Dobry vecer,
Na svojom pocitaci mam nainstalovany Windows 10 a cez dual boot aj Linux Mint.
Mam nasledovny problem: Pri restarte z Linuxu mi vo Windowse nefunguje sietove pripojenie. Sietova karta je najdena, ale Windows hlasi, ze nie je ziadne pripojenie na siet. Ak dam ipconfig sietovu kartu vidim, ale nie je jej pridelena ziadna IPcka. V tomto pripade restart pocitaca (ani routera), odpojenie ethernet kabla, alebo kompletne vypnutie nepomoze. Je potrebne odpojit pocitact od elektrickej siete. Az nasledne to funguje. Ak restartujem z Windowsu do Linuxu, tak v Linuxe ide vsetko ok.
Skusal som hladat vo forach a docital som a vela, prevazne ale bol problem opacny, ze siet nesla v Linuxe. Skusil som vsetky mozne rady, ale zial nepomohlo to. Vo Windows mam nainstalovane najnovsie ovladace a je nakonfigurovany korektne. Skusal som sa hart aj s nastavenim v BIOSe (Wake On LAN), ale cokolvek zmenim, vysledok je stale rovnaky.
Dany problem nemam len z Linux Mint, cez live DVD som skusal aj ine distra (Ubuntu, Kubuntu, Kali...) a je to vsade rovnake.
Sietova karta je: RealTek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC O danej karte som sa docital, ze zvykne mat problem s driverom a v Linuxe nefunguje korektne. U mna vsak v Linuxe ide fajn.
Je mozne, ze Linux nejakym sposobom blokuje sietovu kartu aj po restartovani? Za vsetky rady budem velmi vdacny.
Vopred dakujem.
Este pre doplnenie:
Standardne svoju sietovku vidim v ipconfig (ked funguje spravne) ako: Realtek PCIe GBE Family Controller
Po restarte z Linuxu je zmeneny aj nazov sietovej karty a v ipconfig vidim:
Inventec PCIe GBE Family Controller
Moze Linux rozpoznat moju sietovu kartu ako Inventec PCIe GBE Family Controller a nasledne to zapise niekde na urovni BIOSU a potom ju Windows nevie rozpoznat?
Vykašli sa na to. Myslím si že internet na Windowse nepotrebuješ, nie je to ani bezpečné, všetko čo ide na internete ide v Linuxe.
Ja mám opačnú skúsenosť problém s internetom som vždy mával na Windowsoch, na Linuxe nikdy.
Ktovie čo je na chybe, možno Microsoft trucuje, že si si tam nainštaoval konkurenčný OS.
Chyba nie je u teba ale u Microsoftu. Takto si si zaplatil licenciu a takéto kiksy ti Microsoft vyviedol. Riešenie je súdna cesta, mal by si si vysúdiť od Microsoftu náhradu škôd. Microsoft ťa poškodil.
Alebo sa pokús uplatniť reklamáciu, nech ti vrátia poplatok za licenciu, o si zarobíč 150-200 EUR.
A inak to je skôr pozitívne, že ti neide internet na Windowse - aspoň ťa nebudú špicľovať a nebudeš tam mať žiaden vírus :)
heh realne si zarobis na vrateni tak 40e ;)
Nezarobí, len to vrátia. Ale vyzerá to na chybu BIOSu keďže také sieťovky boli len onboard. OS nemá prečo prehlásiť výrobcu alebo model hardware. Som zvedavý čo by na takúto chybu povedal predajca. Nevieme o takejto chybe (základ je nepokaziť si meno, ani keby mali v pulte zaseknutú krvavú sekeru), jedná sa o nepodporovanú kombináciu (HW predsa funguje s dodaným SW), skúsili ste novší BIOS alebo ovládače (nám sa na to nechce ani pozrieť), ... ?
Ano, BIOS mam posledny release a tiez vsetky drivery (od maticnej az po sietovku) su tiez najnovsie (nie dafaultne windows, ale od vyrobcu). Sietova karta v Linuxe ma driver spravny:
Vo Windose to vyzre nasledovne. Standardny boot (nie z Linuxu):
Nastavenia sietovky restarte s Linuxu:
Používaš aspoň jeden program/aplikáciu ktorá vyžaduje internet a nie je na linuxe? Ja by som sa na to vykašlal.
A v prípade núdze môžeš použiť VirtualBox, stiahni si niekde Windows 7 a tak spustíš Windows na PC
Alebo nech ti to spoločnosť Microsoft opraví na vlastné náklady. Pobočku má aj na Slovensku. Pýta si to reklamáciu
Síce tam nevidím že by sa ti to zmenilo na Inventec, ale vidím že to po reštarte korektne neprijíma sieťovú premávku a tak to dostalo IP z rozdahu Link Local namiesto že vy to dostalo od DHCP. To poukazuje na to, že Windows si nevie korektne iniciovať HW po reštarte, a chová sa ako keby sa zobúdzal. Buď tam máš zapnutý hybrid sleep, alebo je to pokazená zostava. Odhadujem že to namiesto reklamácie ajtak vyriešiš niečím takýmto.
Hybrid sleep mam vypnuty a aj vsetky ostatne "elektrinu setriace" nastavenia. Zostavu uz reklamovat nebudem, ma cez 5 rokov. Dakujem pekne za info co si mi poslal.
NZ. Takže môj odhad s vypínačom do 2E (ak už niečo podobné nemáš na predlžovačke) to porieši.
Docital som sa, ze Windows v pripade, ak sietova karta nevie ziskat potrebne informacie z DHCP automacicky nastavi IP z range "Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.*.*". To je dovod, preco mam take "divne" nastavenia sietovky po restarte z linuxu. Skusil som nasledovne: Vypnut DHCP vo Windows, IPV4 nakonfigurovat manualne, na routery som zapol rezervaciu a nastavil som pevne IP pre moj comp (podla MAC). Na linuxe som zmenil MAC adresu na inu, ako pouzivam vo Windows, IP som dal tiez inu ako vo Windows, nastavil som ju na pevno a zarezervoval som ju pre danu MAC v routeri. Po restarte su vo Windows v ipconfig /all vsetky udaje nastavene spravne (IP, Brany, DNS...) Ale zial vysledok znova rovnaky. Windows stale nevie pracovat so sietovou kartoou. Vyzere to, ze linux nejakym sposobom zmeni hodnotu/hodnoty konfiguracie v sietovke, ze si Windows "mysli", ze ju stale linux pouziva a nevie s nou pracovat.
Rozmyslam, ze si kupim druhu sietovku. Jednu budem pouzivat vo Winodws a zakazem ju v linuxe a opacne. Co si o tom rieseni myslite?
druhá sieťová karta by to mohla vyriešiť a je to investícia 10€ ak máš volný slot v matičnej doske
ja by som uvažoval o USB-LAN adaptéri (lebo mam ntb bez R45) WIFI karte alebo USB WIFI adaptéri (teda ak nepotrebuješ/nepoužívaš gigabit lan)
tak to si pre istotu dokup este druhy router a dalsie pripojenie do internetu...
no ja som mal problemy s domacou sieťou a wifi, vymenil som router od operatora za vlastny a dokupil druhy router-repeater a vsetky problemy sa vyriešili
mať záložné pripojenie k internetu - napr. mobilné data, je tiež praktické napríklad pri výpadku prúdu
Je to divné, skús pred reštartom manuálne odstrániť ovládač:
mal by to byť r8169, takže
Dakujem pekne, spustil som ten command, sietovka bola odstranena. Po restarte to vsak zial bolo rovnake.
Vyskúšaj iné Windows, možno sa na iných táto vec neprejaví...
Tie licencie ale niesú prenosné takýmto spôsobom. Človek nikdy nevie kedy zmenia licenčnú politiku, a zavrhnú tolerovanú šedú zónu. Už to tak urobili.
Dakujem za typ. Windows menit nechcem,v podsate to nemam ani za co vymenit, mam len tuto licenciu. Chcel by som skor najst pricinu a odstranit ju.
Keď vypínaš Windows, dáš iba klasicky vypnúť? Win sa totiž úplne nevypína. Vôjdi do win, keď je sieťovka funkčná a skús vypnúť Windows cez powershell alebo cmd príkazom: C:\Windows\System32\shutdown.exe /s /t 0 ,potom prejdi do linuxu a následne sa vráť do win, uvidíš, či to pomôže.
Dakujem za typ Jan. Vypol som to cez comamnd line (pod Adminom) C:\Windows\System32\shutdown.exe /s /t 0 ale zial nemalo to efekt.
Mal som kedysi dávno podobný problém, ale je to fakt už moc dávno, spôsoboval to tuším zdroj, že sa karta neresetla a ostala v nejakom nedefinovanom stave. (Linux to zrejme resetne)
Jako neviem aké sú možnosti vo Win, ale keby to bolo opačne (problém v Linuxe), stačí odobrať a načítať ovládač, ale neviem ako to zabezpečiť vo Win.
MS príkazový riadok som vždy pokladal za katastrofu.
vypni wol vo winshite...
Dakujem. WOL mam vypnute v OS aj BIOSe. Zial nepomohlo to.
tak skus aj v linuxe...
a este vypnut power management vo winshite...
Dakujem typ. Power management mam uz v nastavenia sietovky vypnute. Zial bez efektu.
Podľa mňa celí problém vôbec nesúvisí z dual-bootom lebo ani nemá ako.. Os do BIOSU nič nezapisuje možno tak čas... Problém bude vo Windowse skúsil by som preinštalovať driver na sieťovku klasika odinštalovať nainštalovať.. Pretože windoos si rád na silu aktualizuje drivery z windows update a samozrejme že niekedy na riť..
Ahoj. Dakujem. To som uz skusal, driver vo windows mam nainstalovany najnovsi od vyrobcu (nie default windowsacky). Uz som skusal mnoho veci. Kupil som druhu sietovku. Jednu budem pouzivat vo wine a zakazem v linuxe a opacne. Tak to snad bude fungovat spravne :)
pred rebootom skus v linuxe nastavit natvrdo rychlost (10Mb, 100Mb...), pripadne fullduplex a pod., priapdne to skus vo winshite...
sietovka mu pod winshit funguje, ked uplne vypne napajanie. problem je v stave sietovky po reboote...
Takze som to nakoniec fixol kupou druhej sietovej karty. Jedna je povolena vo win a zakazana v linuxe (driver som dal do blacklistu) a opacne. Zatial vsetko funguje ako ma.
nie nefixol si to, len si urobil (dost nechutny) workaround...
fix == workaround. riešenie == solution.
zopakuj si základy cudzieho jazyka ak ho používaš ako argument.
Tym fixnutim so myslel to, ze som v podstate dosiahol co som chcel, aj ked som pouzil tento workaround. Zial nemam dostatocne vedomosti, aby som to vedel vyriesit inym sposobom. Musim priznat, ze ma to tesi, ze som to spravil aspon takto, lebo comp pouziva aj moja manzelka a nechcel som ju zatazovat vysvetlovanim co vsetko treba spravit, aby jej Windows fungoval spravne. Danej teme sa ale stale venujem, lebo ma zaujima preco mi to nefungovalo v povodnej konfiguracii a snazim sa najst skutocne riesenie (koretna konfiguracia linuxu, alebo windowsu). Som si vedomy toho, ze pouzivat dve sietovky v jednom compe nie je celkom ok. Dakujem.
+1
pouzivat dve sietovky v jednom compe je celkom ok...