Dobry den,
mam NAS zyxel a v nom 2 disky 3TB v raid1 ext4. Bol som pripojeny cez web rozhranie, menil zlozeky na disku a zaroven v terminale cez ssh. Nechtiac sa mi vo web rozhrani podarilo vymazat zlozku v korenovom adresari kde bola zaloha 2TB dat, to som zistil az v terminale pri ls -al tam zlozka nebola a df -k ukazalo chybajuce 2TB dat.
Zapisal som si dmesg do suboru, NAS vypnul a disk dal do PC s live Kali, urobil DD obraz na iny 3TB disk a zkusal obnovu. Cez journale som zistil Inodu zlozky. Debugfs vie zobrazit prvy level vnutornej adresarovej struktury zlozky a ich Inody (cca 25 podzlozek). Extundelete a ext4magic vie obnovit cca 300GB dat s povodnou vnutornou adresarovou strukturou a menami suborov. Datacarving PhotoRec-em som obnovil cca 90% z povodnich 2TB ale bohuzial vo formate ako file0123.jpg a pod, samozrejme bez vnutornej adresarovej struktury.
Bojujem s tym uz pol roka a neviem ako dalej, za akykolvek podnet ako zachranit vacsinu dat s povodnou adresarovou strukturou budem velmi vdacny.
Dakujem, Rici
ext4magic si neskúšal?
praveze skusal, ako pisem vyssie "Extundelete a ext4magic vie obnovit cca 300GB dat s povodnou vnutornou adresarovou strukturou a menami suborov."
Sorry ext4magic som prehliadol. Foremost som nikdy neskúšal, ale skusil by som ho, však dáta si už stratil, takže nie je čo stratiť :) On hľadá podľa hlavičky a patičky súboru, či obnovuje aj adresárovú štruktúru netuším.
O foremost viem ale este som neskusal, pokial viem je to datacarving podobne ako ten Photorec. Ale asi vyskusam aj to, bohuzial tomu nedavam vacsie sance ako tomu Photorec-u..
Hmm, trochu som po nete hľadal a zrejme ťa nepoteším, tie názvy neobnovíš.
Zrejme by šlo napísať si skript ktorý by podľa meta informácií v tých súboroch ich dodatočne premenoval. Počítam že na GitHube sa taký nejaký skript aj vála. Len neviem či je to relevantná možnosť pre teba.
tak to sme dospeli k podobnemu zaveru, skript pri roznych typoch suborov a 2TB dat moc neprichadza do uvahy :(
IMO to bude vela prace, ale tie metadata by mohli pomoct. Spominal si 15 rokov fotiek - tie zvycajne budu mat nejaku formu EXIF metadat - mozno ako prvotny pokus by si mohol zobrat a roztriedit tieto subory podla dni do priecinkov. Uz to samo o sebe by mohlo vela fotiek z jedneho "albumu" dat dokopy a ulahcit ti to upratovanie do adresarovej struktury.
2TB zas nie je tak vela dat zvlast ak iba citas hlavicky suborov a potom presuvas v ramci tej istej particie. Ked som robil nieco podobne ja, tak som si vytvoril paralelnu strukturu pomocou hardlinkov (cp -l [zdroj] [ciel]), co je pre filesystem velmi jednoducha operacia a umozni to mat tie data v roznych adresaroch zaroven bez toho aby si ich viacnasobne kopiroval.
... podarilo vymazat... zaloha 2TB dat...
kedze to bola zaloha, tak sa nic nedeje. urob novu zalohu z ostrych dat (pripadne z archivu) a ide sa dalej...
Bohuzial 3/4 tych dat bolo len na tej "zalohe". Kedze to bol RAID 1 tak som myslel, ze to je relativne v bezpeci. Bohuzial to nebolo blbuvzdorne... Velka cast toho su sukromne fotky za cca 15 rokov takze k tomu sa uz nikdy nedostanem. Kazdopadne podarilo sa mi pomocou tohto nastroja www.r-studio.com/free-linux-recovery obnovit adresarovu strukturu spolu s menami suborov (bohuzial len menami lebo subori su prazdne - OB velkost). Planujem to skombinovat s bezmennymi subormi ktore obnovil PhotoRec a snad sa mi podari vacsinu zachranit.
Poucenie do buducna - pravidelne zalohovat cele NAS pole na externy disk.
A inak povodne som aj mal ciastocne zalohovany NAS na externych diskoch ale v tej prvotnej panike zo zmazania pri pokuse o obnovu som prepisal tu zalohu na externych diskoch. dd if="vymazany NAS" of="externy disk na ktorom som zabudol, ze je zaloha"