Dobrý deň. Predtým ako začnem panikáriť mi skúste napísať kde všade som mohol urobiť chybu ja. Problém je že keď začnem bootovat v uefi tak mi ingnoruje USB kluč a keď si zapnem boot menu tak tam anj nie je na výber. Stale mi začne bootovat Windows 10 sranda je že keď dam legacy tak to nerobí problém a hneď mi začne bootovat z usb bez problému. Notebook: acer aspire 5
Nechce to ísť
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
aké distro ? je tam secure boot zapnutý ? boli vložené tie podpisové certifikaty či ako sa to volá do UEFI ?
návod a vysvetlenie na naštudovanie tu: http://www.rodsbooks.com/linux-uefi/
Pravdepodobne USB nie je správne pripravené na boot v UEFI móde alebo je zapnutý secure boot a distro tento režim nepodporuje. Ako prvé skús vypnúť v UEFI secure boot.
P.S. dúfam, že to iso na tom USB je 64 bitové, pretože 32 bitové boot v UEFI režime nepodporuje už z princípu.
Takže chceme inštalovať linux mint 19.1 cinnamon a čo ste spomínali licenciu alebo čo tak to neviem live-usb som napalil cez YUMi. Secure mode je vypnutý a nepomohlo.
Ja pod windows používam na prípravu win32 diskimager alebo Etcher. S tými to zatiaľ vždy fungovalo. Yumi nepoznám, takže neviem. A ešte niekedy robia problém USB3. Takže skús použiť USB2 a aj konektor na bootovanie zvoľ USB2 ak taký máš (je čierny a nie modrý).
Ďalšia možnosť, že v UEFI nemáš povolený boot z USB, skontroluj.
Píšeš, že na tom stroji už máš Windows (10) ktoré si rezervovalo secureboot pre seba a UEFI BIOS tak povolí štart len podpísaným programom. Takže by som odporučil skontrolovať tri veci:
Na skúšku by som odporučil Ubuntu 64bit či to s ním pôjde aj pri štarte v UEFI.
chválim odpoveď. Takto si predstavujem od teba odpoveď.
Samá Lama má inú fotku, nekradni mu ten jeho nick!
Možnou príčinou je aj to, že Win sa nevypnú ale iba uspia (ak keď sa tvária že sa vypínajú). Ako uvádzajú v skorších príspevkoch, príčin môže byť kopu.
V nastaveniach win10 mam nastavené aby to vypinalo jak ma ale či ozaj vypína.. skušal som 64bit verziu Ubuntu a nič pričom som vyskušal USB2 aj USB3 a skúsil som nový program na napaľovanie a mam aj tu zložku čo pisal vlasaty EFI/BOOT/.efi. Hovorili ste že mam dakde povoliť USB ale v BIOSe tam nič take nie je .. nemám starý BIOS? Možno tak 3 roky neaktualizovany.. Ešte skúsim dajak vyp. Windows na tvrdo.
Už to ide, neviem či ako návštevník možem uzavrieť tému. Sám neviem kde bol problém ale asi zmena napaľovacieho programu alebo USB2 alebo Windows...
Ešte som zabudol poďakovať, teda ďakujem.
To by si mohol skonkretizovať. Zmena napaľovacieho programu - z akého na aký atď. Môže to pomôcť v budúcnosti iným. Tému značím ako vyriešenú. Nech sa ti darí.
CENZURUJES KOMENTY?
ZAVEDIES PEKNE REGISTRACIU PRE VSETKYCH ! O TO SA POSTARAME !
Psychopati väčšinou škodia samostatne. Ak si časťou organizovanej skupiny psychopatov, ktorí vedome a dobrovoľne škodia ostatným, je to parádny materiál pre každého psychiatra. Keď nabehneš na správne prášky máš ešte nádej.
Mozes mat problem aj s nespravne vytovrenym boot USB . Tiez som sa par krat stym "serkal" treba pozriet nastavene BIOS alebo skusit vytvorit boot usb inym sposobom.
S tým nesprávne vytvoreným Boot USB/DVD, Ubutu má pekne popísané ako to nahrať na USB kľúčik alebo vypáliť. Jak z Linuxu tak aj z Windows. Akurát že im tam v ttých pekných návodoch chýbajú dve veci:
PS: Ten rýchly štart ma vždy dokázal rozosmiať. Nejedná sa o hibernáciu na disk a ani o hybridný spánok, ale je to len vypnutie aplikácií a hibernáciu zbytku OS.
Ako vypnúť rýchly štart vo windows je popísané napríklad tu.
Skôr som narážal na to, že to mohli dať rovno k tomu nech je to pokope a nech je to aktuálne.
I keď zrovna to vypnutie patrí do dielne ich partnera.
Tie moderné Uefi prostredia sú pekný vyčačkaný humus. Minulý rok mi inštalácia na EŠUSi trvala tri dni, kým som spomínanou metódou pokus-omyl zdarne nainštaloval LM.
LiveUSB urobené cez klikátko v LM nefungovalo. Až LiveUSB urobené cez Rufus označené ako Hybrid zafungovalo.
. Začiatočník s Linuxom má dosť malú šancu si to nainštalovať. Avšak zrejme o to šlo a stále ide.