Ahojte Linuxáci. Nedávno (asi pred mesiacom) som si vyskúšal na externý disk nainštalovať antiX 15-V (32-bit), občas ma baví vyskúšať si pre mňa exotické distribúcie Linuxu. Celkom sa mi pozdával, v niečom mi pripomína #! ... Mám však jeden problém, ktorý sa mi zatiaľ nedarí vyriešiť - ani jedna sieťovka (len wifi a kábel, cez mobil som sa nedokázal pripojiť) sa nevie pripojiť na internet, a to napriek tomu, že pingnutie brány je vždy úspešné a vždy sa dokážem cez sieť pripojiť na iné počítače (aj na vzdialenú plochu). Potom som si na jednom internom disku uvoľnil miesto na inštaláciu Linuxu antiX, lebo som si myslel, že má námietky proti externému disku - ten istý výsledok, aj keď som tú inštaláciu vyskúšal na dvoch rôznych PC (desktop a laptop). Potom som vyskúšal zmeniť distribúciu na antiX 16-b2.1 (32-bit) - výsledok rovnaký ...
V čom je problém? Iné distribúcie Linuxu, akonáhle som nakonfiguroval sieťovku (pevná IP-adresa), sa bez problémov pripojili na internet!
P.S.: Včera som si všimol, že bedňa požíva antiX a ponúka aj nastavenie s ovládaním pomocou klávesových skratiek - lenže moja polovička nenávidí klávesové skratky ...
Ja som sa trocha babral s AntiX 13.2 (popis tutok a tiež sa mi sieťovku cez klikátko nepodarilo rozchodiť. Počkáme na Bedňu, bude viedieť ako na to ;)
co hovori?
ifconfig
route -an
tcpdump
nslookup
no co by povedali?
ifconfig, route - "sme 100 rokov za opicami (kernel 2.2)"
tcpdump, nslookup - "co to kurva sme?! ako sa pouzivame?!"
Dávam ti za pravdu, keď dnes vidím radu s ifconfig, fakt ma to nadzvihne, ale toto je fakt už moc, odhliadnuc od toho, že tieto nástroje neriešia daný problém.
Zdržal som sa zo slušnosti komentárov, kámo niekedy je proste mlčať zlato.
Neni linux o tom, ze kazdy pouziva to co chce ?
naaaaa dalsi odbornik...
Že to hovoríš zrovna ty, vseci sa tu tvarite jako inzineeri
a najvetsi z vas je samalama co vari z vodi, Oú jééé cocot
ou jeee ty keket
https://lists.debian.org/debian-devel/2009/03/msg00780.html
Konecne si nasiel protivnika co ta sundal >> ty mala sketa ... ééééé
Čau, ale nepochopil som otázku. Z tohto som Talian "ani jedna sieťovka" a hneď za tým "len wifi a kábel", ten mobil som pochopil a to nebude problém, len mi prosím ťa ešte raz napíš, kde je problém.
... v zátvorke som len vymenoval sieťovky, ktoré sa mi dali nastaviť plus neexistujúce mobilné pripojenie (asi som ho nemal spomínať na tom mieste ale niekde inde), ktoré sa mi vôbec nepodarilo nastaviť ani do takej miery ako kábel a wifi (pri týchto som mal, tak ako som uvádzal, aspoň ping na ľubovoľnú používanú adresu v sieti v poriadku aj pripojenie na iné počítače) ...
Ináč, mal som dojem, že mobilné pripojenie nepodporuje ani jedna z distribúcií antiX, ktoré som v príspevku spomínal a vyskúšal.
ahaaa, tak teraz uz tomu rozumiem perfektne...
Hoď sem výstupy z toho čo som písal nižšie.
$ ip route default via 10.0.5.1 dev wlan0
10.0.0.0/8 dev wlan0 proto kernel scope link src 10.0.5.48
ppppp@AntiX:~
$ ip addr
1: lo: mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 ::1/128 scope host
2: eth0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state DOWN group default qlen 1000
link/ether 00:03:0d:a3:29:51 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlan0:<BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP group default qlen 1000 link/ether 00:24:d2:03:09:66 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 10.0.5.48/8 brd 10.255.255.255 scope global wlan0
inet6 fe80::224:d2ff:fe03:966/64 scope link
ppppp@AntiX:~
$ cat /etc/resolv.conf
# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
# DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
Vytvor si súbor /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base
a hoď si tam:
Vdaka bedna, uz to funguje, toto pisem na laptope, kde je z externneho disku spusteny antiX.
Zatial nemam slovencinu, ako prvu vec s funkcnym internetom som sa Ti chcel podakovat.
Tema je vyriesena!
Nieje zač, ale treba sa poďakovať Anticapitalistovi a ostatným vynikajúcim ľuďom ktorí pre nás tvoria také úžasné veci ako antiX.
Na druhej strane treba vedieť, že za roztrieštenosť sieťovania môže systemd a NetworkManager vypadol z väčšiny "no systemd" distribúcií, začo RedHatu ďakujeme. No situácia sa obracia pomaly k lepšiemu.
Inak tie DNSká sú od Google, kľudne si ich zmeň na OpenDNS, alebo čo ti je milšie.
Takže to grafické klikátko zrejme nefunguje ako má, či?
Wicd je o ligu nižšie ako NetworkManager, takže (ne)funguje v rámci svojich možností.
To že tvorca distribúcie Antix vyvhodil NetworkManager a nahradil ho pomocou wicd nie je chyba firmy RH. A NetworkManager je stále aj napríklad v Ubuntu, práve som si to skontroloval na prerelease 16.10. Jeden z nás dvoch sa teda mýli v názore na SystemD. Ja to ale nebudem.
A kto tu tvrdi ze je to chyba RH . Tiez sa trocha stabilizuj a drz sa pri zemi Wlasi frcali pred 20 rokmi "Peter" a inak systemD a NetworkManager je v Tvojom oblúbenom bubunntu
Tvoj príspevok podáva len jednu informáciu, a tá je o tvojej nepozornosti. Tie informácie o RH, SystemD alebo Buntu si mohol získať z príspevkov na ktoré si reagoval. Ale nevšimol si si ich, tvoja ruka bola rýchlejšia ako hlava.
Inak v distribúciách co memajú NM možno použiť program wvdial, ale záleží či sa mobil dá použiť ako modem.Kukni napríklad sem.
Inak pozri čo ti vypíše
ip route
ip addr
a cat /etc/resolv.conf
povedzte kefalin, co vy si predstavujete pod pojmom "pripojit sa na internet"...?