debiani vyvojari sa ukazuju ako pekne k*rvy
http://www.chiark.greenend.org.uk/pipermail/debian-init-diversity/2020-November/003782.html
debiani vyvojari sa ukazuju ako pekne k*rvy
http://www.chiark.greenend.org.uk/pipermail/debian-init-diversity/2020-November/003782.html
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Alebo pride cas na: 🆕 network-manager-sysvinit 🆕
to nicomu nepomoze. debian bez network manageru nenabehne siet.
a kompilovat si vlastny, to je lepsie pouzit devuan.
alebo si konencne priznat ze je rok 2020 a pouzivat moderne nastroje
Človek by rád použil modernejšie nástroje, mno bez kopy balastu okolo. Ono sa to postupne zlepšuje, že sa jednotlivé nástroje z blobu vytrhávajú aby sa to dalo používať podľa potrieb. Mno mám pocit že skôr kúpi MS -> IBM, než IBM dokáže zo systemd enviroment niečo spraviť, niečo čo bude dávať zmysel.
Nechce sa mi to teraz hľadať, ale nejaký manager z IBM, systemd (RedHat) celkom dobre naložil, až som sa čudoval, že do toho vôbec vidí.
Doteraz sa Linux enviroment tvoril efektívne na základe potrieb, vždy z toho vyjde niečo lepšie, ako keď sa rozhoduje z pozície sily.
ak je systemd moderny nastroj tak sme spat v obdobi Windows 95
Ako hovoril kámoš z RedHat, nápad dobrý, prevedenie mizerné, potom odišiel.
Tak nejak to s RedHat ide ruku v ruke už roky.
jj to je vystizne
Mozes mi dat priklad mizerneho prevedenia z dielne RedHat?
Nebyt RedHatu tak linux je dnes na urovni bsd...
Dakujem
RedHat už dávno nie je to čo býval "systemd, Wayland".
Mozes mi dat konkretny priklad aky mas problem s Wayladnom?
Že to nikto okrem RedHat nepoužíva? Aj tam len vo Fedore na testovanie. Ja nehovorím, že sa to časom neutrasie, ale koľko miliónov ich stál ten vývoj?
Jak nikto? ubuntu to pouziva par releasov. Ine distra nesledujem ale ubuntu urcite neni nikto. A co je teda zle na waylande? vies to rozpisat? Xorg je nielen s pohladu security uplna sracka co sa historicky len nabaluje a plata. Ci si chcel Xorg platat dalsich 50rokov?
skus to v reale pouzit na Ubuntu :D
Samozrejme by default nie s upravami konfiguracie.
Skusil som a neni to extra pouzitelne. Pointa je ale ta, ze niekto sa snazi urobit vec celu nanovo, postavenu na security, kedze je rok 2020 a potrebuje aby to niekto pouzival a reportoval bugy. Ci chces dalsich 50rokov Xorg, co bezi pod rootom, security je uplne mimo celeho konceptu, lebo bol vyvijany v roku pane? Fakt nechapem tomuto bezhlavemu picovaniu bez pointy. Ked je nieco nove, je to zo zaciatku bugove a ladi sa.. inak to nejde.
K tej security Xorg, pre predstavu - https://nvd.nist.gov/vuln/search/results?form_type=Basic&results_type=overview&query=xorg&search_type=all
To si písal sám na seba?
OK.
Tak pre istotu skusim jednoducho.
nemylit si xorg alebo wayland s x11. ten je zakladom pre skoro vsetky display servery
Wayland poriadne nefunguje, preco to nedotiahnut (lebo to nikto nechce?) a netlacit nedorobenu vec, rovnako ako systemd, do funkcnych veci. Napriklad su problemy s padanim Firefoxu a Chrome na waylande.
Xorg funguje, to ze ma chyby sa vie, pravidelne su platane co sa o Waylande neda povedat.
Taktiez v xorg su osetrene bugy s vulkanom, na rozdiel od Waylandu.
VSETKY sucastne riesenia maju bugy. ide o to, ze ked nieco funguje, nie je nutne to nahradzat nedorobkom s x dalsimy chybami.
Inak Wayland je tu 12 rokov, takze novinka to nie je, je to prasacina. Xorg je tu 16 rokov. ano je tu dlhsie ale ma menej problemov.
proste to nie je len o nechuti k niecomu novemu.
Od 1998 som presiel x distrami, kazde malo cosi dobre cosi zle (napr Suse 5,2 v tej dobe bolo super odladene ale vyzeral ako Win 3.11, pouzivali sme RedHat 5.1 :-) ktory bol v tej dobe vycackany ale nestabilny). Takze to co sa pouziva nemusi byt to najlepsie. (Ubuntu vs Debian vs Arch)
Povedz mi co poriadne nefunguje a co je nedotiahnute a ake ma problemy oproti Xorg? Ktore chyby nie su platane ?
Stale dookola tu pisete ze systemd nefunguje waylanad nefunguje. Napis uz konkretny problem.
Pouzivam wayland od kedy bol default vo fedore. Posledna vec ktora nefungovala bol share screen cez video konferencie. Od posledneho update-u funguje.
Co myslis pod Wayland? Kombinaciu Wayland+XWayland? Lebo, ano na ciste nasadenie Waylandu (s istotou bezproblemov) pre bezneho pouzivatela este (skor povedane) nie je. Problem pre neho je, ked ma pouzivat inu apku ako tu ktoru chce a pod X serverom ide.
Tu mas moj blog o tom, ake je nativna podpora pre Wayland.
Nativne nie je podpora aplikacii pre web-vyvojarov, ani bezne pouzivatela (office+browser). Ak nechces GNOME a KDE, tak nemas velky vyber.
Alebo inac polozena otazka: Skor ziskam alebo stratym tym, prejdem na Wayland. Ja za svoje pouzivanie musim povedat, ze skor stratim. Takze pre mna Wayland je odpoved nie.
Aj ked, kombinacia Wayland ma pekne riesenie - weston (nahravanie obrazovky/videa) a Wayfire (vid. blog defaulf prostredie s efektami).
RH8 ma defaultne Wayland. Fedora pouziva Wayland od verzie tusim 29 ako default. To je problem RH ze sa to neimplementuje?
Neviem preco teba trapi kolko stoji vyvoj, plati sa to snad z tvojich penazi?
Skus si prosim ta pozriet architekturu X.org vs Wayland. Popri tom sa zameraj na problemy ktore vyriesil. Samozrejme nejake problemy sa objavuju ale hned sa opravuju.
Milujem tvoje prazdne komentare k technologiam o ktorych nevies ani prd.
Takze kludne si pouzivaj distro bez systemd alebo wayladnu ale prosim ta zdrz sa komentarov co je aka sracka.
zamestnanec IBM/RH?
toto je to najdôležitejšie, každý máme nejaký názor (poväčšine subjektívny) na jednotlivé SW ale aj samotné OS
ale za to že sa mi jeden nepáči nebudem naň kydať hlava nehlava, čo sa tu bohužiaľ opakovane deje (či už na systemd alebo aj na windows atď.) - to je snobizmus (a pretláčanie vlastného názoru ako objektívnej pravdy)
ako som už opakovane písal, ja ako bežný užívateľ nevidím napr. na systemd nič zlé (a nikto mi ani zatiaľ nevysvetlil čo zlé by tam malo byť) rovnako považujem windows 10 za OS ktorý má svoje výhody a svoje chyby (rovnako ako linux) aj keď by som uprednostnil svet kde windows nebude mať drvivú prevahu, ale určite nebudem kydať na windows aká to je nepoužiteľná sračka (najmä keď na mnohých zariadeniach funguje oveľa lepšie ako linux)
treba podporiť rozumnú argumentáciu prečo je napr. systemd zlým riešením aby si užívateľ vedel vybrať či chce OS so systemd alebo nie ale netvárme sa že OS so systemd sú nepoužiteľné a odpad
Dík že si mi povolil používať distro aké chcem. Sračkoidné nápady, budú furt pre mňa sračkami aj keď ťa rozmrdá, to sa nezmení.
Toto je dobrá otázka.
Predstav si že by si chcel na "niečom" pár vecí zmeniť, podotýkam funkčnom riešení. Ja by som si spísal tie vylepšenia a po jednom by som ich ľavou zadnou za tých 12rokov prepísal s minimálnymi nákladmi a 12rokov mal stále funkčný systém.
Dnešný stav je taký, že podľa RedHat máme nefunkčné Xká a podľa všetkých ostatných čo ešte používajú rozum, nefunkčný Wayland.
Takže robí RedHat dobré rozhodnutia, alebo topí prachy v sračkách?
Opakujem, raz to fungovať určite bude, ale prečo robiť všetko zle a potom raz ... ?
pozor, nebyť spoločností ako redhat (alebo trebárs aj apple alebo windows, či intel alebo amd) boli by sme dnes na 486kách a mali by sme terminálový OS (však načo vymýšľať niečo novšie a lepšie keď toto funguje) a mali by sme 2ridkové tlačidlové mobily
vývoj musí ísť dopredu a nedá sa dosiahnuť inak ako experimentovaním, a nie všetko musí vyjsť na prvú dobrú - ale kritizovať snahu o vývoj a progres to je smutné
nehovorím že redhat je najlepší ani že wayland je cesta vpred ale ak sa ani nepokúsime, nič nové mať nebudeme
stavím sa že boli rovnakí frfloši aj keď sa zavádzal x.org, lebo "načo meniť to čo nám funguje"
druhá vec je že si redhat neprizná chybu a nevykašle sa na wayland (ak je naozaj tak nepoužiteľný ako píšete - neviem) ako to robí napríklad google a každoročne potopí kopu "neúspešných" projektov
Braňo ja to všetko chápem. Mne to nemusíš vysvetľovať, ja som vyrastal s pájkovačkou v jednej ruke a knihou v druhej, to sa na teba toho celkom dosť nalepí, myslím kolofónie, cínu a tak :-)
RedHat roky zarábal kopec prachov a nevedel čo s nimi a stále zarábal viac a viac. Z toho by každému raz preplo.
A zabiť Wayland teraz pred dokončením, by bola ešte väčšia chyba ako s ním začať. Wayland je už proste budúcnosť a určite raz bude všetko makať, ja som kritizoval, len zlé rozhodnutia, to sa hádam ešte môže :-)
Opat sa budem opakovat. Poprosim o realny priklad ze sysemd/wayland je sracka. Nikdy si ich nepouzival a vies o ich architekture prd.
Kamarat keby si mal schopnosti napisat nejaky funkcny system tak ta ktorakolvek firma velmi rada zaplati. Pre zauujimavost som si pozrel tvoje github "projekty" a na tuto predstavu rychlo zabudni. Hras sa tu na nejaku autoritu ale prinos tvojich prispevkov je asi tak nic. Takze by bolo dobre sa ukludnit a vazit slova k projektom o ktorych nic nevies.
Keby si o teme wayland vs. Xorg aspon trosku zaujimal tak by si vedel ze vyvojari povodneho Xorgu su na Waylande a Xorg uz len v podstate udrziavaju. Je to z dovodu ze Xorg nebol optimalne navrhnuty a jeho problemy prave riese Wayland.
Neda sa robit len spravne rozhodnutia. Nie kazdy projekt vyjde ani sa nepodari zrealizovat nacas. Ale jeby
Prv som dosť kecával s RedHatákmi, tak mám infošky z prvej ruky. Nie všetci sú z ich rozhodnutí nadšení ako ty. Ak niečomu nechápeš čo som písal, skús ešte raz.
Nemáš už taký malý tik? Ja sa tu na žiadnu autoritu nehrám. Je pravda, že pár rokov som viedol tím, ale zistil som, že to nechcem robiť.
Ja viem prečo vznikol, kde smeruje, ale aj to som tu trochu spomínal, skús si to tu prečítať znovu.
Ale je správne na chyby upozorňovať.
Aj samotný NM bol chvíľu only sytemd, potom sa to utriaslo vďaka Gentooistom. Teraz zas Debianisti pridávajú zbytočné závislosti. Je to boj :)
este je tu devuan, antix atd.
Nastastie sa daju veci pouzivat pohodlnejsie bez systemd ak sa nasadi, kvoli nutnym zavyslostiam, systemd-shim
Anticapitalista povedal, že systemd-shim je zlo, musím s ním súhlasiť. Pretože schovávanie sa za systemd, bez toho aby sa riešili problémy prinesie kurvenie systému.
suhlasim.
problem je ze mnohe programy zacinaju, aj ked nemusia, vyzadovat zavyslost od systemd kniznic alebo procesov s nim zviazanymi.
pri systemd-shim okrem initu je cely systemd ekosystem funkcny
Mne sa páči tá iniciatíva, že sa postupne diely zo systemd vytrhávajú a vznikajú z nich samostatné projekty. Dúfam, že raz init bude zas len init a nebude mi nastavovať sieť atď. Kto by nechcel moderný init bez ptákovín.
Počítam, že za chvíľu to bude tak ako som si prial. Mno nič vždy treba len vydržať a nepoľaviť v požiadavkách.
Musia, nemusia. No, jedna hra zavisi na jednom balicku zo systemd. Dovod - zistuje stav baterie, kt. zobrazuje v hre. Napr. existuje nejake simple riesenie v C/C++ na zobrazenie stavu baterie?
mam pokracovat, kokotko...?
Bol raz jeden Lennart...
On stále existuje, má geniálne nápady, no treba ich dať na spodok trezoru aby ich už nikto nenašiel.
+1 a trezor zavarit
ono kazdy velky brat na vokol sa pokusa ist cestou penetracie OS aby tam leakovalo co najviac informacii pripravene spracovanie tretimi stranami...najlepsie vediet o kazdom jednom prdnuti uzivatela a o par sekund naznacit ze si ma kupit tabletku cez zosilnenu reklamu tv najlepsie pred tym vhodny hypnodzing...svet sa obracia v kravsku rit.
su vynimky.... zatial.
*BSD, Void, Antix
Vrela vdaka za ich rezistenciu.
a Devuan nie?