?
rozmyslal som nad delphi (windows), pretoze som v tom uz nieco robil. napadlo ma, ze mozno by nebolo urobit to pod linux. samozrejme musi to mat GUI a potrebujem teda vediet nejak pracovat s datami po 104ke (to je nejaky komunikacny protokol po ethernete)
diky za nejake napady a typy
...a samozrejme by nebolo zle, keby to slo aj na windowsoch (napr. ako web aplikacia?)
Qt (multiplatformove, podpora sietovej komunikacie, gui, xml/json/...).
Lazarus (klon delphi postaveny na FPC) funguje v linuxe aj vo windowse, execka su trochu vacsie (par MB ale potom uz to rastie pomali), ma to aj nejaky komponent na TCP (bud TClientSocket alebo take nieco)
Pokial vies Delphina tak Lazarus je pre teba top.
Daj link na specifikaciu ethernet protokolu 104... rad by som si o tom precital viac, na googli neviem nic najst
tak to by som aj ja rad vedel, co to je...
asi myslel IEC 60870-5-104 ak nevies nic najst na googli, spytaj sa tu, mozno sa niekto najde kto ti vygoogli
jo. je to ono
@borg
nic ine sa neda napisat.... len ty si ale kokot
diky :)
Ja som bol v tom, že sa jedná o port 104 acr-nema (Digital Imag. & Comm. 300) používaný v medicíne pre CT a MR.
ale ethernet nema ziadny protokol 104.
chlapcek chcel zafrajerovat, ale najprv by o tom musel nieco vediet.
inac ta otazka mi pripada ako: chcem postavit fabriku, ktora bude vyrabat "nejake" dopravne prostriedky, ktore sa budu pohybovat po "nejakej" komunikacii, a ktore budu "nieco" prevazat. z akeho materialu mam postavit fabriku...?
To je jednoduché, betón alebo oceľ, najväčšou pravdepodobnosťou kombinácia týchto dvoch materiálov :-)
OK. diky teda predbezne za info. budem sa teda uberat smerom Delphi/Lazarus ked by teda prislo k najhorsiemu ;)
vsak ... urcite budem otravovat ked tak ;)