nainstaloval som si Linux MX 17, ale vobec mi nafunguje pripojenie na web. Ani ked pripojim modem cez USB a tiez neviem zapnut wifi. Vo Windows sa to da cez Fn + F2, ale tu to nefunguje... Pomoze mi prosim niekto (s Linuxom iba zacinam)
pripojenie k webu na MX 17
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Keď zapojíš usb modem, tak obvykle sa v network manageri objaví možnosť Nové mobilné pripoenie a to treba nastaviť.
Čo je to za usb modem, zadať do terminálu:
Ešte viac by sme sa dozvedeli napríklad o wifi:
Blokovanie wifi ? :
Co je to za stroj:
Ahojte vospolok dakujem za odozvu, vacsiu, ako som cakal... Zacnem odpovedou na dotaz Menom
pokracujm odpovedou Bedna instaloval som to s prpojenim cez USB (mobilny modem Huawei) ping je bez odozvy pokracujem na debian
WlaSaTy neuhadol, je to Asus F3
podla vypisu je wifi vypnute hardverovo, kombinacia klaves alebo hw vypinac?
$ rfkill list 0: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: yes
Nemá to HW prepínač, iba kombinácia kláves...
Na klávesnici je pod F2 modrá ikonka Wi-Fi
:-)
takze to malo prepinac :-)
Inštaloval si ho s pripojeným internetom cez kábel? Prípadne s pripojeným internetom cez USB?
V terminály ti ping 172.217.18.78 funguje?
Inštaloval som ho s pripojeným USB modemom. Ten ping nefunguje... Najradšej by som sa pripojil Wi-Fi 🙂
Kedže rfkill list signalizuje, že máš to wifi hardvérovo vypnuté, treba násť spôsob, ako ho zapnúť. Prvá možnosť, nabootovať v nejakom inom livku trebárs ROSA Linux, či Fedora alebo Mandriva a skúsiť, či sa dá to wifi ovládať Fn-F2. Nastaviť zapnutie, ak to pôjde. Vždy to skontroluj cez rfkill list. Ak to v inom livku to bude fungovať, niečo ti v tom nainštalovanom MX17 chýba.
Nebol by som si tým až taký istý keďže mu ip ukázal danú WiFinu:
Ak pripajas cez usb, tak treba na danom zariadeny zapnut dhclient.
Pripoj usb kabel. Nastav v mobile zdielanie a daj na pc.
Ak skonci, ak je nastavene, funguje ping.
Ak dhclient spravne nedetekuje, tak musis dhclient povedat, ze na akom zariadeni ma bezat.
Zariadenie zistis prikazom:
alebo
Odhadujem že sa jedná o notebook ktorý potrebuje aktivovať ovládač na klávesnicu. Budem hádať, jedná sa o Lenovo a MX Linux nenačítal ovládač thinkpad_acpi.
Asi bude lepšie keď vyskúšaš niečo, čo je zastrešené firmou alebo korporáciou. Buď Fedoru (stará sa o ňu RedHat kroeý je nadnárodní korporácia) alebo Ubuntu (stará sa oň nadnárodná spoločnosť).
Keď zoberiem, že MX Linux je vlastne užívateľsky spríjemnený antiX Linux a ja mám tiež firemný ThinkPad všetko funguje samo od seba a nepotrebujeme žiadnu korporáciu.
antiX má široku podporu HW, ako aj tu na fóre pár krát padlo, lepšiu ako tie vychválené korporátne.
Tak vysvetli otázku.
Nejde mi auto, čo mám pokazené?
Auto, to je MX ktorý je užívateľsky prítulnou verziou antiXu v ktorej je tak dobrá podpora že všetko hneď funguje?
Takže sme tu zas vyhrali mad zasratými korporáciami, alebo tu dáš zas iné vyscetlenie?
Bola tam mala banalna chyba. Tento ntb ma hw prepinac, male posuvne, ktore som si vobec nevsimol. Tento ntb som dostal, takze som s nim nie plne oboznameny... Odpustite mi prosim moju "zbytocnu" otazku. O tom tlacitku mi povedal povodny majitel... stacilo sa ho opytat skor... a nevznikla by cela tato tema. Este raz dakujem za ochotu pomoct
To je v pohode. Kamarát mal Toshibu, presne s takým prepínačom na boku a ten prepínač si nevšimol štvrť roku. Akurát že jemu to cez Fn nezaplo WiFi vôbec, musel použiť až ten posuvný prepínač o ktorom nevedel ...
Holt, chlapi nečítajú návody na použitie. A potom to tak vyzerá.
O čo menej čítajú, o to viac a rýchlejšie inštalujú. A zvyčajne netušia čo je Live...
Tak veľa šťastných kilometrov s Linuxom.
Akurat ze ten moj navod bol skryty v povodnom majielovi.....
Stavím sa že výrobca toho NB má ten návod stále stiahnuteľný na svojich stránkach.
Asi nepoznas to stare zname: Ked zlyhaju vsetky postupy, precitalte si navod na pouzitie :D
U mna este nezlyhali (povodny majitel) :D
Poznám. A viem že návod sa vyhadzuje ako prvý, rovno s obalom. Aby potom v prípade reklamácie človek utrel čumák nasucho.
Neviem kedy si naposledy reklamoval laptop ale navod a obal (krabica v ktorej prisiel zabaleny) uz nepotrebujes ;)
Keď Wlasaty reklamoval prvý notebook, mal ešte drevenú klávesnicu :-)
Dva týždne od kúpy cez internet bez udania dôvodu, aby som nemusel čakať mesiac na vyjadrenie brigádnika vo firemnom tričku.
Aj vtedy tú krabicu nepotrebuješ?
1. To nieje reklamacia ale vratenie
2. Vacsinou nakupujem na firmu a preto ak vracam tak mi vedia dat do 10% storno poplatok tak sa tomu vyhybam
Už som zažil keď mi brigádnik vo firemnom tričku tvrdil že tovar zvláda viac ako má v produktovej špecifikácii. Takú reklamáciu by mi neuznali, a po dvoch mesiacoch by som to musel riešiť súdnou cestou (nekalé podnikanie, uvedenie v omyl).
Áno vtedy krabicu potrebuješ. No ja som musel stiahnuť aj formulár zo stránky predajcu o odstupení od kúpnej zmluvy a podpísané mu to dorucit s harddiskom.
Ale vyšli mi v ústrety a stále u nich nakupujem.
Ked zlyhaju vsetky postupy, precitalte si navod na pouzitie
Pobavilo. ale v podstate vacsina ludi tak jedna a aj ja :D
😀