ahojte, mam zaujem si spustit na pracovnom pc linux mint portable, ktory mam na usb. obavam sa iba jednej veci, ze po pripojeni na siet mi na to iteckari mozu dojst a teoreticky mozem mat pruser. moje otazke znie: maju to podla vas moznost standardne zistit, ze je pripojeny komp s linuxom a nie win, alebo ani nie. vopred dik
linux portable na pracovnom pc
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
krátka odpoveď je áno (nmap by to mal zvládnuť lavou zadnou cez -O parameter)
reálna otázka je či si to všimnú - to záleží od toho či je to ich úlohou (ak áno a máte vyslovene zakázane používať firemný hw na sukromné účely a kontroluje sa to - tak to nerob ľahko to zistia) ak vaše it je len na odstraňovanie porúch a vád tak to nemaju prečo zistiť (zisťovať)
rovnako ak je vasa siet striktne spravovaná kvoli bezpečnosti a ochrane (napríklad obchodné tajomstvo alebo citlivá infraštruktúra chránená pre možným napadnutím) tak sa bez spolupráce s it na net aj tak nedostaneš (a ani nikde inde v sieti)
v každom prípade ak chceš robiť niečo zakázané na firemnom pc tak to nerob, urob to doma na sukromnom pc
ak sa len chces hrat s linuxom skus https://distrotest.net/ (aj ked teraz zrovna maju nejaky vypadok)
dik za odpoved,,asi takto nejako som aj ja rozmyslal, ze to asi bude, ale urcite mi pomohla tvoja odpoved.
Pridávam sa k Braňovi, neskúšaj to. Nie preto, že ťa môžu za to na hodinu vyhodiť, ale z princípu.
Pridávam sa. Nie je dobré riešiť súkromné veci na pracovnom počítači. Človek potom nevie či má poslednú verziu v práci alebo doma.
videl si vobec niekedy skutocnu firemnu siet? vies ako to tam funguje? podla toho, co pises, predpokladam, ze nie...
Tak schválne, ktoré z toho podceňujú u vás?
Je to Network Access Control (pripojenie do siete až po autentifikácii), sú to strojové audity ktoré kontrolujú či niekto nezapojil nenápadné záškodnícke zariadenia (napr. rPI do voľného ethernetového portu vedľa tlačiarne na chodbe), je tým kontrola podozrivej sieťovej prevádzky na cloudové úložisko ktoré nie je používané firmou, je tým kontrola či zamestnanec ťuká do klábosnice aby sa ukazoval ako pracujúci v instantnom kecálkovi používanom firmou? Je tým námatková kontrola keď sa šéfinko prebehne popri plebse a skontroluje či tie obrazovky nevyzerajú inak ako obvykle?
V bývalej firme bola quest Wi-Fi a tam si si mohol pripojiť súkromné zariadenia. Kúpil som si za stovku notebook a valil. Raz mi tam popri práci bežal film a vymákol ma riaditeľ. Trochu zapindal, či stíham, ale nejak moc to neriešil :)
Ak sa pripojíš priamo do firmenej siete, tak to určite uvidia, je otázka, či to majú v náplne práce riešiť. Môžeš to každý deň skúsiť cez prestávku a to zapindať môžu, ale určite ti maximálne napíšu aby si to nerobil. Cez pracovnú dobu je to väčší problém.
Ešte doplním z tej bývalej práce som odišiel sám a práve som s tým riaditeľom mal dlhý rozhovor aby ma uvoľnil skôr ako je výpovedná lehota.
Vyšiel mi v ústrety, páč som všetko na neho vybalil úprimne a bez pretvárky.