Ahojte, potrebujem poradiť, kúpila som nb Lenovo Z50-75 bez OS a chcem nan Linux mint ale neviem ktorý konkrétne si vybrat, vzhladom na to ze ich ponúkaju viacero. Nb chcem využívať na nejake to hranie a surfovanie na nete, na starom nb som mala Ubuntu. Dakujem za rady :)
Nový nb
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ak som dobre pozrel na internete, kúpila si notebook s AMD procesorom a grafickou kartou, čo pre použitie na linuxe nie je veľmi dobrá kombinácia. Vzhľadom na množstvo pamäte (8GB) určite uvažuj s 64bitovou disptribúciou a vyhni sa verzii s prostredím Cinnamon, ktoré má momentálne problémy s spotrebováváním pamäte (memory leak). Verziu 17.3 by som už neodporúčal, pretože podpora čoskoro vyprší. Takže ostali na výber 64 bitová verzia 18.1 s prostredím KDE, MATE a XFCE. Ja osobne by som volil XFCE alebo MATE. KDE je trošku viacej náročnejšie ale zasa na druhej strane sa najviacej podobá windows. Najlepšie bude, keď si všetky tri pozrieš v liveUSB a potom sa rozhodneš definitívne. Zároveň si tým otestuješ aj funkčnosť, hlavne ako ti pôjde wifi a iný hardvér.
Chvíľu mi bežal na nb LM 18.1 xfce, nemal som zásadné výhrady. Prostredie kde veľmi neobľubuje, cinnamom mi občas zhavaroval.
super a dakujem, a este jeden dotaz, po uspesnej instalaci a podobne, je potreba este samostatne doinstalovat ovladace? toto ide trosku mimo mna...
Pokiaľ pri inštalácii budeš pripojená k netu či už cez kábel alebo wifi a zvolíš možnosť inštalovať aj ďalšie veci (nepamätám si presne ako je to formulované), tak by to malo nainštalovať všetko. Proste pozorne čítaj pri inštalácii a povol všetky možnosti inštalácie.
este raz dakujem
Odporúčam Mint 17 Quiana. Nie len Cinnamon, ale aj iné distrá Mint 18 spotrebúvajú viac RAM, ako u predošlých verzií. Mám to odskúšané na slabších strojoch. Pokiaľ máš 8GB, nemusíš kalkulovať, akú distribúciu zvoliť. Za vyskúšanie stojí aj Debian Xfce, Mate a Cinnamon. Tam je spotreba ešte nižšia, ako u Mint.
Neide o počiatočnú spotrebu RAM ale o to, že v Cinnamone je chyba a obsadenosť RAM neustále rastie.
Ono sa to rieši tak, že si skúsiš spomenúť od ktorého dátumu cca sa to deje a podľa toho sa v patchoch vyhľadá čo sa zrovna menilo.
Výhodou komunitných verzií systémov ako antiX a WM ako je IceWM, že užívatelia vracajú spätnú odozvu a podobné veci sa tam nedejú.
Je otázka ako k niečomu takému pritiahnuť BFU, ale to je taký beh na dlhé vzdialenosti a hovorí sa tomu spolupráca. Pozerávam TV, ale relácie na tému spolupráca asi prehliadam, alebo tam niesu? Asi treba ľudí vychovávať, že všetko padá z neba (irony). No možno sú za tým stovky a tisíce hodín ľudí ktorí sa tu snažia spraviť lepšie miesto na zemi, ale kto by o to stál, že.
Ono aj nahlásiť bug je práca hoci sa to nezdá, ale zožerie to čas, zrejme budeš dotázaný aj na ďalšie doloženie údajov. Prečo sa toto funguje u distribúcie s piatimi užívateľmi a nefunguje u distribúcie s miliónom užívateľov? Tak odpoveď bude asi v tom, čo som už písal vyššie, čiže čím nás kŕmia médiá a aký svet tu chcú. Kto by stál o spoluprácu, keď ani netuší aký dosah by to mohlo mať na zlacnenie technológií a zlepšenie sveta.
Tento bug netreba nahlasovať, Clem o ňom vie a sľúbil, že to budú prednostne riešiť. Na Linux Mint na fóre sa to nedávno riešilo.
Redhawk napísal 2. 2. 2017 na fóre Linux Mint: citácia
no medzi tym mi odpisali chyba je v Cinnamone: Citace: clefebvre: 'Recent Files' causes excessive RAM usage A memory leak was found in the Cinnamon release and it's being worked on by the team with highest priority.
To fórum nepoznám, ale nie je tam možnosť kliknúť na "this bug is affecting also me" nech sa zdvihne priorita? Len pre istotu.
Azda môže byť ešte vyššia priorita ako "highest priority", ktorú ohlasoval sám popredný vývojár Linux Mintu Clem Lefebvre (clefebvre) v predošlom odkaze?
Áno, realtime priority. Vtedy sa na tom začne aktuálne robiť, a ostatné úlohy sa dostanú na radu keď táto skončí.