Caute banda, mam asi 8 hodin nainstalovany UBUNTU, moj prvy LINUX. Po 20 rokoch v oknach krok do neznama takze ak sa budem pytat na nejaku hlupost, prosim o trpezlivost. Moja prva otazka: Ako zmenim boot priority z USB na local disc c: ?
Dakujem
Caute banda, mam asi 8 hodin nainstalovany UBUNTU, moj prvy LINUX. Po 20 rokoch v oknach krok do neznama takze ak sa budem pytat na nejaku hlupost, prosim o trpezlivost. Moja prva otazka: Ako zmenim boot priority z USB na local disc c: ?
Dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
BIOS
Ahoj, dakujem za reakciu ale ako sa dostanem do BIOSU v Linuxe (UBUNTU). Ked stlacam F2 nabehne nieco v com sa absolutne nevyznam.
Skús ísť za tým človekom, čo ti povoloval štart systému z USB.
PS: Inak, pre UEFI BIOS je vlezenie doň povolené aj cez GRUB. Je to myslím voľba nižšie od voľby Memtest.
Preco ludia nazyvaju UEFI tym nezmyslom UEFI BIOS? Bud je tam BIOS alebo UEFI, ale obidve nie.
Pre BFU je to stále BIOS, bez ohľadu na to či sa jedná priamo o 64Bit UEFI, alebo jeho emuláciu Legacy BIOS ktorý z diaľky vyzerá ako ten starý 16Bit BIOS s ktorým sa asi v živote nestretli. Používanie výrazov UEFI BIOS a Legacy BIOS je jediný spôsob za posledných približne 10 rokov ako určiť o čo sa jedná, i keď ten termit nie je moc správny. Podobne ako nie je moc správny výraz LED Dióda a podobne.
PS: Je pravda, že za posledných 10 rokov sa klasický 16bit BIOS dá vidieť len v múzeu, alebo pri virtuálizácii.
Tak, tak ako je napísané vyššie. Takže vlez do BIOSu (UEFI) a tam si zmeň poradie. Do BIOSu vlezieš cez klávesu čo ti vypisuje na začiatku keď zapneš komp, napr. F2, Del a podobne.
Z tohoto príspevku mám taký pocit, že tu ani nejde o zmenu priority bootovania, ale že išlo o inštaláciu Ubuntu z USB na HDD a pri inštalácii bolo prehliadnuté, kam sa nainštaloval zavádzač systému. Pravdepodobne na USB a teraz systém bez usb kľúča nebootuje.Žiaľ zakladateľ témy sa vyjadril dosť nezrozumiteľne, ja osobne som celkom nepochopil o čo ide.
@kostistlač - postni sem aspoň z nabootovaného systému Ubuntu výpis z terminálu (Ctrl+ Alt + T):Po zadaní príkazu stlač ENTER a zadaj heslo. Heslo sa zadáva na slepo - t.j. nebudú sa zobrazovať žiadne hviezdičky alebo bodky. Zadáš heslo a stlač opäť ENTER.
Chalani uz je to ok, do BIOSU som sa dostal tak ze som stlacil DEL, predtym som stlacal F1-F12. Vsetko fici ako ma. Dakujem za support.
Veľa šťastných kilometrov s Linuxom.
vytiahni usb :D