Zdar všetci, mal by som otázku, či má niekto skúsenosti s all in one PC, čo sa výkonu a hlučnosti týka pri i5 alebo i7. A samozrejme podporou Linuxu
All in one skúsenosti
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Zdar všetci, mal by som otázku, či má niekto skúsenosti s all in one PC, čo sa výkonu a hlučnosti týka pri i5 alebo i7. A samozrejme podporou Linuxu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
ja som chvílu mal na skúšku intel NUC (nie je to úplne all in one) s i5 (taká tá ntb verzia myslím že U tam dávajú - 72xxU sa mi zdá)
pri surfovaní celkom ok ale ventilátor išiel neustále (bola to verzia s SSD) ked som na nom skusal blender a nejaké renderovanie tak sa riadne rozkvíkal (ja som ten hluk nezvládol kedze som ho mal pri telke - preto som sa toho NUCu aj zbavil - napr rovnako vybavený NTB vydáva menší hluk - ale tiez mi pri telke občas vadí - ale ja som na to precitlivelý)
inak najlepšie riešenie je si vytipovať 2 až 3 modely a knim hladať recenziu na nete
ked zadáš napríklad "intel NUC fan noise" tak vyhodí celkom dosť článkov o hlučnom ventilátore - čo presne zodpovedá mojej skúsenosti
bolo dobre napísať na čo ten stroj potrebuješ, čo očakávaš a ak si si dačo už vybral tak to sem hodiť a niekto sa možno chytí ak to videl a skúšal
Brano ale NUC nieje all in one vobec ;)
však som to aj písal, len som chcel upozorniť na to že aj malé krabičky majú hlasné ventilátory a all in one je v podstate táto krabička pod zadným krytom monitora
Jeden nuc som skúšal, mal som pocit ako by bol poháňaný turbinou, práve preto sondujem, že ako sú na tom all in one. Tiež neznášam kvilenie ventilátora
Ja som mal 3 v rukach. Jeden bol HP a ako kazde HP ma za ukol vyhriat celu miestnost. Druhy bol Lenovo IdeaCentre tusim a ten bol docela tichy.
Potom som mal moznost vyskusat 2009 iMac a aj 2017. To je HW neporovnatelne s HP a Lenovom.
Na druhu stranu som linux v iMacu nemal. V lenove (ak nebude mat patlaciu obrazovku) tak by problem asi nemal byt. Zalezi to ale hlavne aj od novosti jenodtlivych komponent a ci su drivre na ne.
Som rozmýšľal nad Mac a lenovom,takže Mac je tichý pri záťaži?
Snáď tam je aj možný dual boot
nemám síce skúsenosti ale dual boot by mal na macoch fungovať celkom štandartne - LINK --
mna by ale viac zaujímalo na čo ten stroj bude určený keď potrebuje byť tichý aj výkonný - lebo to si tak trochu odporuje (vysoký výkon zväčša znamená väščie množstvo generovaného tepla a teda hlučnejšie chladenie)
ja mám stroj na strihanie a renderovanie (klasický tower PC) a vždy mám pri ňom slúchatka takže aj keď hučí nevadí mi to
pri pc bedniach sa dá riešiť vodné chladenie alebo obrovské nízkootáčkové ventilátory (čo samozrejme v all in one nie je možné)
tiché stroje sa ideálne stavajú na ARM alebo podobných mobilných tabletových platformách
možno by sa na daný účel hodil viac iný typ stroja
nehovoriac že stále nevieme ani cenovú kategóriu
inak myslím že napr. ms surface pro má aj i7 a pasívne chladenie
ak peniaze nie su kriteriom tak je aj surface studio (nepoznám ale kompatibilitu s linuxom)
ja mam lenovo miix tablet (2v1) a patlacia obrazovka v antergose fungovala out of box perfektne
mac je zväčša po hw stránke iná trieda (ale aj po cenovej) ale viem ze nove macbooky pro mali problem prave s chladenim (nie hlučnosťou ale prehrievali sa) - ale nemám väčšie skúsenosti (vždy som radšej ušetril ;-)
Ja osobne to budem používať na administratívne veci, kde tu dáka úprava foto videa, projekcia interiéru ale to len ako hobby, ale musí to zvládnuť žienkyne úpravy fotiek a videí, ja sa v tom neorientujem natoľko ale jedno som zistil, že potrebuje minimum i5. Cenovo by to malo byť cca do 1500€
Tak najlacnejsi iMac je za 2100 s danou. Dualboot tam das v pohode.
Skus ked tak to lenovo ale najlepsie ked by si prisiel trebars niekedy do showroomu napr. alza a vyskusal si nejaky osobne.
iMac je tichy a nema problemy ako macbook.
Ak to má byť tiché a výkonné tak odporúčam skôr klasický počítač a poriadny hladič k CPU.
Inak osobne by som all in one nebral hlavne kvôli tomu, že nie je možné vymeniť monitor. Ak to má slúžiť na úpravu fotografií zobral by som rozhodne matný monitor (imac je lesklý) s akým-takým gamutom. Ak sú monitory so 100% Adobe RGB moc drahé tak by som odporúčal napr. Benq gw2765ht.
Asi to budem musieť spraviť tak, showroom a pozrieť sa čo bude najvhodnejšie. Vďaka za podnety.
Stálo by za to aj zvážiť minipc ktoré sa dá našrófovať do vesa mountu na monitor. I keď nechápem tu požiadavku na i5. Mám silné podozrenie že segment all in one nereflektuje aktuálne procesory, a pri minipc môže byť i3 výkonnejší ako zastaralá i5 v showroome. O notebookoch ani nehovorím.
Ale rozumiem že orientačná požiadavka pre i5 je rezerva na hry. Tá požiadavka sa prejaví vždy, aj pri domácom kancelárskom počítači pôvodne určenom len na písanie emailov, a čítaní novín.
Žiaľ na hry čas nemám, max na WC, ale to je na mobile. Tie mini PC si myslel niečo ako nuc, bo ten bol ako turbína.
Intel NUC nemá monopol na MiniPC, niekedy nazývané aj barebone. Vždy boli aj modely s pasívnym chladením, tie nemajú ako vrčať.
veru treba pohladať, NUC je len velmi malá časť mini pc
ja som po vygoogleni "passive mini pc with i5" našiel TOTO pozor to je bez disku a bez ramky len s procesorom (ako cigánsky ham&eggs, bez vajíčka bez šunčičky len tak s chlebíkom)
Barebone zahŕňa krabicu, zdroj a dosku pričom CPU na doske obvykle obsahuje aj GPU. Zvyšok ako RAM a HDD/SSD si tam človek doplní podľa potreby. Niekto to chce s 2T rotačným diskom, a niekomu stačí rýchlejší ale menší 0.5T SSD za rovnakú cenu.
Ostatných typov MiniPC sa takáto modularita nemusí týkať. Ale to je už zbytočné rozoberať. Ak si chalan chce nehať poradiť že aký ležiak mu vyskladnia za liter a pol, tak je to jeho voľba. Môj súkromný odhad je že za tie prachy bude mať menší výkon ako pri NB za 5k ktorý si v pohode zoberie kam chce aj bez auta. Kľudne aj na balkón.
PS: Výrobcov je plno. Len uvrešťaný má vylistovaných cca 14 výrobcov, vrátane ARM (Google, Banana, Raspberry) ktoré ale nezapadajú do pôvodného výberu.
Asi bude ozaj najlepšia voľba monitor, a dáku pasívnu bedňu k tomu. Už som vyškrtol aio. Vďaka za podnety
Neviem ci tu bude bedna stat pasivne za monitorom ale skus sa ho spytat :)
:D opýtať sa ho môžeme :D
On ti skôr vyrieši pasívne chladenie v bare.
Ak to bude pasívne, tak môžem, vrtuľami určtite plieskať nebudem ;)