V Synaptiku v bočnom paneli sa neobjavia repozitáre končiaci ./

Sekcia: Konfigurácia 04.09.2016 | 14:16
Avatar laci Linuxmint  Používateľ

Dobrý deň.

Toto je už siesty fórum kde skúsim šťastie, prosím neriešiť ako sa to dá nainštalovať, ale prosím koncentrovať na moju otázku. Na predchádzajúcich fórumoch, som odpoveď väčšinou nedostal, alebo že nie je správne formovaná repo. Pritom nejedná sa len Linuxmint-u, ale skoro všetkých systémov na báze Debiánu. Staršom systéme vidieť, v novšom už nie. Jedná sa napríklad o toto repo:

 deb http://download.opensuse.org/repositories/Java:/esmska/common-deb/ ./

Tento repozitár som dal len ako príklad,( je tam len ten jeden program, esmska,) že kto chce tak to vyskúša, že nie je to vidieť. Samozrejme, kto používa ešte Maya, Precise, LMDE1 alebo Squeeze, tak tomu to ukáže.

Maya ešte ukáže: https://dl.dropboxusercontent.com/u/338382/maya.png

Ale napríklad UHU stejne neukáže, pritom oficiálny uhu repo takisto končí ( ./ )

UHU : https://dl.dropboxusercontent.com/u/338382/UHU.png

Problém je v tom, že mám ešte dobrých pár taký repo končiaci na ./ Je v nich rôzne a veľa programov, ale nedá sa v týchto repozitároch listovať. A to je už dosť vážny, bezpečnostný problém, lebo keď viem názov programu, budem inštalovať cez terminál, naslepo, a závislostí balíky nechám na systém, aby to spolu s požadovaním balíkom nainštaloval, u linuxmintu cez mintinstall to je ešte horší prípad.

Čo sa môže stáť:

1., správca balíkov nainštaluje požadovaný program, spolu so závislosťami, ktorých bude vyberať z oficiálnych repo. Všetko poriadku.

2., autor programu do repozitára z neznámych dôvodov umiestnil spolu s programom aj závislosti, ktorý pritom majú väčší verziové číslo ako sú v oficiálnych repozitároch. Správca balíkov v tomto prípade bude vyberať závislosti z toho repozitáre, a ked už nijakých mám nainštalovanú v systéme, budú pre-inštalované, a niektoré programy, ktorých možno budem použiť až za týždeň, vôbec nebudú fungovať, alebo budú ísť nijako divoko. Budem hľadať chybu pól dna.

3.,málo pravdepodobné ... ale ... niekto získal prístupové údaje do repozitáre a umiestnil, tam nijakí program, väčšinou nijaký závislosť, ktorý je totožný s oficiálnym programom v systéme, ale má väčší verziové číslo a obsahuje navyše aj spyware. Po nainštalovanie všetko bude fungovať, a to že niečo nesedí, problém, zistím až za pár mesiacov. ... už neskoro. ... .

Tu som už jeden trosku komplikovanú odpoveď dostal: http://forum.linux-mint-czech.cz/viewtopic.php?f=25&t=2425 ale nedá sa to jednoduchšie?

Otázka: Kde sa nastavuje to, že čo a ako sa má objaviť na bočnom paneli v synaptiku?

Laci

    • RE: V Synaptiku v bočnom paneli sa neobjavia repozitáre končiaci ./ 04.09.2016 | 14:57
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Nebude to skôr tým, že SHA1 je už zastaralé, a tým pádom nový synaptic odmietne pracovať s kľúčom čo používa niečo tak slabé a rovno vykopne ten repozitár?

      W: http://download.opensuse.org/repositories/Java:/esmska/common-deb/./Release.gpg: Signature by key 8F7A5E11DA3C842F8CD7B03929255F95E60A19CD uses weak digest algorithm (SHA1)

      Na prvý pohľad to vyzerá ako varovanie, ale na rozdiel od chyby to neodpáli prácu s ostatnými repozitármi.

      • RE: V Synaptiku v bočnom paneli sa neobjavia repozitáre končiaci ./ 04.09.2016 | 16:34
        Avatar laci Linuxmint  Používateľ

        Nie, tak skús ďalší repo, ani to neukáže a ani nereklamuje. Je tam facebook-klient.

        deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/jgeboski/xUbuntu_16.04 ./

    • RE: V Synaptiku v bočnom paneli sa neobjavia repozitáre končiaci ./ 04.09.2016 | 18:54
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Vždy keď mám problém s repozitárom, pozriem sa či existuje:

      http://download.opensuse.org/repositories/Java:/esmska/

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: V Synaptiku v bočnom paneli sa neobjavia repozitáre končiaci ./ 04.09.2016 | 20:53
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ono to tam je, a nie je to ani uzamknuté na prastaré verzie. Len mi nie je jasné čo mu vadí. Či to, že mu to neukazuje repozitáre o ktoré sa už nik roky nestará alebo mu pri tých repozitároch nezobrazuje bodku s lomítkom.