nazdar :-) mam starsie Lenovo G550 (intel) doteraz Ubuntu 14.04 LTD (gnome) teraz som na Ub_16.04 - cinnamon, nic extra tam nemam iba bezne veci web, nieco pre C/C++ a LAMP... otazka znie: dalo by sa vsetko ostatne odstranit, mam na mysli desktop prostredia - gnome a unity, a nechat len cinnamon, pripadne mi poradte nejake ine, jednoduche a svizne distro s prostredim cinnamon vdaka :-)
Ubuntu 16.04 LTD (cinnamon)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
rozmyslal som este aj nad mint(cinnamon)
Nemám po ruke Ubuntu, ale v Debiane stačí odinštalovať balíček gnome prípadne to môže byť balíček gnome-desktop podobné je to s unity.
Potom by som pre istotu ešte spustil:
Ubuntu LTD to je nejaká LimiTeD edícia ?? :-D
a tak ako bedňa písal, vyhľadal by som si v synapticu všetky gnome baliky a odstranil (tých pár čo ujde aj tak nespraví rozdiel)
podľa mňa ani odstranenie celeho gnme nespraví rozdiel v rychlosti distra - podsattne je ktore prostredie je spustene, kolko ram zabera a ako vytazuje CPU (či ??)
:-) LTS samozrejme
v starsom Ubuntu to slo rucne odinstalovat alebo aj napr.: pomocou tasksel skusal som vselico odinstalovat ale su tam rozne zavislosti a vzdy som tam nieco pohnojil a skoncilo to nefunkcnostou systemu :-)
presne toho by som sa bal- znefunkcnenia systému
inak sa mi zdá že existuje niečo ako ubuntu core (kde nie je skoro nič) a všetko čo chceš si nainštaluješ sám, podobne ako to ma debian - skús vygoogliť
ale ak chceš čisto cinnamon tak skus ten mint,
ja osobne by som sa kukol aj na lubuntu
pripadne aj taky debian testing stoji za pokus
debian som skusal (bol tam nejaky problem s grafikou) aj Lubuntu a Xubuntu, idem skusit Mint... to bude asi najblizsie :-) Ubuntu je jedine co mi mabehne bez problemov (grafika, wifi... vsetko) vyskusam Mint (mate alebo cinn...), uz to stahujem zatial vdaka
Áno, mohol. Predpokladám, že si inštaloval bežné Ubuntu zaloźené na Unity. K tomu si jednoducho doinštaloval metabalík cinnamon-desktop-environment a teraz chceš elegantne odinštalovať metabalík ubuntu-desktop. Správca balíčkov ti následne ponúkne aj odstránenie už nepotrebných balíčkov ktoré boli potrebné pre ubuntu-desktop (gnome3 Unity) a nehá balíčky pre cinnamon-desktop-environment (mix gnome2 a gnome3).Nezabudni sa potom odhlásiť, ale odporúčam radšej reštart počítača.
Týmto ovšem docieliš len ušetrenie miesta na disku ekvivalentného veľkosti mp3 prehrávača z pred desiatich rokov (cca 1G, teda veľkosť jedného flmu slabšej kvality alebo asi 15 nahraných CDčiek s hudbou v stratovom formáte).
Ja, keď som potreboval minimálny systém, tak som postupoval podobne ako bedňa. Nahodil som systém z minimal iso, tak aby sa mi naštartoval textový mód. Následne som z lenivosti doinštaloval celý metabalík pre grafické prostredie ktoré som chcel (bedňa to na rozdiel odo mňa robil po jednotlivých programoch grafického prostredia a potom mu občas niečo kôli chýbajúcim náveznostiam nešlo, ale za chvíľu to doladil), a doinštaloval som aj služby ktoré som potreboval (ssh, mysql a podobne).
tak som to nahodil (Mint - cinn) pekne to chodi, pekne to vyzera ale, nechytila sa wifi (musel som pripojit kabel), po update vsetko fachci - v ubuntu okamzite, firefox v anglictine (sice nevadi ale nechapem), inak rovnako svizne ako Ubuntu este nieco vyskusam (debian mozno Fedora) ked som zu vo svungu :-) ale pravdepodobne sa vratim k Ub LTS... zvyk je zelezna kosela :-)
presne to dopadlo jak som predpokladal :-) vratil som sa k ubuntu...
este mam jednu prosbu, ako sa da nejako sikovne nainstalovat LAMP server ?
Nainštaluj si tasksel,
potom si ho spustia vyber si web server.
LAMP je skratka pre Linux, Apache, MySQL a PHP. Takže inštalácia bude asi následovná:
apt install apache2 mysql-client mysql-server php
, linux už máš. Čo však znamená wamp radšej nebudem rozoberať.cez tasksel je to super je tam volba - LAMP server, potom uz staci doinstalovat phpmyadmin pre spravu databaz...
neviete ci je cinnamon zavisly od gnome ?
Cinnamon je fork Gnome3, priamo na Gnome3 (Gnome Shell) závislý nie je, ale možno sú závislosti na GTK3+ knižniciach. Kľudne ho odinštaluj. Inak pred odinštaláciou balíčka ti vypíše čo všetko sa odinštaluje.
na tomto NB ma totiz ucet aj moja zena a ta pouziva Unty, minule sa jej podarilo pri prihlasovani prepnut do klasickeho gnome prostredia a mala s toho vianoce :-) tak chcem tu nechat, ak by sato dalo, len unity a cinnamon
v podstate by stacilo upravit prihlasovacie menu kde sa da zvolit prostredie aby sa dalo navolit len unity a skorica ale ako?
tak mam uz U 16.04 - Cinnammon aj na druhom NB a na oboch mi roby to iste, a sice ze ked ho len zaklapnem (nastavene ako uspanie), tak stale je tepli aj po dvoch hodinach ked dojdem stale sa hreje, ale ak sa pred tym odhlasim a potom ho uspim (zaklapnem) vsetko je OK, je uplne studeny co treba nastavit?
Čo vypíše toto:
tu je vypis:
Ja osobne systemd nepoužívam, ale vyzerá že funguje OK. Vyzerá to, že len nedetekuje zaklapnutie notebooku, skús doinštalovať acpi-support.
Ja to nemám kde odskúšať používam vlastné distro bez systemd a Devuan, kde tiež nieje.
Pozri sa do súboru /etc/default/acpi-support
Tam nájdi riadok LID_SLEEP, je možné že je zakomentovaný, je pred ním "rebrík" #LID_SLEEP, uprav riadok takto:
Proste ak je pred LID_SLEEP "rebrík #" tak ho zmaž a musí tam byť true.
take tam nemam ale mam tam:
alebo
ako vidiet je to odkomentovane...
mam to tam dopisat? to:
???
Skús.
tak som to tam pridal, necham ho ale hodinku ze ci vychladne :-)
a naco je to vlastne dobre ?
Detekuje že si zaklapol víko a uspí notebook, nie len že sa vypne podsvietenie ako to máš teraz.
pridal som to tam :
ale nepomohlo to :-( po hodinke nebol NB o nic chladnejsi a raz zacas preblikne ledka HDD nechapem to
14.04 LTS to nerobil
acpid démon ti beží?
tu je cast stromu procesov...
Robí sa to takto:
Toto do budúcnosti môžeš použiť aj na iné procesy, samozrejme aj priamo systemd obsahuje nástroje na sledovanie diablíkov (procesov), ale v čase sa to mení a treba čítať aktuálnu nápovedu. Osobne aj preto systemd nepoužívam. Čakal som že sa do diskusie zapojí skôr niekto kto systemd používa, aby som nemusel triafať naslepo, ale hádam sa k niečomu dopracujeme.Ako, nič v zlom. Ale ak chceš testovať verziu distribúcie ktorá ešte nebola odporúčaná ako stabilná, tak by si mohol tie chyby nareportovať na lauchpad. Ak budú korektne popísané, tak sa toho niekto chytí a odstráni to priamo v distribúcii.
V opačnom prípade by som navrhoval jedno z riešení:
OK, ved nieje to nic co by ma nejak zasadne obmedzovalo, ak sa to neda nejako jednoducho odstranit tak pockam na nejaky update... :-)