Ahojte, jen taká jednouchá otázka, čo častejšie používate, Suspend alebo Hibernate a prečo? Po pravde štandardne vypínam počítač ale v poslednej dobe sa mi táto možnosť celkom páči, najmä keď mám pootváraných viac okien s nedokončenou prácou,,,
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Suspend, pretože mám SSD disk.
Suspend, pretože to je na kratšiu dobu (do pár hodín). Pokiaľ je to na dlho, robotu uložím a počítač celkom vypínam.
ja všetky moje stroje prednostne uspávam, všetky (starý ntb s MX linuxom, pracovný NTB s W10, desktop s manjarom, tablet s w10, telefon, ...)
hibernáciu som nikdy dobrovoľne nevyužil, ak pc výnimočne neuspím tak vo vypnem
uspávam preto že to je oveľa praktickejšie (všetko mi zostane otvorené a môžem pokračovať v práci 2s po stlačení gombíka) a žerie to úplné zanedbateľné množstvo elektriny (pracovný notebook som teraz zapol po viac ako 40hodinách spánku a má 91% baterky a to tipujem že sa minimálne raz zapol sám od seba - lebo to bežne robí)
Suspend, chodí spoľahlivo, vypínam iba po aktualizácii ktorá vyžaduje reštart.
Preto sa pýtam lebo som stará škola a vždy ukončujem prácu a vypínam komp. Či sa náhodu niekomu nestalo že by suspend/hibernate zblbol a prišiel by som o neuloženú prácu.
tak pracu si treba ulozit bez ohladu na to ci vypinas ale uspavas ci hibernujes
zvacsa staci ctrl+s ;-)
Ja suspendujem PC, pretože sa jednak okamžite zobudí a človek môže pokračovať tak, kde skončil, a súčasne, hoci sa to nezdá, môže to ušetriť elektrinu, pretože ak idem od PC napr. na pol hodinu, tak ho uspím. Ale ak by som ho mal vypínať zapínať a otvárať programy (áno, vo väčšine DE sa dajú sa uložiť session…) - tak to by som ho ani nevypínal…
Zvyk starej školy si zachovaj, prácu ulož a zálohuj. Ja zatváram aj aplikácie. Suspendujem čistý OS. BTW - skúšal som to v práci aj na W7 a čuduj sa svete vždy bol po prebudení po viac ako 24h nejaký problém.
Podľa môjho názoru je suspendovanie čistého OS kontraproduktívne. Zmysel suspendu je práve v tom, aby po zobudení zostalo všetko pootvárané, ako to bolo pri predchádzajúcej práci. Zobudiť iba OS a potom znova otvárať všetky programy je nešikovné. Naopak si myslím, že dlhodobo suspendovať nie je dobre, pretože, ak sa počas práce niečo v OS alebo otvorených programoch naruší, či vznikne problém, po zobudení zo suspendu nedôjde k oprave stavu. Iba nové spustenie OS a programov spôsobí úplnú obnovu do funkčného stavu. Preto na konci vždy zásadne ukončujem všetky programy a vypínam (nie hybernujem) OS.
Podľa môjho názoru je to produktívne
Vysvetlím na konkrétnom príklade. Občas sa mi stane, že po čase u myši prestane fungovať koliesko. Ak by som OS suspendol, po prebudení bude problém s kolieskom pokračovať. Ak však celkom ukončím, po zapnutí bude zasa všetko OK. Chyby sa pri používaní môžu vyskytovať rôzne, väčšinou sú spôsobené chybami softvéru napr. úniky pamäte (memory leaks u Cinnamonu). Nemá teda zmysel ukončovať programy a nechať bežať OS, pretože potom sa neodstránia prípadné problémy. Teda zmysel má buď ukončovať všetko alebo nič.
možno by si mal prestať používať hw a sw ktorý je pokazený a spôsobuje problémy :-D myš ktorej zle funguje koliesko by som hneď vymenil (alebo ak je to sw problém tak by som ho riešil, lebo reštartovať pc preto že mi prestalo fungovať koliečko myšky nie je riešenie
moj starý NTB s rôznymi dostribúciami a rovnako pracovný NTB s w10 roky len uspávam a ani raz som nemal po prebudení problém (a to si nechávam otvorených desiatky tabov a aplikácií)
jediný problém s uspatím som mal na desktope na manjare (po zobudení sa "vytvárali" nové zvukovky) ktorý sa odstránil sám aktualizáciou
Treba to chápať iba ako príklad, tá chyba sa mi stane tak raz za týždeň až mesiac preto to neriešim. Ide skôr o to, že OS sa používaním zvykne "zapleveliť", preto je dobré občas ho vypnúť, čím sa vyčistí. Príkladom "zaplevelenia" môže byť napr. cinnamonom priznaný "Memory Leak", ktorý spôsoboval časom zaplnenie RAM. Po reštarte bolo zasa všetko OK. Takýchto chýb sa v OS a softvéri môže nachádzať spústu, či už sa to viditeľne prejaví alebo nie.
tak vyuzivat sw so znamou chybou, ktora moze sposobit pad celeho systemu je asi celkom dobrodruzstvo, ja by som to nepouzival, ale niekto rad zije na hranici rizika
a neviem teda co ty robis s OS ked sa ti zapleveli,mne sa to mino windowsu este nestalo a to ako som pisal restartujem len ked je to nutne pre aktualizacie
Tak ono je to vždy o kombinácii konkrétneho hardvéru, OS a používaného sw. Niekde to problém robí, inde nie. Buď rád, že s tým problém nemáš. Nedá sa to však generalizovať. Nájdu sa takí, čo s tým problém majú.
Ja suspendujem teda PC s otvorenými programami.
Takto nie je problém mať uptime rádovo v mesiacoch (najviac som mal tuším 250 dní).
Ja NB vzdy vypinam, aj kabel vytiahnem zo zasuvky, uz ked odchadzam na 1-2 dni a mam aj prepatovu ochranu. Viem, ze cas su peniaze, ale nahoda je blbec. A najviac ma znervoznuje, ked vidim syna spat v posteli s blikajucim NB.
úplný súhlas, aj keď 250 dní je dosť extrém, to som určite nikdy nemal (minimálne pre aktualizácie ktoré vyžadujú reštart) to mám ledva na serveri (lebo aj ten raz ročne reštartnem pri údržbe)
Tiež len suspend to RAM a všetky programy stále bežia. Raz začas reštart kvôli upgrade Kernelu, alebo grafiky.
Momentálne uptime na NTB:
12:33:10 up 12 days, 17:24, 1 user, load average: 0.66, 0.91, 0.74
Bežný uptime mesiac, dva, tri.