Ahojte. Pri instalacii posledneho debianu cinam. z liveusb (full verzia pre live + nonfree) sa objavila prilozena hlaska. Vie mi niekto pomoct co mozem urobit ? Vdaka.
instalacia debianu zlyhala
- Screenshot_20201116-222737_Gallery.jpg (660.3 kB)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Calamares, je inštalátor čo používa dosť distribúcií a povedzme že niečo zlyhalo. Čo tipuješ ty?
Tak keď sa tu so mnou nikto nebaví, nechceš to nahlásiť?
Samozrejme sa do otvoriť aj nejaký textový editor a pozrieť presne na tie riadky čo produkujú tú chybu. Dalo by sa aj celý ten obsah súboru hodiť na Pastebin a môžeme sa mrknúť na čom to skapíňa.
skus netinst a ak nemas cd/dvd mechaniku, vygoogli si, ako to nahodis na usb...
debilian-, ty kokot nezastruhany...
... Pri instalacii... z liveusb...
zeby? :)
kuk sem
ten obrázok v mobile neviem prečítať ale tipujem na chybný iso súbor (zle stiahnutý) alebo zle napaleny na medium (to sa mi pomerne často stávalo)
zle co...? na co...?
nechcelo sa mi vracať k pôvodnému príspevku či to bolo inštalované z CD alebo USB tak som to napísal univerzálne "médium"
a dodnes neviem ako správne slovensky povedať čo sa robí s iso súborom keď ide na USB - flešnutie ? nahratie ?
potrebuješ pri/tesne po insštalácii aj nonfree súčasti?
ak nie, stiahni klasické nelive ISO a nainštaluj tak
Tiez som to myslela. Nie pre live a bez nonfree. Nonfree bol kvoli propr. driveru pre wifi adapter. Tak ho rozbehnem po inst. . Tu pochopitelne netinst nie je cesta. Skusim, napisem.
Wifi adapter je obvykle záležitosť 1 balíčku ktorý ani nemá nejaké extra závislosti, takže ho potom stiahneš na USB a nainštaluješ manuálne, ak by to bola jediná sieťovka na tom stroji (riešil som to tak na notebooku s intel wifi a fakt stačilo na USB priniesť iwlwifi a bolo to).
Čo nemusí samozrejme fungovať ak bude ten ovládač dostatočne debilne napísaný a potrebuje na rozchodenie ešte nejaký skript.
Zdá sa že v live prostredí fungoval (alebo som si nevšimol sťažnosť na to), zatiaľ by som nepredpokladal minoritné možnosti a zameral sa na úspešné dokončenie inštalácie, potom sa dá pohnúť ďalej.
pocuj bedna, a co si ty tak predstavujes pod pojmom non-free "ovladac"...?
Pytel sraček, tak se mějte pěkne pane majore.
Prikláňam sa k Braňovi, kľudne to môže byť zle stiahnuté iso. Odporúčam skontrolovať súčet napr. cez GtkHash a potom hodiť iso na kľúč s Etcherom.
tak nakoniec (6. krat) je nainst offic. stable dvd 1 iso s cinam. bez live. s prilozenou chybovou hlaskou, hoc som mala na inom usb pozadovany subor. teraz teda nef. wifi/bt a zvuk. ako ten spomenuty drv nahodit resp. urobit aj zvuk ? dik
Ahoj.
Ovládač nahodíš takto: návod
Ak napíš verziu systému, tak Ti pošlem prípadne link rovno na .deb balíček.
ak sa môžem opýtať prečo inštaluješ debian keď si nevieš poradiť pri takýchto (pomerne jednoduchých) problémoch ??
asi by bolo vhodnejšie distro pre začiatočníkov ako ubuntu či mint, ktoré toto asi budú mať vyriešené
ale ak trváš na debiane, prečo nie, mňa to len zaujíma
ako nechcem byt za blbca, ale asi by som odporucal MX linux (neviem aky hardver ale asi standard)
ahojte. mozno som tu za blbu ale kde inde mam hladat pomoc ako na tomto fore..
vyssie uvedeny balik mam v ntb ale nedari sa mi ho inst. podla odkazu na navod od debiana+. skratka dpkg ho vraj nevie najst. rovnako neviem ako povolit nonfree soft. k dist., ak by ste mali taky shit ako je visionbook vedeli by ste.. chcem povedat ze prehliadku dist. mam za sebou. debian, ine iso, isiel na live slusne aj s wifi a zvukom, nebol dovod neist do toho.
Musíš poznať cestu, kde máš stiahnutý balík, najjednoduchší spôsob je cez prehliadač súborov a voľbu Tu otvoriť terminál, alebo niečo obdobne. Alebo príkazom cd cesta_k_suboru a následne sudo dpkg -i nazov_balika
je v Stiahnute a odtial pustam aj dpkg. neviem ale preco tu nemam klasicky terminal len xterm a uxterm.
Ake pouzivas graficke prostredie?
Musíš mať v Debiane aj terminál/konzolu. Ak chceš môžeme si vymieňať info cez messenger ak to bude pre teba pohodlnejšie, mám pocit že tu ešte bude pár otázok :-)
Aha, v blogu som opravil. treba instalovat:
Pred nazov balika musi byt cesta.
Prosím ťa kontroluj si po sebe či píšeš, skombinoval si dva príkazy,,,
Co je na tom zle?
doplnam ze cely cas idem offline. balik bol nahraty z usb.
ok. je tu gui instalator gdebi ale po spusteni instalacie bal. sa nic nedeje. synapric neviem ci s tym nieco ma..
Tak otovr terminál kde máš stiahnutý súbor a zadaj sudo gdebi názov_balíka, gdebi vie riešiť aj závislosti, aj keď to bude asi zbytočné keď nemáš pripojenie na net. Prípadne pichnúť sieťový kábel do sieťovky z routeru zatiaľ.
Pokiaľ ma notebook konektor pre sieťový kabel, tak je dobré inštalovať cez ten sieťový kábel. Človek si znižuje šancu takých trablov.
ok. tvoj navod cez dpkg nakoniec vysiel. viem takyto balik ziskat aj pre zvuk ? este zvuk a bt a snad to bude vsetko. dik
ked uz mas siet, pridaj si contrib a non-free repozitare a kedysi bol taky metabalicek linux-firmware alebo tak nieco, debianisti budu vediet, ten prida takmer vsetko "bezne".
Inštalovať balíček firmware-linux-nonfree.
tu je zabudnuty prtsc a este gdebi. chybajuci cerveny balik bol tiez nahodeni a po nom je situacia taka ista. vystup gdebi2 neviem co znamena.
no chybaju zavyslosti.
Za mna chyba info o HW (inxi -F)
a urcite, ked to robi taketo zakladne veci a nejde to "vyriesit", by som skusil cosi priamo na debiane postavene co nema problem s HW (Q4OS, Bunsenlabs, Mx linux, Emmabuntu)
inxi -F
Mozes dat /etc/apt/source.lst?
A zase nečítaš po sebe, keď budeš väčší pochopíš, že nie všetko je o rýchlosti.
V alsamixer stlac F5 a potom screen. Prepina sa TAB na zobrazit vstupy, vystupy, vsetko.
V GUI sa pouziva pavucontrol (prikaz).
vyst.+ÉÉÁ
prečo niekde máš non-free a niekde nie?
prečo mix buster / bullseye?
neviem. ako to mam opravit ?
A čo si už skúšala? Skúsila si sa pozrieť na google? Ak áno, našla si niečo a len tomu nerozumieš? Ak nie, prečo nie?
Máš tam zdroje z 2 rôznych verzií Debianu. Prečo? Na toto by si mala mať odpoveď, samo sa to tam pri inštalácii stabilnej verzie nepridá = niekto ti to poradil? Sťahovala si iné než stabilné ISO debianu?
Taktiež nie celkom chápem to nutkanie inštalovať debian keď si úplne stratená. Začal by som možno niečim prednastaveným ako je ubuntu, tam by som na tvojom mieste skúmal čo je ako nastavené a prečo.
prepac,vecne riesenie v tvojom prispevku nevidim. niektore otazky, ako napr. preco deb a pod. uz boli zodpovedane a ine povazujem za mimo temu a nebudem na neodpovedat.
Rozumiem. Tak vela stastia pri hladani niekoho kto ta bude viest za rucicku a urobi vsetko za tena kedykolvek si spomenies.
Ale neviem ci Debian bude s tymto pristupom pre teba.
Úplný súhlas,,,
zvuk:
Co Ti robi prikaz ako bezny pouzivatel?
repozitare:
Co chces - stable alebo testing?
Stable - bezpecne, mozu byt trosku starsie programy (ale bezpecne a odskusane) testing - novsie programy, castejsie aktualizacie, velmi ojedinele sa moze nieco pokazit (tato verzia je buduce stable)
ak testing:
ak stable:
Ak nechce sa ti casto aktualizovat (alebo to ma niekto kt. sa o to starat nebude), tak si nastav, ze kriticke (tak chapem) aktualizacie sa budu instalovat automaticky:
test - ziadny repro vystup.
Áno. Ale potrebujeme vedieť čo máš za notebook, resp. čo v ňom.
Daj buď názov notebooku, link online obchodu alebo zistiš týmto príkazom [vytvorí súbor kt. pridáš (cez USB) ako prílohu sem]:
Čím ďalej tým viac som presvedčený, že Debian ešte nie je to pravé pre teba. Skús niečo založené na Ubuntu, prípadne Linux Mint je fajn.
suhlas.
problem je, ze tam je Atom.
wifi je Realtek RTL8723BS Wireless LAN 802.11n a zvukovka je Intel SST Audio Device.
potrebuje snd_soc_nau8824 driver. pod ubu funguje:
ahoj, rovnaky postup ako tvoj som nasla na mint fore s rozdielom ze islo o bytcr-rt5651. samozrejme vyskusany aj tvoj postup. posledny prikaz robi chybu
neviem co to znamena
Nemá to byť sudo apt install git? To cd ~ apt install git mi tam nesedí.
Skor myslel (a jedno v akom poradi:
1. cd ~
2. (sudo - alebo ako uzivatel s pravami, podla toho ako to mas nastavene) apt install git
Je mi to jasné, len som reagoval na to, že ten príkaz je skomolený.
Skúsila si sa opýtať priamo na fóre Debianu? Tam je väčšia šanca, že Ti budú vedieť správne poradiť.
Ohladom zvuku. Aky je subor dmesg.txt (priloz ako prilohy).
ahol. prikladam. dakujem za trpezlivost.
Mas tam nejake chyby v dmesg.
Co da prikaz:
A ako vieš, že má nainštalovaný mplayer?
je pravdou ze mplayer som tam nemala ale po jeho instal. je vystup v prilohe. ziadny zvuk.
Nedala si paramater -ao alsa pri mplayer.
a co podla teba, ty kokot plesaty, znamena...?!
LOL. Uz mi to o pol 12 v noci nejako nemyslelo. Sorry.
... Mas tam nejake chyby v dmesg...
a co teraz, ty kokotko...?
podla vsetkeho stare jadro, motali sa okolo tej zvukovky aj na mint fore a tam to bola uz len zalezitost kodeku.
riesenie: instalacia distribucie s novsim jadrom alebo update debianu na testing, ked uz to aj tak montujes dohromady v sources.list.
len aby si vedel(a), bavis sa s (mo)mentalne zaostalym individuom...
https://packages.debian.org/buster/all/firmware-intel-sound/filelist
akoze si frajer.po inst. toho balika to hra. dakujem vsetkym co so mnou vydrzali riesit wifi a zvuk.
ak este mate chut, ked mi pomozete s bluetooth, uz dam pokoj.
https://wiki.debian.org/BluetoothUser#Pairing_using_a_GUI_tool
viacere baliky vyskusane. je to podobne ako s tym zvukom. softverovo to vyzera, ze to funguje t.j.mam v panely aktivnu ikonu bluetooth avsak po kliku na "Adaptery" sa zobrazi len prazdne okno. pri starte debianu vypisuje nejaku bluetooh hlasku, nestihnem to ale zaznamenat.
prikazy vykonane bez chyb. stale "neaktivny" adapter.
prikl.
a hlasky z bootovania
toto som nasla ale neviem z toho vyjst. poradis mi ?
https://github.com/lwfinger/rtl8723bs_bt
Este je potrebne:
kvoli
ok. dalsi frajer.
teda este raz dakujem aj ostatnym za rady a tipy.
pan spravca, mozete tuto temu oznacit za vyriesenu.
vdaka
frajer...? ved sa pozri, co ti do teraz radil. a nie len tebe...
Ja by som vyskusal rovno Debian SID a jeho derivat https://xebian.org/ ak sa nebojis experimentovat, podla toho kolko casu si tu uz stravila
Inac pridaj si repozitare stable-backports/buster-backports - minimalne pre novsi kernel.