Hľadal som ale nenašiel nič uspokojivé, lepšie povedané nepochopil som potrebujem debian nastaviť tak, aby som sa mohol naň pripojiť z win10 predstava je win10 vzdialená pracovná plocha na linux aby som mohol pracovať z NB
ďakujem
Hľadal som ale nenašiel nič uspokojivé, lepšie povedané nepochopil som potrebujem debian nastaviť tak, aby som sa mohol naň pripojiť z win10 predstava je win10 vzdialená pracovná plocha na linux aby som mohol pracovať z NB
ďakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
https://www.nomachine.com/
Ja to používam opačne, ale je to v podstate jedno, VNC funguje všade. Ja konkrétne používam TightVNC.
Používam aj RDP, ale z Win na Linux to nemám odskúšané, ževraj balíček xrdp by to mal umožniť.
xrdp funguje super (mnohokrát lepšie ako samotné VNC, napriek tomu že používa VNC na pozadí) ale býva niekedy problém ho nastaviť (teda minimálne ja som zo 2 krat mal ten problém)
čudujem sa že tu nepadlo DWSERVICE, podľa mňa jeden z najjednoduchších spôsobov na vzdialenú správu a pridávam sa k nomachine (čo sa výkonu týka = odozva a kvalita obrazu, a hlavne možností GUI asi najlepšie riešenie čo som skúsil)
ale v prvom rade manažovať server pripojením k vzdialenej ploche nie je ideálny spôsob, predsa len ssh a spol. funguje fantasticky a aj na mobilnom edge internete
DWService je super, ale je zbytočne ísť na vedľajšiu mašinu cez internet.
Teda tazatel nikde nenápísal, či sú počítače v sieti, alebo chce ísť na vzdialenú mašinu.
pre windows usera je ale dwservice asi najjednoduchsia varianta, hlavne na win 10
som nenapísal k tomu ssh, pre windows existuje klient PUTTY alebo Bitwise SSH a dokonca myslím že windowsácky powershell podporuje ssh
je to na domácej sieti problém je ten, že debian ešte neovládam a už vôbec nie inštaláciu keď to nie je napísané po lopate
podľa návodu sudo dpkg -i <pkgName>_<pkgVersion>_<arch>.deb pkgName -pre mňa neznáme arch to isté takže neviem ako na to
Tak schválne na čo ti je ten príklad, že ty ťaháš balíčky z internetu a myslíš že Linux je podelaný Windows.
Pod menom ti svieti openSUSE Leap 15.2 a ukážka je z Debian like distra. Keď chceš byť administrátorom, musíš sa najskôr vzdelať.
Tak začni napr. s SSH.
dpkg je vhodne na istalovanie offline balikov alebo balikov mimo repozitaror
v prvom rade balik vzdy hladaj v repo cez synaptic alebo ine klikatko alebo prikazom
sudo apt search ocakavanynazovbalika
a ked ti najde co chces (uz bedes vediet presny nazov) staci ho nainstalovat cez
sudo apt install nazovbalika
Ďakujem O Synaptiku som čítal v sobotu ale aj som naň zabudol. Pozrel som návod a keď bude vnuk spať tak pozriem. Dík
Na balíky mimo repo používam radšej gdebi, rieši aj závislosti,,,
Jj, s tým som začal a prešiel na Debian. Ber to tak že som z roku 1961 a na dôchodku. Do hlavy to už ide ťažšie a administrátorom Nexem byť. Mám to na testovanie CMS.
Na testovanie CMS nepotrebuješ zrovna Debian. Je to vymakané distro ale nie príliš vhodné pre začiatočníka. Keď chceš jasný a zrozumiteľný popis User Friendly Linuxu, klikni SEM, možno sa ti zapáči.
pekna stranka ! Palec hore
Debian si si vybral na server veľmi dobre.
Tak si trochu starší, ale nechcel by som v tvojom veku straťiť chuť učiť sa. Keď budeš mať testovací server, budeš aj adminom.
SSH je v angličtine takže nie. Nepotrebujem to až tak nutne. Časť bez problémov pochopím a časť nie. Týmto si okrem iného cvičím mozog. Onkolog to odporučil. Aj tak nemôžem teraz medzi ľudí Na Linuxe mi vyhovuje aj kancelária. Jediný problém je kmail. Mal som na androide a fungoval bez chyby. Tu je problém s pripojením na IMAP. Ale to bude asi nastavením. To čo píšu na podpore nefunguje ani vo widliach.
neviem co na SSH je v anglictine (urcite najdes aj kopu slpvenskych navodov ako sa cez ssh pripojit k vzdialenemu terminalu) ale bez anglictiny (uplne staci aj cez google translator) sa daleko nedostanes (ano lokalizacia do SK a CZ je ale nie je a nikdy nebude 100%, takze linux na teba pri vacsine problemov vyhodit anglicku chybovu hlasku)
cez google translator sa vacsina toho bude dat pochopit ale urcite nezahadzuj nieco len preto ze to nema preklad
Hlavne si dobre začal, vybral si to najlepšie čo na trhu je a to je Linux.
Teraz čo s tými informáciami, angličtinou a všetkým čo so si myslíš, že na to nemáš.
To je len o tom čo chceš a to ti potvrdí aj tvoj lekár. Našliapol si veľmi dobre a od teraz každý keď budeš žiť, je deň za tvojim horizontom, pretože si tu už nemusel byť.
Ja to volám "život 2.0" a každý nech si sním spraví čo chce.
Nie som na poéziu a podobné sladké rečičky, ale toto sa navždy vryje do mojej pamäti ako aj do kuloárov LinuxOS. Ja som musel, sorry :-D
Ďakujem všetkým vyriešené.
ešte jedna vec podľa tohoto https://github.com/VasaMM/OSM-Garmin-Maps-by-VasaM
som inštaloval phyghtmap pzthon mám, phyghtmap naištalovaný príkaz phyghtmap --version vypíše phyghtmap 2.23
spustil som pip3 install osmium pyclipper geojson
výpis Command "/usr/bin/python3 -u -c "import setuptools, tokenize;__file__='/tmp/pip-install-om44wodx/osmium/setup.py';f=getattr(tokenize, 'open', open)(__file__);code=f.read().replace('\r\n', '\n');f.close();exec(compile(code, __file__, 'exec'))" install --record /tmp/pip-record-1k0vud_n/install-record.txt --single-version-externally-managed --compile" failed with error code 1 in /tmp/pip-install-om44wodx/osmium/
nemám tušenia kde je chyba
viete poradiť? ďakujem
pripájam výpis
na záver toho výpisu sa píše:
CMake must be installed to build the following extensions
teda že je potrebné mať nainštalovaný CMake, napríklad takto:
sudo apt install cmake
potom by som to skúsil znovu či to prebehne (nečítal som celý ten text podrobne, možno tam je aj niečo dašie)
naištalované chyba self.build_extension(ext) File "/tmp/pip-install-rgx3d9jk/osmium/setup.py", line 113, in build_extension subprocess.check_call(['cmake', ext.sourcedir] + cmake_args, cwd=self.build_temp, env=env) File "/usr/lib/python3.7/subprocess.py", line 347, in check_call raise CalledProcessError(retcode, cmd) subprocess.CalledProcessError: Command '['cmake', '/tmp/pip-install-rgx3d9jk/osmium', '-DCMAKE_LIBRARY_OUTPUT_DIRECTORY=/tmp/pip-install-rgx3d9jk/osmium/build/lib.linux-x86_64-3.7', '-DPYTHON_EXECUTABLE=/usr/bin/python3', '-DCMAKE_BUILD_TYPE=Release', '-DOSMIUM_INCLUDE_DIR=/tmp/pip-install-rgx3d9jk/osmium/contrib/libosmium/include', '-DPROTOZERO_INCLUDE_DIR=/tmp/pip-install-rgx3d9jk/osmium/contrib/protozero/include', '-DPYBIND11_PREFIX=/tmp/pip-install-rgx3d9jk/osmium/contrib/pybind11']' returned non-zero exit status 1. ---------------------------------------- Command "/usr/bin/python3 -u -c "import setuptools, tokenize;__file__='/tmp/pip-install-rgx3d9jk/osmium/setup.py';f=getattr(tokenize, 'open', open)(__file__);code=f.read().replace('\r\n', '\n');f.close();exec(compile(code, __file__, 'exec'))" install --record /tmp/pip-record-294zam4i/install-record.txt --single-version-externally-managed --compile --user --prefix=" failed with error code 1 in /tmp/pip-install-rgx3d9jk/osmium/
nepíšeš ako to spúšťaš, tak som si prešiel FAQ na stránke toho githubu (tie návody je dobré čítať celé nie len bezmyšlienkovito kopírovať príkazy), zaujalo ma toto:
"Na linuxu může být pro nástroj pip3 (popř. i pro python setup.py) vyžadován přepínač --user (pip3 install --user name1 name2) nebo sudo (sudo pip3 install name1 name2)."
takže to skús spustiť cez sudo alebo do toho príkazu pridaj prapínač --user, ako sa píše v tom návode
to som medzitým skúsil a je nainštalované. podľa všetkého nie úplne korektne
Ověřte si funkčnost skriptu příkazem
python gmapmaker.py --version
jaro@debian:~/osm$ python gmapmaker.py --version
Traceback (most recent call last):
File "gmapmaker.py", line 6, in <module>
from makerfuncs import *
File "/home/jaro/osm/makerfuncs/args.py", line 48
SyntaxError: Non-ASCII character '\xc3' in file /home/jaro/osm/makerfuncs/args.py on line 48, but no encoding declared; see http://python.org/dev/peps/pep-0263/ for details
44
toto je práve to čoho som sa v linuxe bál. neviem odhaliť chybu
Linux s tým moc spoločné nemá, píše že Python má problém s:
File "/home/jaro/osm/makerfuncs/args.py", line 48
že má problém s non-ascii znakom \xc3 a v skripte nie je deklarované kódovanie a nápovedu ti ponúka na adrese:
http://python.org/dev/peps/pep-0263/
To by som chcel vidieť ako by si toto rozlúskol vo Windowse.
s týmto bohužial si neporadím.
V tom skripte:
By mal prvý riadok vyzerať nejak takto:
a pod to treba pridať:
Ďalšia poznámka aký Python ti beží by default zistáš príkazom:
u mňa:
Ak potrebuješ spúšťať Python3
Pred skript napíšeš:
line 1 - 14
Python 2.7.16
line48 je help='Kódova stranka
príkaz Je-li skript spuštěn bez parametrů python ./gmapmaker.py vyžádá si od uživatele jméno generované oblasti
čo sa nedeje, vypíše tú chybu.
-a <area> -c <codePage> keď to dám takto tak je chyba.
python ./gmapmaker.py -a <SK> -c <latin2> bash: chyba syntaxe neďaleko neočakávaného tokenu „newline“
takže nechám na neskôr
a robi to aj nejaky problem ? nefunguje to ? lebo ak to funguje tak to môžeš ignorovat
BTW snazis sa instalovat veľmi specificky sw, bez hlbsej podpory a dobreho instalatora, musis pocitat stym ze budes riesit vela problemov (bez ohladu na operacny system)
to viem, že je veľmi špecifický. už som písal autorovi ale neozval sa.
Kde si mu písal, dúfam že email, na to kašlem aj ja, treba problém vždy nahlásiť do issues.
Ja som si inštaláciu odksúšal, u mňa to prešlo s týmto postupom:
Odtiaľto som stiahol balíček a nainštaloval.
Doinštaloval som matplotlib:
To skončilo chybou, ktorú som opravil:
Potom som doinštaloval Python knižnice:
Spustil som inštaláciu:
To si vypýtalo garmin mapy, takže tu som skončil:
PS: Namiesto
pip3 install
používam
python3 -m pip install
.
Namisto
python
používam
python3
aby sa spustil python3
mne to skončí na python3 -m pip install osmium pyclipper geojson môžem ti poslať mailom výpis
To sa tak nerobí.
Výpis hodíš na PASTEBIN a sem dáš odkaz.
Doinštaluj si chýbajúce knižnice:
ďakujem všetkým za rady je to plne funkčné