Zdravím, mám raspbian a potreboval by som zlúčiť 4 fyzické usbčka do jedného (niečo ako rozdelenie disku, lenže opačne). Nikde som sa nedočítal nič konkrétne, vďaka za odpovede. :-)
USB
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Zdravím, mám raspbian a potreboval by som zlúčiť 4 fyzické usbčka do jedného (niečo ako rozdelenie disku, lenže opačne). Nikde som sa nedočítal nič konkrétne, vďaka za odpovede. :-)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Išiel by som na to cez LVM Ja s tým bohužiaľ nemám priamu skúsenosť ale toto je určite cesta. Viď odkaz.
+1
vďaka za odpovede, po väčšom pátraní som konečne našiel návod
Keď klikneš hore na to moje +1, je tam návod v Češtine.
Pokiaľ pod pojmom USBčka rozumieš USB disky, tak to neodporúčam ani keby to boli USB3 zariadenia v USB3 portoch. USB nie je stavané na spoľahlivosť. A dokonca ani cena nepraje tomu návrhu.
Za mňa -1.
presne tak, jedine pouzit raid.
RAID na USBčku je rovnaká blbosť ako LVM (s alebo bez RAIDu), alebo FS ktorý má v sebe RAID alebo LVM (BTRFS, ZFS) na USBčku. USB disky mávajú dosť často spomalené odozvy. Normálne to nevadí, ale pri RAID alebo LVM je toto vyhodnotené ako zlyhávanie disku a USB disk letí z poľa ako pokazený. Aj keď to nie je chyba, ale vlastnosť.
Keď už RAID, tak na klasických diskoch cez SAS alebo aspoň SATA. Ale závisí aj od ceny dát. Zálohovaný internet sa na RAID neoplatí dávať, ani keby to mal byť RAID0.
veru že tak,
ja som skúšal zo starých usbčok (2GB až 4GB) cez 3 usb huby (12 usb) na RPi urobiť jeden disk (asi 35GB) a jediný výsledok bol, že som to každý mesiac musel nahodiť nanovo lebo sa to rozpradlo a stratili vsetky dáta (pre mna bezcenne) po asi roku som sa na to vykašlal a nahradil to starym notebookovým diskom (aj vacsi aj spolahlivejsi) tento "usb-LVM-disk" bol určený ako uložisko pre torrent - nemal šancu prežiť neustále zápisy a čítania
ale skúsenosť dobrá, odporúčam každému čo má dobré nervy a dosť času
Jé, nemáš prosím Tě náhodou foto toho stroje?
nanešťastie aj vďakabohu nemám,
použil som taketo USB HUBy
a tento typ reklamnych USB
RPi 2B (teraz je prilepené na telke ako multimedialne centrum - tak to neviem ani zreprodukovat) v ulohe servera ho nahradil orangepi (lebo ma sata konektor)