Zdravim, nasiel by sa tu niekto, kto je profik v Arch linuxe. Zhaname do nasho teamu cloveka, ktory vie nakonfigurovat a naprogramovat uplne vsetko.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Zdravim, nasiel by sa tu niekto, kto je profik v Arch linuxe. Zhaname do nasho teamu cloveka, ktory vie nakonfigurovat a naprogramovat uplne vsetko.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Čo je to za tím?
jedna sa o to ze dokoncujeme startup, je to pc s nazvom xerry. A chcel by som tam prichystat buduci rok ako jednu z alternativ linux os, ale s logom xerry, ako vlasny os.
proste to nakonfigurovat tak aby to bolo pre uzivatelom easy a kompatibilne s vsetkymi platformami co su na trhu.
Ake parametre ma mat ten xerry?
bude to postavene na inteloch od celeronu po icore7 jedna sa o toto http://www.startitup.sk/article/detail/ar2930-xerry-slovensky-dreveny-pocitat-co-konkuruje-apple a zaroven chystame aj vlasne nas serveri
Zaujimave. To uz si clovek nebude moct ani len buchnut po skrinke :)
Na tie NASka som zvedavy...
to ano to nebude, tak co sli by ste s nami do toho?
Co sa tyka programovania tak ja urcite nie. Pockaj si na vacsich machrov.
na zaciatok hladam niekoho kto by vedel zostavit os tak ako by som si to predstavoval, to by ste vedeli?
zostavit os tak ako by som si to predstavoval
co si mam pod tym predstavit?
imho vymyslat vlastnu distribuciu je blbost. kto sa o to bude potom starat, vyvijat? aj tak si to potom ludia bubu preinstalovavat na to, co poznaju. takze staci to urobit 100% kompatibilne s linuxom, teda pouzit komponenty, ktore maju kvalitne a stabilne ovladace. a ako default tam hodit hocijaku distribuciu (alebo konkretne ubuntu, ked uz su z neho vsetci taki posrati)...
presne tak ako pise samalama, urobte si nejaky graficky design a zabalte do do balicka ktory tam nainsatlujete. hotovo, ziadna vlastna distribucia, nik to nebude udrziavat.
Trošku poopravím. Vybrať grafickú tému, pribaliť vytvorené pozadie a zabaliť do metabalíka. V tom bol dobrý Stano.
Mno. Najprv by si mohol špecifikovať čím to má konkurovať Apple. Mini PC sú v už roky rokúce predaji, a drevená skrinka je znakom zelenej technológie len pre hippsterov. Recyklované železo po ukončení životnosti má nízky výkon s vysokým príkonom a súčasná bezolovnatá spájka je kapitola sama o sebe. Tá len zabezpečí že železo spoľahlivo zomre.
Ak by tam bola nová doska s minimálne dvoma SATA diskami (hoci aj notebookovými), a malo by to napájanie z NB adaptéra, tak by som porozmýšľal.
Ale môžeš ho rituálne spáliť.
Ináč super, presne nad takýmto uvažujem že si spravím ako HTPC, a ešte uvažujem nad zakomponovaním PC do stola ktorý bude dať zdvíhať aby som stále nesedel za kompom :-)
Vlastné distro nie je problém poskladať. Inak odkiaľ si? Ja bývam pri Trenčíne.
a z ktorej distribucie poskladas to akoze vlastne distro?
Každá majoritná distribúcia má dobre zdokumentovaný vývoj a nástroje na forknutie si vlastnej distribúcie. Otázka balíčkov je zložitejšia, ale to zas závisí na tom či si to chceš baliť sám a použiť skripty z majoritnej distribúcie, alebo len použiješ zdroje majoritnej distribúcie. Samozrejme pokiaľ si toto celé chceš riešiť sám, znamená to veľký tím ľudí.
a toto by si nazval novou distribuciou?
pre firmu, ktora chce predavat hw, je "vlastna" distribucia uplne na nic. to by musela mat fest pridanu hodnotu, aby to stalo zato...
Ja som z odkazovaného startupu pochopil, že ide hlavne o to aby to dobre vyzeralo a bolo pod hlavičkou projektu. Mrkni si ten článok, teda nieje to tam priamo napísané, ale z kontextu mi to príde jasné.
Co takto Opensuse Studio, vyskladat sa da lahko vlastne distro vratane nazvu atd.
no byt mnou tak by som predaval len tie krabice , bez HW a bez SW , taktiez by som okamzite zrusil poznamku ze konkurencia Apple , ... a tak isto by som skusil ako je ten material nehorlavy pri pripadnom skrate nechcenom ci .. a urcite ako bolo spominane vyssie VETRACIE otvory .
dakujem za reakcie a pripomienky, je to na dost dlhu debatu a viacej nazorov je fajn. V podstate ide o to zobrat nejaku distribuciu a dat ju pod logo, samozrejme skompletizovat to aby bo bolo kompatibilne s androidom, windowsom a apple. urobit system friendly easy. a tiez nezabudnut na to aby boli update uplne jednoduche.
Takže, všetko ostatné ide bokom. Ostáva len pôvodná otázka, kto vytvorí nepotrebný fork distribúcie a bude sa oň starať.