zdravím,
nemám skúsenosti s inštaláciou linuxu vedľa win 10 enterprse 64bit na notebook toshiba P70-A-129 (je tam 500 gb ssd). Nastavené je uefi a možnosť zmeny je na csm boot. Nerád by som o inštaláciu w10 prišiel. Aké sú reálne schodné možnosti?
dakujem
https://help.ubuntu.com/community/WindowsDualBoot
Toto asi nebude instalacia v UEFI mode.
Možno toto.
Pôvodne to bol popis inštalácie v
Legacy móde, ale UEFI mód tam je zľahka spomenutý (...that needs to be changed is asmall code in the MBR (Master Boot Record) of the first hard disk, or the EFI partition.)http://www.everydaylinuxuser.com/2014/05/install-ubuntu-1404-alongside-windows.html
platí aj pre windows 10...inštalácia v pohode
1. najprv si riadne vyskúšať LiveUSB 2. potom si nainštalovať Linux do dualbootu 3. článok je aj na tomto serveri, TU
problém je ten, že "nespustí" sa mi live, pričom som to vyskúšal na inom stroji, skúsil som pripojiť k nb aj externú cd/dvd a nič. alebo ak aj náhodou áno, tak zmrzne u loga výrobcu
Len pre info. Akú distribúciu sa snažíš takto nahodiť? Nie je isté, že sa totižto naozaj jedná o Ubuntu alebo niečo čo má od Microsotu podpísaný zavádzač.
ubuntu 1604 lts
Teda neviem, čo všetko si už urobil ale celkom iste pomôže ak ako prvé vypneš secure boot v UEFI. Pokiaľ nebootuje, tak jedna z príčin môže byť aj chyba stiahnutého obrazu, či napálenia obrazu či už USB alebo DVD. Treba odskúšať aj inde.
Hore som písal, že to je vypnuté, skúšal som pripojiť aj inú mechaniku - nebootuje, na inom PC to šlo (už som vypálil 3 dvd rôzneho výrobcu, aj stiahol znovu cez torrent aj cez http a nič) Zaujímalo by ma, prečo na high-end notebook nacápu osekanú home edíciu, keď potrebujem minimálne pro - to je prvé, za druhé - nechápem, prečo sa robia takéto kroky, bez dostatočnej podpory. Jedinou schodnou cestou je NB bez OS???
Podľa tohto som si myslel, že si to na inom vyskúšal tiež neúspešne. Na tom druhom máš tiež 500GB SSD?
na tom druhom - rovnakej značky ale 250
Skontroluj si či máš naozaj vypnutý rýchly štart. To, že ti W10 pri uspaní vypne aplikácie ešte neznamená že sa OS neuspáva. A skontroluj si aj zvyšné nastavenia v UEFI BIOSe. A v prípade externej optickej mechaniky skús aj iné porty.
@tomy
Skontroluj si, či sa ti notebook naozaj vypne, či sa iba neuspí. Takto sú niekedy Win nastavené od výrobcu. Treba to zmeniť zo "sleep" na "shutdown" Kukni prílohu.A ešte aj vypnúť/odškrknúť "Turn on fast"
Nie, tam mysi kliknut na to "change settings that are curently unavailable" a dole sa mu zobrazi nieco ako "Turn on fast" a to musi vypnut.(zrusit zafajknutie)
Skús pred inštaláciou vypnúť sieťovú kartu (disable Integrated Network Interface Controller).
neviem prísť na to, čo to chce
Možno vypnúť sieťovú kartu. Skúsil si to? Veď komunikuj.
komunikujem :) od vypnutej sieťovky, prestavenie bios/uefi (secure boot vypnutie) až po výmenu disku a nastavenie csm boot, proste nič, ešte možno nastavenie režimu radiča disku - lež ako? nie je tam nijaké ide compatible, len ahci
Možných problémov je tam skutočne veľa.