Ahojte. Chcem vas poprosit o radu, ako rozbehat multicitacku kariet na Ubuntu 16.04 Mate. Vlozene karty absolutne nenacita, hoci som ich odskusal na inom zariadeni a viem, ze su OK. Pri vlozenej karte som skusil otvorit spravu diskov, ale ani tam sa neukazala. Videl som tu niekolko tem s rovnakym problemom, ale vela sa toho nevyriesilo. Vdaka za pomoc. . Prikladam vypis lsusb, lshw, dmesg . milan@milan-pc:~$ lsusb Bus 001 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub Bus 002 Device 006: ID 1a2c:0e24 China Resource Semico Co., Ltd Bus 002 Device 005: ID 041e:4095 Creative Technology, Ltd Live! Cam Sync HD [VF0770] Bus 002 Device 004: ID 1a2c:0042 China Resource Semico Co., Ltd Bus 002 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller Bus 002 Device 002: ID 8087:07dc Intel Corp. Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Citacka kariet Ubuntu 16.04 Mate
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
milan@milan-pc:~$ lsusb Bus 001 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub Bus 002 Device 006: ID 1a2c:0e24 China Resource Semico Co., Ltd Bus 002 Device 005: ID 041e:4095 Creative Technology, Ltd Live! Cam Sync HD [VF0770] Bus 002 Device 004: ID 1a2c:0042 China Resource Semico Co., Ltd Bus 002 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller Bus 002 Device 002: ID 8087:07dc Intel Corp. Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Snazim sa vlozit to ako kod, ale nedari sa mi .... Tak este postupne pridavam lshw a dmesg. .
dmesg .
Vo výpise prípazu
lsusb
je tá čítačka viditeľná.Vo výpise z príkazov
lshw
admesg
už nie je viditeľná. Ovládač mala do roku 2014 ako stagingrts5139
, momentálne by sa mal byť súčasťou bežného ovládačarts5139_ms
:Skús po zasunutí tej čítačky s kartou načítať ovládač príkazom
sudo modprobe -v rts5139_ms
a pozri aj čo pribudlo vo výpisedmesg
.Citacka je interna. Zasunul som kartu, spustil ten prikaz a vyhodilo mi toto: modprobe: FATAL: Module rts5139_ms not found in directory /lib/modules/4.4.0-22-generic
Výborne. Takže ju zabudli zahrnúť do jadra. Máš tri možnosti:
Vdaka za odpoved, nieco uz len poriesim. ;-)
Inak, ešte jedna vec ma napadla skontrolovať. Ja mám na 16.04 zapnutú podporu podľa konfigurácie kelnera, ale akosi to vyzerá na iný modul:
Asi zle prehodili popisy v zdrojákoch jadra:Nie, zvuk po HDMI to nieje. Takže ďalej:
Takže skús
sudo modprobe -v rtsx_usb_ms
čo by malo natiahnúť aj ostatné veci a jednorázovo sprístupniť danú čítačku. Ak to vyjde, tak bude stačiť to pridať medzi ovládače ktoré sa násilím naťahujú po štarte systému.No ani tuk. Nic nenatiahlo, nic nespustilo. Nic strasne sa nedeje, len ked to tam mam, tak by som to obcas aj vyuzil. Ale ved citacka do usb je v 2Euraci za 2e-cka, tak co....
Úprimne, toto je na trest smrti :) dlhé texty sa hádžu na Pastebin.
Keď chceš výstup z dmesg, tak zapichneš kartičku a pošleš sem výstup z dmesg | tail
Opakujem nemáš ju tam, potom ju tam pichneš a dmesg | tail
Pokiaľ chceme zistiť niečo bližšie o zariadení, tak:
Na pastebin hoď výstup z lsmod
lsmod:
No ovládač tam nieje a a čo ten dmesg po zasunutí?
Je to v prilohe.
No v dmesg je kulové a aj tak si ho nepoužil ako som písal vyššie, no pôjdem spať, zajtra si to ešte prelúskam.
Áno. V dmesg je kulové a aj ostane pokiaľ ovládač nezdetekuje že má robiť s danou čítačkou. Nejedná sa totižto o klasický usb mass storrage, jedná sa o multifunkčné zariadenie potrebujúce vlastný ovládač. Skús sa pozieť či je to tým že nespoznal jeho USB ID, alebo Že by bolo nastavené v ./include/linux/mfd/rtsx_common.h že nemá pouŽívať SD čítačku. Keď chceš, pozri sa na to. Ale pochybujem že by sa chalanovi chcelo aspoň preložiť jadro s drobnou zmenou keď druhá čítačka stojí toľko čo hoddog s kofolou v bufete (alebo jedno pivo v reštike).
Tak som sa vyspal a modul vidím
Tak by bolo dobré vidieť infoPotom odobrať modul
Znovu ho nahodiť
A skúsiť či to nebude fungovať.
Prípadne potom pozrieť dmesg.
Skús sa vyspať ešte raz:
A zamysli sa nad tým čo tu už padlo o dvoch eurách.Tu je info o sudo modinfo...
OK a skúsil si ho odobrať a nahodiť?
Snaha o odobratie dopadla takto: modprobe: FATAL: Module rtsx_usb is in use. Aj s vlozenou, aj s vybratou kartou.
Ak tá čítačka naozaj papá aj MemoryStick karty, tak skús či sa chytí taká. Ono, detailnejšie nahliadnutie do zdrojákov mi naozaj podsúva fakt, že časť pre SD karty je v tom ovládači vypnutá, pričom časť pre MS karty je zapnutá (ten čínsky odstavec s nulou alebo jednotkou na konci) čo som dával vyššie. Ale, na tom asi už nezíde. Za dve eurá sa Ti asi neoplatí prekompilovávať jadro, to by sa ti oplatilo len ak sa chceš niečo naučiť.
Môžeš skúsiť modul pridať do blacklistu, takže si otvor, alebo vytvor súbor /etc/modprobe.d/blacklist.conf (musíš použiť sudo) a vlož tam riadok
Na konci riadku stlač ENTER a ulož ho.
Teraz reštartuj a po prihlásení skús
Ak sa nechytí, skús pozrieť zas dmesg atď., alebo si fakt kúp novú čítačku, ako píše Wlasatý.
Ako nič v zlom. Ale naozaj si myslíš že pomôže odčítanie a znovu načítanie špecializovaného ovládača (ktorý má v zdrojákoch vypnutú podporu pre SD karty) na to aby začal čítať SD karty? Keby bolo toto možné, tak by stačil reboot aby sa sám program naprogramoval. A programátori by už dávno zomreli od hladu kôli takémuto typu umelej inteligencie.
Aha, ja som ten problém prehliadol, tak jedine upraviť a skompilovať.
Ako nic v zlom ale naozaj to stalo zato RIEšIť tu problem za 2€ . Stal ten cas zato ? keby to bol nejaky specializovany cip ze by to aj sluzilo na nieco prakticke nepoviem nic , ale jedna poondiata citacka pametovej karty , keby si kupil normalnu nemal by take problemy , ...
Pokiaľ by Milan riešil čítačku na kolene v teréne, tak by to stálo za to. Predsa len riziko že urveš USB port keď zavadíš o externú čítačku počas práce s ňou, alebo ju zabudneš keď notebook schovávaš je reálne. Ale ako spomínal, to nebol jeho prípad.