Dobry vecer priatelia
Hladam dlhsiu dobu slusnu alternativu outlooku. Ak mate dobre skusenosti s klientom pre ubuntu , v ktorom je tak samozrejme mailova schranka ako aj kalendar a task management, urcite budem rad. Nasiel som slusne softy plniace vzdy len jednu polovicu. Ak by mal niekto tip, budem mu vdacny.
Ešte pod windows som používal thunderbird, do ktorého sa dali tieto doplnky nainštalovať (kalendár, task manažer a adresár). Len nepoznám ako je to vo verzii pre linux, či tam je to rovnaké. Prever to.
thunderbird je neskutocne pomaly nefungujuci zabugovany moloch...
To, že je to moloch, tak s tým súhlasím ale v porovnaní s Outlookom je to rýchlejšie. Ja som to na WinXP 7 rokov bez problémov používal a nevšimol som si, že by to bolo zabugované. Ako je na tom verzia pre linux, tak to ako som už spomínal, neviem.
claws mail
Skus pozriet evolution, ja v nom pouzivam len mail a kontakty ale vidim tam aj kalendar, poznamky a ulohy. https://help.gnome.org/users/evolution/stable/intro-main-window.html.en
Síce neviem čo si mám predstaviť pod pojmom alternatíva k Outlooku, ale opisuješ Groupware. Teda kolaboračný software, alebo inak zvaný programový balík na spoluprácu. MS mal AFAIK poslednú voľne šíriteľnú verziu Outlooku ako Outlook 98 ktorá sa distribuovala s Internet Explorerom verzie 4 a o jej kvalitách pomlčím. Nemal som tú smolu to používať, ale videl som nešťastníkov ktorým to odpálilo zbierku obchodnej korešpondencie. Funkcia Groupware v Outlooku sa dá využívať len v spolupraci s servrom, elektronická spolupráca bez serverovej synchronizácie neexistuje. A tá serverová časť k Outlooku zvykla byť dosť drahá.
Takže, chceš niečo špecifickejšie alebo povieš o pracovnej ponuke niečo viac?
PS: Už dávno platím dane a odvody. Ale, je tu zopár iných čo by to bez problémov vykryli.
ja nikde nevidím že by chcel collaboration suite
podľa mna chce len software, ktorý ma v sebe mailklienta, kalendár, kontakty a úlohy (v podstate spomenutý thunderbird ci clawsmail) a tieto vobec nemusi vediet synchronizovať (nespomína to) (alebo staci ak to vie synchronizovat cez google ucet)
osobne som pouzival chvilu NYLAS N1 ale vratil som sa k webklientom
Mail + kalendár + kontakty + úlohy = kolaboračný SW. Ak by nepotreboval synchronizáciu, tak ako si správne podotkol, použije svoj smartfón. Takže mi z toho vychádza buď fuška na zimbru alebo iný produkt ktorý som sem linkoval, alebo je to nábor nejakej firmy kde personalista hľadá mladých zobákov. A podľa toho, že sa jedná o druhú podobnú otázku tento týždeň, tak to posledné.
PS: Nevylučujem že by sa jednalo o znudeného doktoranta na ekonomickej učňovke. Dátum na to je, ale nesedí mi že by sa niekto tohoto roku ozval s prílišnou láskou. To tí učňovkári nerobia.
ako ja zbožňujem konšpiračné teórie ale toto už je príliš
pred polrokom som riesil podobnu otazku - jediny rozdiel je ze som nesiel na forum a nasiel som spominany NYLAS N1 (ktory nakoniec nepouzivam)
nie kazdy potrebuje synchronizaciu, ale niekto len potrebuje mat tieto veci aj offline (to bol moj dovod hladania softu na mail/kalendar/ulohy)
a smartfon nie je riesenie na pracu - mail klient ano
BTW tebou spominana zimbra ma aj desktopoveho klienta co podporuje mail, kalendar a aj ulohy (a aj bez serverovej casti)
Minule mi opravoval vodu živnostník, čo mal smartfón a vedel ho používať. Jeho primárnymi pracovnými nástrojmi boli karboška, teflónová páska, šlicky a šublera. Ten smartfón používal naplno. Aj ako úkolovník (kalendár), nielen na zhodnotenie stavu (fotka v emaili). Myslíš si že je konšpirácia keď niekto rozumne uvažuje? Ja nie.
niekde som cital, ze komunita Linux je omnoho lepsia ako ta windowsacka, ale postihnuty paraplegik s mozgovou obrnou a neustalou potrebou mudrovat sa najde aj tu. Hladam len klient, ktory je dobrym mailclientom a zaroven je aj nieco viac ako len to. Bohu vdaka ze tu nie je kazdy ako tuna tento praclovek a aspon niekto sem dal plnohodnotny prispevok.
potom daj vedieť prečo si sa rozhodol, pre budúce generácie ;-)
A dokázal by si upresniť, ktoré časti funkcionality outlooku požaduješ? Pretože tá prvotná funkcionalita je plná spolupráca s MS exchange serverom, a to OSS na 100% nezvláda. Bez toho aby si povedal čo od toho naozaj očakávaš môžeš dostať iba paraplegtické odpovede s dynamickými zoznamami o ktorých sa budú viesť siahodlhé hádky. A to dúfam nechceš, i keď to tak nevyzerá.
píše:
ja čítam, hľadám program, ktorý funguje ako mail klient
zároveň má funkcie kalendáru a plánovania a k tomu task management,
ideálne všetko v jednom a fungujúce pod ubuntu
jediné čo môže dodať je že akým spôsobom sa mu tam ma sťahovať tá pošta (či chce okrem IMAPu a dačo iné)
nepíše že chce sync medzi vicerými pc, nepíše že by chcel prístup k MS Exhcange, nepíše ze by chcel nejaký pšeciálny protokol
správna odpoved znie napr.:
evolution - lebo je stabilný, vie toto toto, používam vela rokov
thunderbird - lebo ma na svetko plugin a funguje aj pod windowsom
nepoužívaj K-MAIL - lebo tam nefunguej toto a toto
Čím viacej podrobností uvedieš, tým je väčšia šanca, že dostaneš lepšiu odpoveď.Pán Peter neni paraplegik a mohým tu už pomohol. Pred pár rokmi som ho videl v televízii, kde sa vyjadroval k téme nasadenia alternatív k produktom od microsofu vo verejnej správe, ako zástupca SOIT.
Tak rozhodol som sa pre evolution, a vyzera to presne ako to co som chcel, netreba v tom hladat vzdy nejaku extra odbornost, proste som chcel aby to malo tie prvky , ktore ma outlook a ktore moze aj bezny nezainteresovany user vyuzit, nechcel som zachadzat do detailov,diky vsetkym
Mohol si kľudne zájsť do detailov. Bolo by to rýchlejšie, presnejšie a priamočiarejšie :-)
moja voľba je jednoznačná - Thunderbird,
email, kalendár, úlohy, poznámky, ....., nevie variť plnenú kapustu :(
že je moloch a žerie systémové prostriedky? mám ho spustený non-stop, uspávam pc, tak nečakám kým nabehne, to nejakých 200-300 MB z RAM je problém? to FF alebo hociktorý iný prehliadač žerie podstatne viac,
je dlhodobo komunitou vyvíjaný a podporovaný, multiplatformový, modulárny, podporuje hádam všetko, čo bežný používateľ môže potrebovať, ...
filtre, vlastné priečinky, podpisovanie, šifrovanie, ....
niečo o kalendároch, úlohách, synchronizácii, ... v TB tu: https://www.linux-mint-czech.cz/organizujme-si-cas-a-pracu-i/
Ahoj, já bych tedy doporučil evolution, alespoň v něm funguje synchronizace kalendáře s Googlem.