Ahojte, mám len pár otázok: Pripojil som k PC s Ubuntu 16.04 ďalší monitor a chcel by som na druhom nastaviť iné pozadie a nezobrazovať vrchný panel (Unity desktop), tak aby som mal len čistú plochu. Dá sa to obísť nejakým programom? V Linux Mint to ide automaticky ale v Ubuntu sa neviem z toho vyhrabať, viem len vypnúť panel s odkazmi. Môžem hodiť neskôr screeny ale teraz som v práci. Ďakujem za info.
Ubuntu 16.04 a dva monitory
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
dovolím si predpokladať že sa jedná o vlastnosť desktopového prostredia, takže najjednoduchším riešením bude použitie rovnakého prostredia v ktorom to fungovalo v minte (myslím že cinnamon)
vyzera ze unity to jednoducho nepodporuje
toto som narychlo VYGOOGLOVAL
V Minte používam XFCE desktop, screen plochy v prílohe, takto by som si to predstavoval,,,
Ten NB už reálne používaš? Ak nie a stále je v stave "ajtak to kedykoľvek preinštalujem", tak skús Ubuntu 18.04 ktoré už zahodilo to vykastrované Unity.
Je to PC kde sa zabávam na "nečistom" disku,,, Asi to naozaj bude chcieť vyhodiť Unity. Skúšam Ubuntu 16.04.3 a ide na mojej šunke subjektívne svižnejšie ako Mint s Xfce, čo som prekvapený,,,
Tak pokusne naštartuj
software-properties-gtk
v ňom sa prepni na tretiu záložkuUpdates
a prepniNotify me of a new Ubuntu version: For any new version
. Následne to zavri, spustisudo apt update
asudo apt full-upgrade
a následne si over či už je pre teba osobbne dostupé Ubuntu 18.04 príkazomsudo do-release-upgrade -c -d
. Asi budeš musieť ísť cez upgrade na 17.10, a až potom na 18.04 (prerelease). Bacha, 18.04 ešte nevyšlo, takže ti to môže kedykoľvek zhavarovať. Ale máš možnosť si to vyskúšať už teraz.a možno by stačilo nahodiť xfce do toho ubuntu LTS 16.04, ktoré pozná a vie nastaviť
len sa zatiaľ nevyjadril aký DE vlastne preferuje
Ja preferujem Xfce (mám Mint), len ma zaskočilo to že Unity nepozná jednoduché nastavenie viacerých monitorov ako je to napr. v Xfce, len skúšam distro. A nevedel som kde robím chybu,,,
Unity používa jednoduché nastavenie monitorov. Ale pod tým pojmom si nemôžeš predstaviť jednoduché nastavenie zložitých vecí. Unity sa orientuje na BFU, a nie na skúsených užívateľov. Čim menej nastavení, tým menšia pravdepodobnosť Že si to začiatočník rozhodí. Mám rád ľudí rovnakých tvárí. Rota, PLYN!
Inak, ak ti vyhovuje XFCE, tak ho možeš nahodiť aj v Ubuntu, alebo si môžeš rovno nahodiť Xubuntu.
O nič nejde, len skúšam Ubuntu, mám primárne na kompe Linux Mint s Xfce. Nemám potrebu nič meniť len občas hodím na disk niečo čo nepoužívam a trochu sa v tom hrabem.
To je v poriadku. Linux už dávno nie je systém vyžadujúci od užívateľa aby mal ukončenú doktorantúru z Komputerológie. A BFU potrebuje ochranu pred sebou samým. Takže veľa vecí už v BFU edíciách nepreklikáš.
Ahoj. Niečo ako screenshot v prílohe? ( ubuntu 16.04 - gnome-session-flashback ).
Tu je môj príkaz - závisí od pozície, rozlíšenia, atď.:
Nie, chcem primárny monitor so všetkými panelmi a sekundárny s čistou plochou. Väčšinou ho využívam na správcu súborov alebo prehrávač hudby,,,
myslim ze zero ma presne to co opisujes horna obrazovka ma len porehliadac a spodna obrazovka ma hore listu, dole dock
teda ak som dobre precitral ten screenshot
(môj tip - spodna obrazovka je display notebooku - preto je uzsia a horná je externy monitor)
Presne tak. Dole je obrazovka booku, hore je externý monitor a na ňom otvorený firefox.
Moja chyba, videl som v náhľade len spodnú časť obrazovky, presne toto by som chcel,,,
Arandr je Gui pre xandr ale to mi dáva len možnosť rozhodiť obrazovky, určite si nikde inde nezrušil zobrazenie panelu na druhom monitore?
sprav to cez terminál, na to gui netreba.
Len sa mi nechcelo prepisovať moje rozlíšenie obrazovky do terminálu, tak som hodil gui. Už to považujem za bezpredmetné, šlo len o to či niekde robím chybu alebo sú možnosti Unity okresané napr. oproti Xfce,,,
Niekde robíš chybu...
Ani nie. Len si pomaličky začína uvedomovať že čím je skúsenejší, tým mu menej vyhovujú klikátka pre BFU na nastavovanie.
Kalap dole WlaSaTy, asi máš pravdu,,,