Zdravím všetkých Má niekto reálne skúsenosti s p2p messengermi? Dostal som sa do situácie kde hľadám náhradu za hangout. Je to na komunikáciu v skupinách, a na viacerých platformách (win, Linux, Android, ios). Vďaka za podnety
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ja pouzivam viber
ma aj desktop klientov
prípadne ak si paranoidný - https://tox.chat/
Ja by som skôr povedal uvedomelý. Avšak Tox je stále nepoužiteľný, posledne ako som skúšal tox pre IOS a Android tak to skôr nešlo a išlo. Ale zas chalani sa snažia, vývoj ide stále dopredu.
telegram
Zdaaarek.
Telegram nie je bezpecna komunikacna platforma resp. otazka jeho bezpecnosti je minimalne diskutabilna.
;-)
2013 - A Crypto Challenge For The Telegram Developers
2015 - Practical cryptoanalysis of the Telegram messaging protocol
2015 - Twitter Diskusia ohladom bezpecnosti Telegram-u
2016 - Why I told my friends to stop using WhatsApp and Telegram
+1
Paranoidný nie som,ale zas na druhej strane nemienim dávať na podnose všetky moje dáta. Aj keď hangout si všetko pekne uložil.
Tak práve testujem signal. Mám dojem, že nie stále prechádzajú správy
Tiež som tento problém riešil ale asi tak pred dvoma rokmi, nakoniec sme ostali pri emaily.
Ako som písal TOX bude top, ale k použiteľnosti mu to ešte chvíľu potrvá.
Napadlo ma ešte https://ricochet.im/
Na tvojom mieste pre zatial ostanem pri emaily, alebo keď už tak si rozbehám vlastný jabber.
Každopádne daj vedieť, na čom si skončil.
Ono ja musím robiť kompromis, pretože komunikácia cez messenger bude hlavne medzi svokrovcami, mojimi rodičmi a mojou žienkou. Takže to musí sadnúť aj im. Jasné dám vedieť
Ma ešte napadlo, že FSF to ma vo svojom HPPL
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=FSF-2017-High-Priority-Projects
https://www.fsf.org/campaigns/priority-projects/
wire.com, svajciarsky, sifrovany, open source, vyborny, zial v okruhu mojich znamych min.vyuzivany. Nikomu sa uz nechce prechadzat na nieco nove, preto pouzivame viber.
Zdaaarek.
Ano, Wire vyzera slubne, ale otazka jeho bezpecnosti este nie je podla mojho nazoru zodpovedana. Wire vytvoril svoj algoritmus (Proteus), ktory je reimplementaciou OpenWhiskerSystems algoritmu (Double Ratchet Algorithm) v jazyku RUST. Wire obvinilo v roku 2016 OpenWhiskerSystems z vydierania, ale nasledne bolo toto obvinenie stiahnute (zaujimave), vid. [2]. V odkaze [3] Wire nespravne oznacuje Axolotl Ratchet (po novom uz Double Ratchet Algorithm) ako protokol pricom to nie je plny protokol (ako napriklad signal protokol), ale algoritmus. Odporucam chladnu hlavu a opatrnost.
[1] 2016 - Hacker News - Wire and GPL diskusia
[2] 2016 - Wire Drops Lawsuit Alleging Extortion from Signal Co-Founder
[3] 2016 - Axolotl and Proteus
;-)
Ked nestaci ani algoritmus Wire, tak pomoze uz len Enigma.
To potom hrozí opätovné nasťahovanie do Bletchley Parku :)
Po brexite, ak EU bude chciet sledovat UK sifrovanu postu, a naopak, tak je mozne, ze sa vratime aj k starym, osvedcenym sposobom a miestam
Super, vyskúšam, otestujem, toto ma dokonca aj video hovor, oproti signalu. Všetko závisí od toho ako to prijme zvyšok Familie. Vďaka za podnety
Rozhodne si treba vybrať nejaký slobodný softvér, dnes je to kopec, či cez rôzne "dopnky" do prehliadačov, SIP phone, WebRTC, kombináciou všetkého.
Treba si tým prejsť, pretože informácie na nete hrozne rýchlo zastarávajú a to čo platilo včera už dnes nieje pravda.
Slobodný softvér má väčšiu záruku, že ťa niekto bude špiclovať, pretože sa tam nedajú robiť detské backdoors ako v uzatvorenom softvére, kde do kódu vidí len autor. No a keď je tam možnosť dať tam backdoor, prečo ho tam nedať.
Sám by som uvítal hoci aj krátky blog keď vyriešiš pre čo si sa rozhodol a prečo.
Good luck.
Tak včera nainštalovaný Wire, zatiaľ skúšame s manželkou. Po určitom čase keď sa to všetko ustáli, to zhrniem a napíšem ako to všetko dopadlo
Ten wire je mi nejak nejasny, ake servery to pouziva ? Kto exportuje webapp ? je to P2P ?
Používa to servery Wire Swiss GmbH a nieje to P2P. Používa End2End šifrovanie. Firma ešte nemá vymyslený biznis model, takže časom budú určite reklamy, alebo platené účty bez reklamy.
Pozrel by som sa po niečom inom. Serverová aplikácia má uzatvorený kód.
Nebudú zas po sto rokoch najbezpečnejšou formou komunikácie poštové holuby?
Poštový holub sa dá zastreliť a správa prečítať, takže ani to nie je východisko.
Som si aj myslel, to iste ako telegram.
Wire je momentálne vyradený z testu. Pôjdeme na to inak, teraz test signal vs hangout, a takto budeme postupovať ďalej. Wire akosi nesedí mojej Žienke, ale zatiaľ sú to počiatočné testy.
Zle sa pamatam, nieco som cital o tom, ze Google sa sprava k hangouts dost macossky a dava ich na vedlajsiu kolaj, vid tie 2 nove a samostatne aplikacie, ktore ma neoslovili ani tak, ako wire. Ci?
Dobre sa pamätáš, najprv odpísali gtalk, a teraz je na rade hangout. Nechápem túto politiku vývoja. A práve preto hľadám náhradu. Máš pravdu, ani mňa neoslovili tie nove Appky, zbytočne len z jednej veci robia dve.
ja uz dlhsie s rodinou pouzivam signal, zatial som spokojny
Ring
https://ring.cx/
+1 for ring
+1 je to GNU project
+1 pouziva to DHT
skusal to uz niekto ? pouziva to uz niekto ?
+1 ciste zdrojaky
-1 zatial tam nevidim ziaden filesend...
Zatiaľ je to len ako beta verzia.
Beta verzia znamená u softvéru, že to funguje ako má, ale občas ešte niečo nemusí fungovať, alebo výnimočne padne.
Čítal som niekoľko niekoľko recenzií, a porovnávali to s tox. Momentálne čo máme nainštalovaných pár messengerov, tak asi ten signal. Pri niektorých to hapruje s doručovanim, ďalšie sa im zase nepáči prostredie. No je to dosť ťažké vyhovieť všetkým.
este som nasiel. celkom zaujimava myslienka vyuzit uz existujuce kanaly a posielat nimi sifrovane data:
https://chatsecure.org/
len pre zaujimavost ze aj daco taketo sa vyvyja:
https://trac.torproject.org/projects/tor/wiki/doc/TorMessenger
Keď sme pri Darknete, neviem či si niekedy skúšal Freenet.
zaujímavé, to ma byť konkurencia k cibuli a neviditeľnému internetu ?
Funguje to inak, ale je to Darknet tvorený len užívateľmi, dáta sa ukladajú náhodne zašifrované u užívateľov, takže nikto netuší čo sa zrovna u neho ukladá. Máš možnosť si určiť koľko si sieť u teba toho môže uložiť a koľko ti bude žrať internetového pripojenia.
Potom existujú komunikátory cez ktoré v sieti dokážeš komunikovať, môžeš si založiť stránky atď.
Je to najhlbší Darknet.
Niečo ako torrent, akurát že nevieš čo zdieľaš :D Niekde som už zazrel aj tabuľku porovnávajúcu tieto tri technológie.
Ale vo všeobecnosti, si myslím že cez tudy cez DHT cesta nevede. Instant messenger potrebuje byt realtime. A v prípade použitia len DHT siete, ak má niekto už len 20 kontaktov, tak to bude generovať enormné množstvo keep-alive packetov, no neviem ako na mobile udržia spotrebu baterky a dáta na uzde.
Ten freenet ceknem. Keď sa týmto všetkým prehryziem tak to bude aj na blog. Nesmiem zabúdať, že to bude pre mojich rodičov a svokrovcov, čiže to musí byť jednoduché, a hlavne aby tam nemohli "náhodne prestaviť dáke veci". Ale asi viete čo myslím.
Hmm tuším myslíš niečo viac user friendly.... aaa trošku blbuvzdorné...
Presne si to vystihol, čím menej môžu nastavovať, tím menej môžu pokaziť.
Tak po testoch, a porovnávaní som sa dopracoval k výsledku, celá familia nafasuje ale nafasovala už signal privat messenger. Ak budem mať času ta napíšem do blogu poznatky z môjho testovania. Testovanie prebiehalo len na úrovni používateľa. Všetkým Vám ďakujem za podnety.
Nie je za čo.
A skús potom to blogu popísať popísať hlavne to, že čo ti na ktorom chýbalo, prípadne, tak celkovo čo ako používateľ od takého IM očakávaš, aká funkcionalita by tam určite ma byť, prípadne čo by tam byť určite nemalo. Ak si nenájdeš čas písať blog, napíš to aj sem.
zhrnul som to do krátkeho blogu
Vďaka.