Linux v Trafacke 2023

Sekcia: Komunita 05.01.2023 | 14:09
Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

Nazdar borci, pokracujem v starom duchu, aj ked nie je jasne, ci na jar bude uz trafacka otvorena. Momentalne asi len tolko, ze aj po x navstevach roznych podnikov mi vychadza najlepsie PKO, tak sa 11.januara stretneme opat tam. Podrobnosti osobne. Momentalne sa bavim s jednym vyradenym ntb HP Presario CQ 60, s 2 GB RAM a Vistou, cistim a lestim ho na jeho novu eru pod Linuxom, este nie som rozhodnuty, ci bude pokracovat pod Linuxfx, alebo s wattOS, poradime sa spolu v PKO. Tesim sa na vsetkych zaujemcov, vidime sa 11.1. od 16.00 v PKO, J.Krala 4.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 10.01.2023 | 11:29
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Od nedele citim hrdlo, mam nadchu aj chytene hlasivky. Zena ma usilovne lieci a nastavila mi kludovy rezim, takze, v zaujme aj vasho zdravia, zajtrajsiu akciu musim vynechat.

      Potom napiste, ze o co som /okrem capovanej Plzne/ prisiel. Zelam prijemne, vesele a plodne novorocne stretnutie Linuxakov v PKO Nitra.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 10.01.2023 | 17:32
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      No zajtra mám nejaké vybavovačky na úradoch, takže asi prídem o niečo neskôr. O koľko, záleží od toho, ako sa mi podarí vybaviť čo potrebujem. Nemôžem to veľmi odkladať.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 11.01.2023 | 20:07
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      No dnes sme boli v PKO štyria, čo nie je až tak zlé, vzhľadom na fakt, že distefano blicoval. Debatovali sme o novinkách v distribúciách, menovite sme obdivovali Rolling Release odnož distribúcie OpenMandriva ROME a novinku postavenú na základe Arch linuxu CachyOS. Venovali sme sa aj otázke Laserových tlačiarní so skenerom a ich fungovaní pod linuxom.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 14.01.2023 | 19:22
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        ...ze blicoval. Slusne som zahlasil marodku, nastastie ziaden Omicron alebo Kraken /manzelka mi urobila test/, takze uz som ok. Pokracujem v skusani toho stareho ntb HP s 2GB RAM a procesorom Athlon X2 64 bit, pod lajvkom Sparky Linuxu slape bez zadychania ci sekania, aj wifi, touchpad atd., Na chate este prezije par peknych mesiacov, dufam, neviem este, ze s ktorou lahkou distribuciou. Vsak ho vo februari predstavim a prediskutujeme.

        Livan, to ceske mini PC uz mas?

        • RE: Linux v Trafacke 2023 14.01.2023 | 19:49
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
          Livan, to ceske mini PC uz mas?

          Tak uvažuj. To mini PC stojí cca 15 000 Kč (vyše 600€) bez monitoru, klávesnice a myši. Myslíš si, že si len tak z plezíru kúpim takéto niečo na hranie, ak ho vlastne nepotrebujem, pretože doma mám dva notebooky s Linuxom a jeden stolový PC s W10? Zaujímať ma to zaujíma ale vyhadzovať peniaze do vzduchu nebudem. Hovorí sa tomu finančná gramotnosť, teda to, že nekupujem, čo nepotrebujem. Aj keď láka ma to. Mám to očíhnuté pre prípad, že mi ten stolový PC doslúži.

        • RE: Linux v Trafacke 2023 14.01.2023 | 20:05
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Sparky Linux som skúšal v minulosti a veru šiel veľmi svižne čo si spomínam. Mal som tam problém so zvukom tak sa dlho neohrial na disku.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 15.01.2023 | 15:54
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Ešte som si spomenul, že sme dosť času venovali aj AV Linux MX-21.2.1. Je to odnož MX linuxu a Debianu so zameraním na Audio a Video.

        • RE: Linux v Trafacke 2023 15.01.2023 | 16:27
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          AV Linux MX-21.2.1 aj ho niekto pouziva?

          Nemyslim ako desktop ale ako graficky ci audiovizualny sw.

          Ja som vymenil Ubuntu studio za AV Linux MX-21.2.1 a spokojnost. bez problemu s dj kontrolerom aj s grafickym tabletom wacom

          Do or do not. There is to no try.​
    • RE: Linux v Trafacke 2023 17.01.2023 | 07:53
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      P. S. Všimol som si poslednou dobou, že sa tu začína objavovať prznenie Slovenčiny nepoužívaním diakritiky. Ešte u SMS to beriem ale na PC by používanie diakritiky nemal byť až taký problém nie?

      • RE: Linux v Trafacke 2023 17.01.2023 | 08:25
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        na PC by používanie diakritiky nemal byť až taký problém nie?

        pokial je pouzite sk rozhranie nie. ale ak je eng tak ano

        Do or do not. There is to no try.​
        • RE: Linux v Trafacke 2023 17.01.2023 | 09:08
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Tak ono sa nedá do eng rozhrania nainštalovať sk klávesnica? Ja bežne používam dve klávesnice, slovenskú a anglickú, prepínam podľa potreby.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 17.01.2023 | 08:41
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Presne na toto som reagoval napríklad v aktuálnej ankete, aj keď priznávam sa že sám diakritiku nepoužívam pri IM správach a rýchlych odpovediach cez mobil. Pri klasickej klávesnici by som to nazval skôr lenivosťou ako prznením jazyka. Ale asi mi viac prekážajú dlhé vety bez čiarok, kedy mám problém pochopiť kontext. Na ABC je jeden nemenovaný "pacient", nejaký čechizovaný slovák s gramatikou a inteligenciou 7 ročného dieťaťa, ten je na takéto veci expert. Inak registroval som pred chvíľou fototechniku na stránkach Sony a tam som paradoxne dostal upozornenie za používanie diakritiky v mene a adrese,,,

    • Predchádzajúci rok . . . 28.01.2023 | 18:30
      Avatar trogar2 android  Používateľ

      Je v predchádzajúcom topicu . . .

    • RE: Linux v Trafacke 2023 10.02.2023 | 11:11
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Kamil nejak meska s informaciami z poslednej akcie /poprosil som ho na zaver, aby tentokrat on napisal par postrehov z nej/, tak mi dovolte par viet odo mna ako preddavok.

      V stredu, pre zmenu, blicoval Livan, t.zn., ze sme boli 4, ja som mal so sebou 2 zeleza, sme sa s Milanom dohadovali co chcem na nich mat a co je optimalne, aj sme sa dohodli, ze ThinkPad X1 Carbon zostane tak, ako je a na vyssie spominanom HP je momentalny Sparky Linux cez live USB, aj ked obcas hapruje, tiez ok. Instalaciu lahkeho wattOS sme presunuli na buduce stretnutie, lebo Milan asi zabudol doma patricne USB luc, ja si skor myslim, ze ho len nemohol najst medzi tymi 30-50 -imi, ktore mal so sebou. Ale mi aspon prihral 3 filmove novinky na moj kluc.

      2 nasi mladsi kolegovia zas sustavne riesili nejake Android veci, ale Kamil dal aj par tipov, ze kde sleduje news o novych distribuciach a verziach, co sa velmi pacilo nasmu testerovi, Milanovi. Kedze ponukali opat aj huspeninu, ja som si pochutil, trochu ma ale zarazila cena ich piva /12-ka Plzen 2,50€ a nijake lacnejsie nemaju/, co som aj pri plateni vytkol, ze oproti porovnatelnym podnikom v Nitre su o 20-50 centov drahsi. Viem, ze nabuduce na tom budeme este horsie, pre to sme sa dohodli, ze pred 8.3. osobne zistim, ci uz Trafacka bude otvorena /mam to tam najblizsie/ a dam vediet.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 11.02.2023 | 10:40
        Avatar kimb Kubuntu  Používateľ

        Caute, no ospravedlnujem sa za male meskanie, trocha som sa zamotal v praci, v rodinnych veciach a tak.

        Tu je male doplnenie informacii: S Matom sme chvilu riesili, ci je AIX OS este medzi zivymi, a ci je (Oracle) Solaris medzi este pouzitelnymi. Milanovi som spominal hlavne Chimera linux (este len prechadza do Alpha stadia), kedze experimentov zlucovania FreeBSD a Linuxu nikdy nie je dost. V tomto prida je pouzity Linux kernel a userland z FreeBSD.

        Co ma ale prekvapilo najviac, bol zivy Windows Vista u Distefana a to, ze estetika tohto systemu sa mi stale pozdava. Nejak sa neviem zzit s aktualnym trendom robit vsetko GUI co najviac FLAT... Kazdopadne, vyborne posedenie, kde sa mi skoro usla polievka zadarmo :-)

    • RE: Linux v Trafacke 2023 04.03.2023 | 15:24
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Nz nitr. Linuxaci, prave som sa vratil z kratkej prechadzky po Parovciach a musim konstatovat, ze najblizsie stretnutie budeme mat opat v PKO. Trafacka stale zatvorena, vonkajsie paletove sedenie pokope v rohu, vsade okolo brajgel. Vnutri stoly a stolicky na sebe a vyzera to tak, ze do stredy otvorenie nestihnu, aj keby chceli. Dufajme, ze v aprili uz tam bude veselsie, resp. sa dohodneme o zmene. Navrhy na nove miesto /o ktorych som uz minule pisal/ prediskutujeme a schvalime v stredu.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 09.03.2023 | 08:38
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      V PKO sa vcera zisla klasicka patka, pricom Martin to s nami vydrzal dokonca do konca. Moje oldtajmerovske HP-cko statocne odolavalo instalacii wattOS-u, ktora sa 2x prerusila, ale napokon uspesne presiel LMint. Potom sa ale zacal preblikavat displej, zakazdym, ked procesor pracuje a stale intenzivnejsie, az sme sa dohodli na poslednom pokuse o mesiac. Kolegovia navrhuju vratit sa na k Billovi, na nejaky ultralahky W11. Ked ani to nepomoze, tak uz skusim Milana prehovorit, aby si to nestastne zelezo zobral domov a skusil spojazdnit v ramci svojich pokusov a testov. Vraj ma stale este aj starsie kusky, uvidime. Co sa tyka apriloveho stretka, najradsej by sme sa /okrem Milana/ videli opat v Trafacke, vonku ci vnutri podla pocasia. Dufajme, ze zahajenie jarnej prevádzky majitelia zvladnu. Inak som uz odskusal a musim povedat, ze aj lepsie vyhodnotil sluzby 2 dalsich podnikov, opat v Starom meste /Mila deva, Keltsky gril/, mame na vyber.

      Bonusom vcera bolo aj to, ze vedla vo velkej sale sa zabaval Fico so svojimi sympatizantkami, cize sme to mali aj s hudbou /Dievca z Budmeric ap./ ako podmaz.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 25.03.2023 | 16:16
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        Dnes som telefonoval s kamaratom a majitelom Trafacky F.K. ohladom zaciatku prevadzky, momentalne rokuje so zaujemcom o prenajom kaviarne, v strede tyzdna bude vediet, ze ako sa ten rozhodol. Okrem upratovania nejake prerabky ap. nie su nutne, tak by otvorenie do 12.4. mohli stihnut a samozrejme na webstranke trafacka.sk aj uviest podrobnosti. Doteraz tam stale svieti - docasne zatvorene - a ked sa to nezmeni, tak sa opat vidime v PKO.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 08.04.2023 | 09:12
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Vsetkym priaznivcom Linuxu prajem prijemne prezitie velkonocnych sviatkov, momentalne z dlhsieho vyletu v Lauterbrunnen-u. Je tu krasne a fajn, preto z nasho navratu v utorok nic nebude, z coho vyplyva, ze v stredu na stretnutie nepridem. Podla gugla je Trafacka stale “docasne” zatvorena, neostava preto nic ine, len pokracovat v PKO, bude nepravdepodobne, ze sa to do stredy zmeni. Vela zdaru a drzte sa.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 21.04.2023 | 10:38
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        Uz som doma, ale spravy z poslednej akcie /12.4./ v PKO od Kamila ci Milana ziadne. ?

        O Trafacke budem priebezne informovat.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 24.04.2023 | 23:47
      Avatar trogar2 android  Používateľ

      Nevedeli sme odhlasovať súhlas s napísaním reportu :-(

    • RE: Linux v Trafacke 2023 09.05.2023 | 08:17
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Trafacka furt "docasne" zatvorena, takze zajtra budeme opat v PKO. Vidime sa o 16.00 hod.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 10.05.2023 | 20:51
      Avatar kimb Kubuntu  Používateľ

      Tak dnes prebehlo stretnutie tak, ako malo - bola hojná účasť, v podstate všetci "stabilný" členovia sa dostavili.
      Rozdelili sme sa na dve skupinky - v jednej Miloš prezentoval "ľahký softvér" pre postaršie stroje. V druhej skupinke vedenej Ivanom sme diskutovali o dobrých ponukách repasovaných počítačov a okrem toho som odprezentoval "cheat sheet" pre OpenSuse a môj plán, vyrobiť niečo podobné pre iné distribúcie. Výsledkom bol nápad, aby som svoje výtvory (moje vlastné cheat sheety) umiestnil do blogu, takže keď budem hotový, učiním tak.
      Trogár taktiež spomínal istú linuxovú/vedeckú akciu, ktorá sa má konať koncom mesiaca. Potom sme spolu podiskutovali o TEX a PDF formátoch.
      No a to najdôležitejšie: prišiel som v novom "kubuntu" tričku, čo na chvíľu prebralo aj Miloša, ktorý by rád podobné, len s nápisom Xubuntu. Tomu vravím úspešné posedenie!

      • RE: Linux v Trafacke 2023 10.05.2023 | 22:42
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        Ano, ak sa stretne 5 ludi kvoli Linuxu v Nitre a len tak, v ramci svojho volna, tak je to celkom fajn akcia. Tem dnes bolo neurekom, moje stare zeleza dostali 2 lahke distribucie, z ktorych sa mi pozdava xubuntu minimal. Este nejake aktualizacie a verim, ze recyklacia strojov, zrelych na vyhodenie, bude uspesna.

        • RE: Linux v Trafacke 2023 11.05.2023 | 14:29
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          ziadny hw si nezasluzi vyhodit.

          s obmedzenim sa da pouzivat aj P3 633MHz + 42OMB ram

           

          Do or do not. There is to no try.​
          • RE: Linux v Trafacke 2023 11.05.2023 | 14:40
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            No to by v tomto prípade tie obmedzenia boli teda riadne. Obávam sa, že takýto hardvér sa dá použiť iba na veľmi špecifické využitie. Renderovať na tom filmy asi nepôjde a ani na súčasný web sa nepodívaš, tam sú nároky oveľa vyššie.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 12.05.2023 | 23:13
      Avatar bluesundown   Používateľ

      caute, existuje nejaky kalendar stretnuti, dosiel by som v ramci edukacie pozriet.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 13.05.2023 | 10:05
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Kalendar je nasledovný - v každom mesiaci o 16:00 v deň na kedy vychádza druhá streda v danom mesiaci. Teda najbližšie to bude 14. 6. 2023. Miesto stretnutia býva Trafačka, avšak momentálne je tam z technických dôvodov zavtreté, preto sa zatiaľ stretávame v PKO, čo je od Trafačky cca 400 m. Najlepšie je si deň predtým pozrieť, či bude stretávka už v Trafačke alebo opäť v PKO.

    • Emerging space 29.05.2023 | 13:21
      Avatar trogar2 android  Používateľ

      Zajtra to asi bude bez Linuxu

    • RE: Linux v Trafacke 2023 30.05.2023 | 09:55
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Dnes som opat hovoril s majitelom Trafacky, zial, zatial sa stale nedohodli so zaujemcom o prenajom. Nie je to zabite, ale sa to uz nenormalne predlzuje, preto by sme sa mali 14.juna v PKO zavaznejsie rozhodnut, ako dalej. Vidime sa teda 14.6. v restike PKO, od 16.00 hod.

    • stream 14.06.2023 | 16:46
      Avatar trogar2 android  Používateľ

      za 5 minút ideme streamovať rozbitý telefón

      • RE: stream 15.06.2023 | 07:54
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        Okrem toho stream-u, ktoremu sa venovali Martin a Kamil boli aj dalsie zaujimave debaty a samozrejme informacie o Milanovych skusenostiach s novymi distribuciami, z ktorych ma zaujal francuzsky Voyager. Boli sme piati, haprovala nam ale wifina PKO. Podal som preto na recepcii namietku, uvidime, ci sa mi pan veduci do tyzdna vyjadri, ci to bude alebo nebude riesit. Potom sa ozvem opat tu aj so stanovenim miesta juloveho stretnutia.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 08.07.2023 | 10:22
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Ahoj Linuxaci, z PKO sa mi nikto neozval, preto som sa vcera porozpraval s prevadzkarom, zial, z ich strany nebola ziadna aktivita smerom k poskytovatelovi WIFI a preto sa PRESUVAME. Minuly tyzden som sa este zastavil u Milej devy na jedno male pivo. Velky priestor, na nestastie s karom, nahluchli stari ludia a vrieskajuce detska v detskom kutiku, nevidel som na vhodnych miestach ani zasuvky, takze same negativa, aj ked s uz aj vonku sedi.

      Najblizsie /12.7.2023 od 16.00/ sa preto stretneme v Keltskom grile, o ktorom som uz hovoril.Je na pesej zone, Stefanikova 4, sedi sa aj vo dvore, vnutri tichy priestor s moznostou vyuzitia dobrej kuchyne, pitiva za slusnu cenu, ale najma wifiny so slusnymi rychlostami. Na telefon vopred su ochotni spojit aj stoly, skusim vybavit nieco v rohu so zasuvkou. Najblizsie parkovisko na Zupnom namesti, za Uspechom ci na Farskej. Resp. pri PKO neplatene a Nitrancania podla svojich zvyklosti, ked idu do centra.

      Nazdar, a tesim sa. Vyskusame a potom na mieste rozhodneme ako najblizsie dalej.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 08.07.2023 | 10:50
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Máte aj nejaké fotky zo stretnutí? Celkom by ma zaujímalo kto ako vyzerá :-)

        • RE: Linux v Trafacke 2023 09.07.2023 | 07:35
          Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

          V nasom vlakne su nejake 2-3 fotky, ktore si teraz neviem najst, jedna z tej velkej akcie, ked ste nas viaceri navstivili v Nitre. A potom dalsia, ked bol s nami admin ubuntu.cz a doktorand UKF Tylnesh. Odvtedy klasika, primerane sme zostarli, naviac aj o kaviaren v Trafacke prisli, ale aj pri takomto trapeni sme radi, ked sa raz za mesiac vidime a poklabosime o Linuxe a otvorenych zdrojoch. Niekedy aj o Windows a ich verziach, vhodnych na stare masiny, ktore nasim pricinenim dostali druhu sancu.

          Avsak, staci malo a treba sa prilezitostne zastavit, ked sa budete vracat zo SC. Samozrejme, ze tie musis naplanovat na jedinu druhu stredu v mesiaci a minimalne 2-3 nas vzdy niekde o 16.00 najdes, dufam, ze coskoro opat na konstantnom mieste.

          • RE: Linux v Trafacke 2023 09.07.2023 | 17:24
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Noo cez týždeň by som to časovo nemal a služobku kvôli gpsku by som nevedel uhrať :-)

    • RE: Linux v Trafacke 2023 13.07.2023 | 10:48
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Včera sme vyskúšali ten Keltský gril. Vyzerá to nádejne. Zišli sme sa tam piati, stará zostava. Debata všeobecná, o linuxe minimum. Milan nás oboznamoval s novou distribúciou Spacefan, určenou pre mládež na báze Debianu 12 s LXDE. Bol tam celkom dobrý výber jedál a pitia, až na trošku vyššie ceny bola spokojnosť. Jediné, čo nás nenadchlo, bola trochu slabý signál wifi, čo možno bolo dôsledkom toho, že sme sedeli vonka.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 28.07.2023 | 12:04
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        Ako som zistil, medzitym uz otvorili v centre aj Hofferku na Stefanikovej 34, parkovat sa da pred nimi resp. na Palarikovej a Fr.Mojtu. Kuchyna znama slusnymi cenami a chlapskymi porciami, da sa sediet v akvariu alebo v pekne zariadenych pivnicnych priestoroch. Naposledy som tam sedel pred koronou a samozrejme som skontroloval aj ich wifinu, vtedy som bol nadmieru spokojny. Teraz ale poprosim kimba alebo Martina aby sa tam prilezitostne zastavili zmerat DL/UL, ci sa Hofferka nezhorsila. Inak, v cene menucka je tam aj dezert, co sa inde nestava, pred koronou som tam rad chodil len tak na pivo. Vo velkych horucavach bolo v pivnici tak akurat. Otvorene maju do 22.00.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 03.08.2023 | 19:45
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Dnes som mal vyborny obed u Hofferky a po nom zmysluplny pokec s pani prevadzkarkou. V podzemi som nasiel sikovne miesto s 5-6 stolickami, net cez wifi je tam od Telekomu, nameral som 15-17-17/4-3,5-4 Mbit/s down/upload, ping 25-30 ms, teda ok. Mam jej vizitku, bola max. ustretova, treba jej zavolat ci prideme. Preto navrhujem, aby sme 9.8 vyskusali Hofferku, mozno, ze vysledkom bude zmena nasho sloganu. Alebo nie, uvidime. Parkovanie vo vyssie spominanych lokalitach je platene od 8 do 16 hod., takze platby v parkovacom automate mozeme vynechat, to tiez potesi.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 08.08.2023 | 18:15
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Na zajtra 9.8. od 16.00 mame ofic. rezervovanych 4-6 miest v pivnici u Hofferky. Tesim sa a dovi zajtra.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 09.08.2023 | 14:39
        Avatar kimb Kubuntu  Používateľ

        Caute, dnes nepridem, mame rodinnu oslavu a priliz neskoro som si dal dokopy cas a datum.

        • RE: Linux v Trafacke 2023 10.08.2023 | 07:31
          Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

          Nevadi. Vcera sme boli teda styria, po kratkej analyze rusko-ukrajinskych vztahov /asi v dosledku toho, ze u Hofferky pracuje ukrajinsky personal/ sme presli na nove zahr.filmy + serial s Pauhoffovou. Pritom som pocuval ponosy, ze nemam nabity netbook, teda som slendrian atd. Aspon aj vy ostatni vidite, ze po x rokoch /na ubuntu.cz som nasiel prvy moj navrh na stretnutie z 8.5.2010/ je najvyssi cas, aby som toto moje kvazi organizovanie a sefovanie odovzdal niekomu mladsiemu. Najvhodnejsim sa stal kimb, lebo tam nebol a nemohol sa branit, tak si tu temu zopakujeme najblizsie. Dal som si 2 zemiakove placky a 2 ZB s novou recepturou, v pivnici sme boli sami, vsetci ostatni sedeli hore v akvariu. Aj wifi sluzba bola na urovni, takze zatial sa Hofferka dobre zapisala, z coho vyplyva, ze sem prideme aj v septembri.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 12.09.2023 | 08:02
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Vyzerá to, že fórum predsa len funguje, aj keď vypadli niektoré položky, ktoré tam predtým fungovali. Takže iba pre ujasnenie. Septembrové stretnutie bude 13. 9. 2023 v Hoferke o 16:00. Prídte v hojnom počte, ste vítaní. Poznávacie znamenie - partia chlapov rôzneho veku s notebookom na stole.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 12.09.2023 | 15:18
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        Soferom,Livanovi a kimbovi, navrhujem prichod presne na 16.00, lebo vtedy uz nemusite platit za parkovne, tych 5 minut na vas pockame. Mam pripravenych par horucich tem a mozno budeme aj hlasovat. Dovi.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 13.09.2023 | 08:25
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Čo konkrétne nefunguje? Čo konkrétne vypadlo?

        • RE: Linux v Trafacke 2023 13.09.2023 | 09:24
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Ahoj. Boli prázdne položky "Najnovšie komentáre", "Nediskutované témy" a "Najdiskutovanejšie témy". Ako keby sa tie údaje stratili a začali sa objavovať od nuly. Navyše mi jeden deň nefungovalo automatické prihlásenie. Po novom prihlásení už to zasa funguje. Ale možno, že to tak má byť.

          • RE: Linux v Trafacke 2023 13.09.2023 | 15:26
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            Všetky sekcie sa zobrazujú za posledných 30 dní. Keďže nikto nič nepísal, nebolo čo zobraziť.

            Automatické prihlasovanie pokiaľ viem funguje, ale limit na životnosť cookies bol v prehliadačoch obmedzený na približne rok. Potom je potrebné prihlásiť sa znovu.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 13.09.2023 | 13:42
        Avatar kimb Kubuntu  Používateľ

        Dnes budem mozno meskat, ale do tej 16:30 by som to mohol stihnut. Len este neviem, kde budem parkovat auto (skusim teda priamo na mieste).

    • RE: Linux v Trafacke 2023 14.09.2023 | 10:54
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Včera sme sa zišli piati stálí účastníci. Debata rôzna, cez politiku, po hardvér až nakoniec sme preberali možnosti streamovania filmov cez doplnok Streem Cinema v KODI. Debatovali sme o tom, či mám o tom napísať blog, pretože daný spôsob je mierne za hranicou legálnosti. Aký je na Váš názor?

      • RE: Linux v Trafacke 2023 14.09.2023 | 11:50
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Platím Skylink, filmy v kine, Spotify Premium ale priznávam sa že aj FS :-) Takže z mojej strany by som uvítal blog, neviem čo na to ortodoxní,,,

      • RE: Linux v Trafacke 2023 15.09.2023 | 10:52
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        A sucasna informacia pre kinifilov, nezabudnite si vyguglit, ze co si mozete zajtra pozriet vo vasom regione v ramci Cinema Day, za 3,90€ vsade.

        Ja to ale vynechavam a v Nitre dam prednost sportovo-kulturnemu programu na Stefanikovej triede, poobede, z prilezitosti dojazdu cyklistov okolo Slovenska. Vraj za ucasti domacich umelcov /asi nitrianski herci, Kuli, Horkyze slize-dufam, uvidim/.

        • RE: Linux v Trafacke 2023 15.09.2023 | 16:44
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Super, vďaka za info, asi hodím link do tweetov.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 15.09.2023 | 17:08
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Vzhľadom na to, čo sa deje poslednou dobou so stretnutiami, navrhujem od nového roku túto tému ukončiť a vytvoriť novú s názvom "Linux v Nitre 2024" a tak ďalej podľa rokov, aby nebolo divné, že sa stretávame inde ako v Trafačke. Vždy pár dní pred konaním stretávky bude oznámený termín a miesto konania. Čo vy na to? P. S. Ten blog o streamovaní filmov teda urobím, pokiaľ do pár dní nebudú proti tomu stáli návštevníci stránok protestovať.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 18.09.2023 | 05:05
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        neprotestujem ale propagovanie nelegálneho spôsobu streamovania (SCC možno je šedá zóna, ale webshare sprístupnuje nelegálny obsah a bez účtu na webshare SCC nefunguje) nie je podľa mňa vhodný obsah na fórum o OSS a Linuxe

        nehovoriac ze niekto na tom zarába (webshare nie je zadarmo)

        to iste plati o torrentoch, samotný torrent je cisty (alebo seda zona) ale piratebay je nelegalny zdroj

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Linux v Trafacke 2023 18.09.2023 | 14:02
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          OK, nebudem teda pokúšať. Aj keď webshare nie je nutné použiť, stačí kra.sk (cder.sk). Ten je slovenský a dokonca lacnejší. To, že na tom niekto zarába, nemusí byť automaticky problém, pretože si tam kupuješ cloudové služby a ani HBO, VOYO, či Neflix nie je zadarmo. A s Linuxom to má spoločné to, že KODI je možné inštalovať a používať natívne na Linuxe. V minulosti som sa s tým hral dokonca na Raspberry PI.

          • RE: Linux v Trafacke 2023 18.09.2023 | 14:14
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            KODI je fajn s FS pluginom ak máš zaplatené FastShare konto. Potom vieš prehrávať online obsah bez toho, aby si ho predtým sťahoval. Super napríklad na staré dokumenty, ale samozrejme že nechcem dávať tipy :-)

            • RE: Linux v Trafacke 2023 19.09.2023 | 04:10
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              fastshare je predpokladam len dalsia nelegalna forma sirenia obsahu z cloud uloziska formou priameho streamu, podobne ako StreamCinemaCominuty v spojeni s webshare

              asi tiez nie idealne propagovat

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Linux v Trafacke 2023 05.10.2023 | 08:36
                Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
                fastshare je predpokladam len dalsia nelegalna forma sirenia obsahu z cloud uloziska formou priameho streamu, podobne ako StreamCinemaCominuty v spojeni s webshare

                Netuším ako to má FS ošetrené, ale úprimne keď si už platím konto, chcem ho raz za čas aj využiť a spojenie s KODI bol príklad. Na FB mám Filmový klub kam pridávam filmové novinky, predtým tam FB blokoval linky nap. na Bombuj, teraz to nerobí. Tie linky nepridávam za účelom niečo propagovať, ale aby som urobil niekomu radosť ak si chce pozrieť nejakú novinku a nemá k nej prístup. A neriešim čo je "ideálne" a čo nie, nemám rád pravidlá :-)

                • RE: Linux v Trafacke 2023 05.10.2023 | 09:25
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  ja tiež využívam webshare a SCC plugin pre KODI ale nepovažujem za správne o tom písať článok a propagovať to ako odporúčané riešenie

                  zároveň si nemyslím že sa to zhoduje s cieľmi a hodnotami tohto portálu

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                  • RE: Linux v Trafacke 2023 05.10.2023 | 10:13
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
                    zároveň si nemyslím že sa to zhoduje s cieľmi a hodnotami tohto portálu

                    V pohode, však nikto nič nepropaguje, to by sa zvrhlo na warez fórum potom. Ja som to spomenul len ako príklad, že je KODI univerzálny nástroj pri multimédiách.

                    • RE: Linux v Trafacke 2023 08.10.2023 | 15:14
                      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                      nechce sa mi to hľadať v tomto dlhom vlakne ale myslím že Livan chcel písať článok, preto som sa ozval

                      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Linux v Trafacke 2023 19.09.2023 | 04:14
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            hbo, Voyo a netflix ale poskytuju licencovaný legalny obsah podla zmluv s vlastníkmi autorských prav toho obsahu

            webshare ani kra ci cdr urcite taketo licencie nemaju

            je teda dost rozdiel odporúčať legálnu platenu službu streamovania a pirátsku službu

            nevravim ze sa o tom nemoze pisat ale treba na legálnosť minimalne upozornit a idealne sa aj vyyvnit (nepriznat ze to pouzivas)

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • openSlava 03.10.2023 | 12:51
      Avatar trogar2 android  Používateľ

      Vyšla prvá linux - prezentácia , ostatné sú tiež zaujímavé.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 09.10.2023 | 09:44
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Celý týždeň som v Tatrách, preto na stretnutie v stredu neprídem. Dovi o mesiac.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 16.10.2023 | 09:38
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Tak toho 11. 9. sme sa v Hofferke zišli štyria. Debatovali sme o novinkách v distribúciách, ktoré pozeral Milan, predstavil som účastníkom môj nový hardvér (minipc UM773) a taktiež reč bola o android TV od JVC a jeho výhodách v porovnaní s bežným TV od LG. P. S. na TV JVC je perfektná akcia, ktorá umožňuje získať sound box od JVC zadarmo.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 26.10.2023 | 09:07
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Vcera som sa zastavil v restauracii PKO na jedno plzenske, po dlhsom case som sa zacital aj do klasickeho papieroveho dennika a popri tom som urobil 3 merania rychlosti /na rychlost.sk/ poskytovaneho wifi pripojenia. Na moje prekvapenie mi vysiel priemer cca 45/5 Mbps od poskytovatela Orange SK /predtym tam bol nejaky region. sukr. poskytovatel/.

      Nakolko sme z PKO odisli hlavne kvoli wifine, tak davam na vyjadrenie, ci sa tam nevratime. Najma kvoli dobremu parkovaniu, kuchyni a sortimentu ponukanych napojov. Aj ked, my sme tam dost slabi konzumenti. Stihla, ciernovlasa casnicka od minula tiez vobec nezostarla. Teda, ostatni 4 pani, rozhodnite, resp. dajte ine lepsie protinavrhy. Ja som za navrat.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 26.10.2023 | 11:56
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Mne to hlavne kvôli parkovaniu vyhovuje. Som za. Ozvite sa aj ostatní.

      • RE: Linux v Trafacke 2023 30.10.2023 | 13:54
        Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

        Milan mi telefonicky potvrdil, ze je tiez za navrat, Martinovi a Kamilovi je to asi jedno, ked sa neozvali. Oznamujem preto, ze 8.11.2023 - od 16.00 hod. sa stretneme opat v restauracii PKO.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 09.11.2023 | 15:34
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Novembrove stretnutie sme mali opat v PKO a boli sme styria. Okrem ineho sme prebrali aj Ubuntu Cinnamon 23.10, ja som informoval o novej akcii Telekomu /1000 GB dat gratis do konca r.2024/ a na zaklade odporucani som dnes kupil aj prislusnu redukciu k tabletu, aby som mohol sledovat filmy z USB /funguje/. Wifina PKO je teraz pekne rychla, ale dost kolisava a nasa spotreba minimalna, pili sme same nealko veci.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 12.12.2023 | 16:22
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Nezabudnite, že zajtra, 13.12. od 16.00 sa koná naše predvianočné stretnutie, stále v PKO.

    • RE: Linux v Trafacke 2023 14.12.2023 | 21:19
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

      čisto tenoristicky, neplánuje sa niečo pekné aj v Bratislavovciach?

      • RE: Linux v Trafacke 2023 15.12.2023 | 21:56
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        kedysi byval lug, obcas pizzerka na Krasnohorskej, ale vacsinou sme v anonymite :D

        Do or do not. There is to no try.​
    • RE: Linux v Trafacke 2023 15.12.2023 | 06:54
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      V stredu, naposledy v tomto roku, sme sa zišli piati. Milan predvádzal novú verziu BackBox Linuxu. Je to distribúcia Linuxu založená na Ubuntu, ktorá je zameraná na penetračný test a hodnotenie bezpečnosti a poskytuje súpravu nástrojov na analýzu siete a informačných systémov. Zahŕňa kompletnú sadu nástrojov potrebných na etické hackovanie a testovanie bezpečnosti. Taktiež sme sa dohodli, že vzhľadom na fakt, že sa už neschádzame v Trafačke, ukončíme túto tému a pre budúci rok založíme novú tému s názvom Linux v Nitre 2024. Miesto konania si budeme dopredu dohadovať podľa situácie.

      Čo sa týka stretávok v inom meste, tie neplánujeme, nebránime však nikomu, aby sa takejto úlohy zhostil. Stanislav, prečo si to nezoberieš na starosť a pomocou aj tejto stránky to neskúsiš zorganizovat? Však otvor si na to tému a uvidíš, čo sa z toho vyklube. Môžeš na to zo začiatku ísť ako na "pivní setkání priaznivcov linuxu" a neskôr sa z toho možno aj niečo vyvinie. Aj keď tie pivní setkání v Prahe sa obávam boli zamerané hlavne na to pivo a linux bola len výhovorka. Preto to časom aj zakapalo.

    • pokračovanie 10.01 | 02:30
      Avatar trogar2 android  Používateľ

      v ďalšom topicu . . .