Debian z minimalnej instalacie som nainstalovat balicek, aby automaticky pripajalo USB media. Problem je, ze bezny uzivatel na nich nemoze zapisovat. V google (en) som nejako nenasiel odpoved. A chcem zapisovat, musim sa prihlasit ako root
debian, bezny uzivatel nemoze zapisovat na automaticky pripojene medium
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ak je to usb kľúč, tak ho pod tým užívateľom môžeš zformátovať a bude to.
Nie, usb kluc, vsetky, sa daju bezne uzivatelovi iba ako RO. Nie na zapis. Ak chcem ich pripojit na zapis, tak musis ako root.
Aký súborový systém je na tom externom disku? Xfs, reiser, ext4, ntfs, fat?
nezalezi od FS (jedno mam nejake FAT a dalsie mam ext2)
Tebou popisované chovanie má obvykle niekoľko dôvodov. Prvý je, že by si použil FS ktorý podporuje natívne linuxové atribúty. Vtedy má koreň prípojného bodu daného vlastníka, i keď sa to dá zmeniť. To podľa tvojich slov môžeme vylúčiť. Druhý dôvod je nekompletne nainštalovaný OS. Buď ti chýba skupina, alebo modul z grafického prostredia ktorý sa stará o všetky veci na pripájanie.
Vzhadom na to, ako si si istý tým čo to nie je, tak určite ieš vylúčiť všetky možnosti a ostala ti jediná možnosť.
Ale ja by som ti radšej odporučil nainštalovať distribúciu pre začiatočníkov.
Čo je tajné na názve toho balíčka čo si nainštaloval? Automounterov je viacero.
Priloha, pozri zoznam nainstalovanych balickov.
Nasiel som v historii. Balicek sa vola usbmount.
V zozname tvojich nainštalovaných automounterov som našiel len autofs, takže?
do fstab pre mount options pouzit pre automaticky pripajane usb media do priecinku /media parameter "umask=000" - uvolni prava na zapis pre kazdeho usera
V fstab nemam nic, samo to pripaja.
este dodam - ak na mediu nie je linux fs, samozrejme, t.j. pre fat to funguje
Problem vyrieseny.
Trebalo vytvorit skupinu media a dat no nej uzivatela (resp. dat skupinu users).
Mozte oznacit za vyriesene.