Zdar, ak mam v PC mam 2 disky, na kazdom jeden OS, je mozne nastavit Grub tak, aby mi ponukol boot obidvoch OS alebo vie dalej bootovat iba z toho disku na ktorom je ulozeny?
Bootloader na jednom disku a boot z druheho
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Vie bootovať zo všetkých diskov kde je nainštalovaný systém, stačí napísať
Ono by bolo dobre aj keby ze napises aky OS mas lebo nie v kazdom staci update-grub v takom archu to nestaci a hlavne ani ten prikaz nefacha TVBedna :D
PS: bedna by si mohol dakedy dojst aj na pokec kua...
V upgrade-grub je všetko a preto sú ostatné nástroje zbytočné.
Na aký pokec mám prísť?
Ubuntu a Window 7, grub na ubuntackom disku. Takze pojde to?
jj ak ubuntu tak ten command pomoze mal by... ale nezabudni ako root alebo za pomoci sudo upgrade-grub
Keďže sú v PC dva HDD a GRUB je nainštalovaný na HDD s Ubuntu, tak aby sa pri štarte PC dalo vyberať, ktorý OS bude bootovať, je potrebné zmeniť poradie bootovania diskov v Biose. Neviem, ako to máš teraz nastavené. Ale ak po zapnutí PC bootuje Win, tak tento HDD je nastavený ako primárny. V tomto prípade je potrebné nastaviť ako primárny HDD s Ubuntu, nabootovať do systému a v terminále zadať príkaz, ktorý sa tu už spomenul:
Vo výpise v terminále budeš vidieť, či bol do GRUBU pridaný aj Win alebo nie.Okej diky vsem, dufam ze to pojde. Mi ide o to aby som nemusel vyberat hdd cez bios boot menu ale cez grub, tak ze nastavim ubuntu hdd na prve miesto boot poradia bez pytania na dalsi hdd, zavedie to grub a az tam vyberiem OS. (Este to tak nemam lebo potrebujem ten disk inde, tak nech nemusim potom riesit)
Presne takto to mám spravené ja. V biose mám nastavené bootovanie z disku kde mám debian s grub-om a na druhom disku mám win7. A je to dobré aj z hľadiska že neprepisuješ bootloader win a ten potom netreba opravovať keby sa niečo stalo disku s debianom. Len sa nastaví bootovanie v biose.
A ked sme pri tejto teme, tak vraj sa da cez grub nabootovat aj z pripojeneho USB kluca, to je pravda? :D
Jasne že áno.
Ale potom staci, aby niekto pripojil k PC svoj USB kluc s nejakou live distribuciou a v grube ju nabootoval a ziska pristup k PC, aj bez znalosti hesla k biosu (na zmenu poradia bootu) alebo nutnosti resetnut bios heslo jumperom v PC, ci?
Na zmenu Grubu potrebuješ heslo roota.
Ak sa niekto dostane k počítaču jedinou ako-tak spoľahlivou metódou ochrany je šifrovanie disku. Pri nabootovanom systéme by sa dal kľúč pri troche snahy dostať z RAM.
Ano. Ak mas fyzicky pristup k pocitacu, tak ho bez problemov hacknes. Ci uz cez priamy pristup k HW ako napriklad primy pristup do pamete (DMA) cez FireWire, USB3, PCI, PCI-E, PCMCIA, ExpressCard, ... alebo priamou modifikaciou udajov na disku z ktoreho startujes. Enkrypcia to nespasi, UEFI Secure Boot je len na odfiltrovanie script kiddies. A v poslednej dobe sa paranoici boja uz aj novej intelackej funkcie AMT ktora priniesla technologiu iLO/DRAC znamu zo servrov aj beznym uzivatelom.
PS: Tie "citacon needed" na wiki ma rozosmutnievaju.