Pouzivam na mojom starsom ntb ASUS F5R lubuntu.
Ked som don vlozil SD kartu, system ju nevidi... tak som ju skusil zformatovat najprv pomocou mkfs.vfat /dev/sdb, ale vyhodilo mi to chybu:
sudo mkfs.vfat /dev/sdb [sudo] password for xubuntu: mkfs.fat 4.1 (2017-01-24) attribute "partition" not found mkfs.vfat: failed whilst writing reserved sector
Co mam urobit, aby mi system videl moju SD kartu.
Keď ju systém nevidí tak bolo dosť odvážne niečo sformátovať :)
Ako si zistil, že ju systém nevidí? Cez príkaz lsblk?
nie cez lsblk ju vidi, iba ju nevidim cez file manager
Skús to čo radí WlaSaTý, čiže ju prepísať nulami (to bude trvať dlho)
a potom skús vytvoriť partíciu
a sformátovať ju
Dakujem za radu. Najprv som ju prepisal nulami(fakt to trvalo dllllhoooooo)a potom som zadal sudo fdisk /dev/sdb a skoncilo to s chybou, vid priloha. Co mam dalej robit?
Už len zahodiť, tu fakt viac neporadím.
Dakujem za radu. Najprv som ju preposal nulami(fakt to trvalo dllllhoooooo)a potom som zadal sudo fdisk /dev/sdb a skoncilo to s chybou, vid priloha. co mam dalej robit?
Dakujem za radu. Najprv som ju prepisal nulami(fakt to trvalo dllllhoooooo)a potom som zadal sudo fdisk /dev/sdb a skoncilo to s chybou, vid priloha. Co mam dalej robit?
Ak má tá karta nenulovú veľkosť, tak ju prepíš nulami a následne vyber formátovať s plným prepisom (pomaly).
A ak má nulovú veľkosť, tak skús pohľadať SD Card Formatter. To je nástroj od konzorcia SD ktorý dokáže povedať SD karte aby sa celá kompletne nainicializovala. Len si daj pozor na divné download stránky ktoré ponúkajú mallware pod zaujímavými názvami. Stiahni to zo stránok konzorcia SD, a nájdi k tomu nejaké nepokazené windows.
PS: I keď v tvojom prípade to vyzerá že máš zlikvidovanú časť odolnejšej časti pam. buniek, teda tú kde je prvá a druhá kópia FAT.
Tak ma napadlo, že by nebolo možné použiť gparted. Vytvoriť na nej partíciu a sformátovať na trebárs Fat32. Prípadne ak tam už nejaká partícia je, tak ju odobrať a zvova vytvoriť a potom sformátovať.
pardon, oprava, či by nebolo možné použiť gparted.
to ma napadlo medzi prvymi sposobmi formatovania, iba gparted vyhadzuje chybu, nevie nacitat /dev/sdb, takze tudy cesta nevede...