Mám notebook Acer aspire 5315 a nainštaloval som si naň, Linux Mint 18.3 ale Linux sa mi načíta viac ako 15 minút a to je veľmi pomaly. Dá sa nejako zrýchliť toto šialene pomalé načítanie Linuxu?
Rýchlosť bootovania LinuxMint 18.3
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
konfiguracia notebooku a prostredie?
je tam hdd alebo ssd?
ak je to starsi stroj mozno by som tam dal cosi ine ako LM. napriklad xubuntu, ubuntu mate a pod
Notebook Acer Aspire 5315, 80 GB SATA HDD, 1 GB Ram, Procesor 2 GHz.
ten stroj by mal byt do 90s pripraveny aj na baterke.
vypis z terminalu, postaci screenshot:
tak toto som este nevidel, to je strasne vela
mne na chromebooku startuje system 16s. na desktope bez systemd 12
toto sa mi vidi na problem s diskom alebo dosko.
osobne by som pri starte dal memorytest aspon na noc
a nainstalovat smartools a spustit rozsireny test
Ehm, zdržuje to hlavne pripojenie do siete. A potom aj pripojenie disku SDA1. Nemáš dualboot?
Dal som tam MX Linux ale počítač nabieha ešte oveľa pomalejšie 30 Min. Píše stále na začiatku ACPI, bug.
To by bolo vhodné odfotiť, ak to neni len ten jeden riadok v ľavom hornom rohu, kde to píše a dať sem k nahliadnutiu.
MX Linux si loguje do /var/log/syslog
Vľavo vidíš dátum a potom hodina:minúta:sekunda. Takže si pozrieš dnešný dátum a medzi nejakými výpismi bude veľká pauza, pretože na niečom zhavaruje a snaží sa niečo spraviť. Prípadne tam bude nejaká chyba ktorá sa tam bude zasebou opakovať stovky krát.
Ak sa v tom nevynáš, tak to sem hoď ako prílohu.
Najprv si ho skopíruj k sebe do domvského priečinku:
To štartuje pridlho aj na takto pomalý stroj. Skús tam dať MX Linux, malo by sa to zrýchliť.
V terminale spusti
toto ti vytvori v home obrazok start.svg kde je graficky znazorneny start tvojho pc.
Pripadne si v grub odstran polozky "quiet splash" a pocas startu sa ti bude zobrazovat co prave startuje a kde to stoji najdlhsie.
Po zadaní príkazu mi píše chýba modul a prístup zamietnutí.
Toto je nezvycajne pomale.
A ten notebook je inak v poriadku? Odporučil by som pretestovať ten notebook, a aj inštalačné médium. Štvrť hodinu sa systém neštartoval ani v minulom tisícročí.
Stále nepíšeš aké prostredie v 18.3. Cinnamon? MATE? Xfce? Ako písali vyššie, vybral si si nevhodnú distribúciu pre starý stroj, a takisto to môže byť aj hw problém. Linux by mal štartovať do 2 minút, keď je v poriadku distro aj stroj.
no to plati ak nema problem s HDD
Alebo tam nema 18.3 Cinnamon
videl som s Intel C2D 6600 2GB ram a hdd startovat do LM18.2 15minut.
Spojili sa 2 veci, Cinnamon a dotycny tam natrepal x programov
jj, preto som napísal ak je v poriadku stroj aj distro ;)
Áno, Cinnamon 18,3; 32 bit verzia. Zaujímavosťou je že 64 bit verzia, ktorú som nainštaloval pred 32 bit verziou sa mi načítala 30 min. A tak šla svojou cestou 32 Bit verzia sa načíta len 15 min ale to je veľa. Prístroj je v poriadku, winXP mi naštartuje za 5 sek, ale keďže podpora skončila a na druhom počítači zvádzam neustále boj z win10, skúšam Linux.
Že prístroj je v poriadku sa dá povedať po riadnom otestovaní.Aspoň Memory test pre RAM a harddisk by si mohol otestovať.
zbytočne dávaš na staré železo mint 18.3, preinštaluj a daj tam mint 17 (quiana). sa čudujem, že sa tu riešia blbosti a pri tom lm18 je celá zabugovaná a žerie neskutočne veľa ramky.
Ono, nechceš sa staviť niekde v bazári a vyskúšať upgrade RAM? V dnešnej dobe je 1G málo aj na mobil, nieto ešte na notabuk.Nejaké DDR2 1G sa dajú zohnať za 5€, a 2G za desinku.
(ehm, ale nie v lete kvôli chladeniu)
Skús sa pohrať s parametrami jadra ktoré nastavujú acpi (acpi_osi, acpi, ...).