ahojte
na stroji s debianom 9 (volám ho server - aj ked je to obycajny starý notebook) sa mi raz za čas z ničoho nič stane že USB disk "sa prepne" do stavu read only
zaujímalo by ma však kedy a prečo sa to stane ? najmä preto že sa to zväčša stane raz za 2-3 mesiace a teraz napríklad 3 krát za minulý týždeň a odvtedy zase nič, nehovoriac že si to všimnem až ked potrebujem dačo na ten server odzálohovať a nejde lebo destinácia je read only
jedná sa o starý disk, už asi 2 rok čakám že zomrie, rozumiem že sa jedná o ochranu a pri chybe (asi zápisu dát) a system ho mountne v rezime ro, zaujímalo by ma či to nemôže byť okrem veku aj nekvalitným pripojením (používam lacný usb dock pre 2x3,5 HDD) alebo z iného dôvodu
preto otázka či existuje a ak existuje, kde nájdem nejaký log týkajúci sa tohto ? času a dôvodu preprnutia do read only
P.S. SMART ukazuje hodnoty pre-failure a old age, ale health má stále dobrý (PASSED)
Automaticke pripanie v Debiane ma, ze ak sa vyskytne chyba (napr. neprecita block) tak disk pripoji na RO.
O stave zistis vypisom jadra nasledovne (ako root 100%):
toto mi je jasné, preto som hladal kde nájdem nejaké extra info k času a dôvodu
dmesg ma neviem z akého dôvodu vôbec nenapadlo, ďakujem kuknem
samozrejme ak má niekto ešte iný nápad kde by som našiel nejaké dodatočné info budem len rád
Pokiaľ si to všimneš po niekoľkých týždňoch, tak to už asi nebude v dmesg ktorý má bufer niekoľko kb. Skôr to bude v syslog alebo systemd journal. Len bacha na ich rotáciu, aby sa ti to neodmazávalo.
ok, journalctl vyplul obrovske mnozstvo dát
vecer si asi pustim hudbu a budem studovat
dá sa ten výstup nejak filtrovať podla "oblastí" napríklad len veci týkajúce sa diskov/úložného priestoru ??
ďakujem
Treba sa naucit pouzivat prikazy ako dmes, less, a vyhladavanie cez /
Ak nie tak, v mcedit a tam hladaj. Alebo gui geany atd.
1008
Ak vies, aky suborovy system to je, tak hladaj klucove slovo ovladaca. Ak ext2/3/4, tak hladaj v logu ext4 slovo, slovo ro atd.
Najlepsie hned, ked sa chyba vyskytne, tak vydis posledne riadky.
Aky to ma FS?
oprava: Treba sa naucit pouzivat prikazy ako grep, cat -n, less, a vyhladavanie (vo less,, mcedit, vim, ...) cez /
Rád sa naučím nové veci. Ako by si efektívne vyhľadal niečo vo výstupe programu journalctl (ktorý používa Braňo) pomocou tebou navrhovaných nástrojov (mcedit, vim, ...) cez / ?
PS: Hint: Stačí mu vyhľadávanie slova emounting cez lomítko. Nespomeniem si či je to s veľkým, alebo malým. A ani sa mi to nechce simulovať preto bez toho písmena. Kedysi som mal USB disk ktorému pretiekol counter pre uptime po cca 46 dňoch, a chcíplo to. Nevadilo mi to raz za čas pod dohľadom vypnúť. Už len kvôli update jadra.
vystup z journal presmerujem do suboru v /tmp a nasledne pracujem uz zo suborom.
Škrabanie sa ľavou rukou za pravým uchom. Príkaz journalctl má v sebe implementované ovládanie podobné ovládaniu less/more. Keby si ho mal niekedy k dispozácii, tak by si vedel k čomu sa vyjadruješ. Ale neboj, príde aj na to.
Pouzival, ale nie tak pokrocilo.
Clovek zbabre konfiguraciu, tak si ju opravi. Vie co zbabral.
s grep či cat a | nemám problém použiť a aj hladať vo výstupe viem, len som sa pýtal na či priamo systemd journal nemá v sebe pokročilejšiu/praktickejšiu možnosť filtrovania výstupov
už by som to aj kukol, len doma buď vypadol net alebo elektrina, lebo k stroju sa už neviem teraz cez ssh prihlásiť (alebo úplne klakol - chudák mal starý)
Ten systemd jurnal má v sebe pokročilejšie možnosti filtrovania ako mal tradičný syslog (a jeho rôzne implementácie SyslogNG alebo rsyslog), ale v tomto prípade ich nepotrebuješ.