Linux v Nitre 2024

Sekcia: Komunita 05.01 | 09:40
Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

Perfektny rok 2024 zelam vsetkym priaznivcom Linuxu. Zaroven pripominam, ze nase prve tohorocne stretnutie sa uskutocni v PKO, 10.1.2024 od 16.00 hod.

Prave citam na nete, ze po Malibu ponukaju na predaj dalsiu strechu nad nasou hlavou. Trafacku - za 416tis.€. Kto vie, co tam buduci majitelia a investori pripravia, kedze budova je vyznamnou technickou pamiatkou Nitry /a okrem ineho sa tam pred rokmi uskutocnila aj prva Linuxova Konferencia na uzemi mesta - uvadzam to ako fakt pre historiu/.

• bolo... 10.01 | 02:34
      Avatar trogar2 android  Používateľ

Toto je pokračovanie predchádzajúceho topicu. . .

• RE: Linux v Nitre 2024 10.01 | 10:04
      Avatar Richard Antix  Používateľ

<joke>

Ako tak čítam, tak podniky, kde chodia linuxáci, pomaly končia.

Je tam nejaký súvis 😉?

</joke>

• RE: Linux v Nitre 2024 10.01 | 11:51
        Avatar Livan Manjaro s XFCE, Q4OS s KDE  Používateľ

<joke> Súvis tam je. Ak by tam linuxáci nechodili, tak by končili rýchlo. </joke>

• RE: Linux v Nitre 2024 12.01 | 08:15
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

Števko, Elon je dosť naklonený ku otvorenému softvéru, kukni napr. tu.

• RE: Linux v Nitre 2024 12.01 | 10:25

Cau Mario, davno sme sa nevideli, zastav sa niekedy na kavicku.

Ano, temu nacal Milan, ze v Tesle je Muskov oblubeny OS Ubuntu /ak sa pamatate, tak to iste tvdil aj Sheldon Cooper v seriali/ a ze casto komunikuje aj fin.podporuje Canonical. Detto, aj NASA prednostne vyuziva Linux, teda, mozno ani my nebudeme vecne proti mainstreamu. A ako ukazku na sokujuce dianie vo svete som v mobile ukazal, co dnes dokaze cinsky vyrobca mobilov Xiaomi /vraj mala ryza/ a jej novy elektromobil SU-7, ktory je podla mna perfektny dizajnovy aj technicky pocin. Milan a Ivan sa potrapili s instalaciou Arch-u na Milanov NB, zatial neuspesne. Moje sucasne minimalisticke verzie OS /wattOS na netbooku a Xubuntu minimal na NB/ slapu bez problemov, tak mi poradili to tradicne, netreba do toho vrtat novymi verziami. A padali rozne dalsie temy, nikto z pritomnych si neaktivoval do konca roku predplatenku Telekomu s 1000GB dat gratis, cim prisli o najlepsiu ponuku nasich nenazranych mob.operatorov, atd. atd.

Inak, v novom roku sa zisla tradicna 5 clenna zostava.

• RE: Linux v Nitre 2024 12.01 | 12:53

Skúšali sme ExcelentOS, nie arch linux. Podľa popisu je to "Best distro foe Beginers" založené na Arch Linuxe. Ale podľa správania som z to taký pocit nemal. Neustále nám to pri inštalácii sekalo a prerušovalo inštaláciu. Možno to bolo tým, že sme sa to pokúšali inštalovať na USB kľúč.

• RE: Linux v Nitre 2024 16.02 | 07:08
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

ak to je tento exelentos, tak ten mi bezal len vo virtualboxe. na hw sa mi to nepodarilo nainstalovat.

Do or do not. There is to no try.​
    • RE: Linux v Nitre 2024 12.02 | 17:56

Naše najbližšie stretnutie sa uskutoční práve na sv.Valentina, takže, milovníci Linuxu, vidíme sa v PKO /od 16.00/.

• RE: Linux v Nitre 2024 15.02 | 11:51

Tak sme sa nakoniec zišli piati. Milan predvádzal novinky v distribúciách, ktoré sa mu páčili. Diskusia prebiehala široká, preberali sme aj radioamatérsky šport a softvér, ktorý Milan používá na sledovanie spojení.

• RE: Linux v Nitre 2024 13.03 | 19:44

Marcové stretnutie prebehlo tak isto v PKO, ako minule a počte 5 ľudí. Milan poukázal na novinky v AntiX a NEON. Debata rôznorodá, od politiky po filmové novinky. Popri tom aj nejaké záležitosti okolo problémov, ktoré bolo treba akútne vyriešiť na Milanovom nb s linuxom.

• RE: Linux v Nitre 2024 10.04 | 13:21

Dnes nepridem, lebo o 17.00 musim byt na letisku Schwechat, takze nestiham. Prajem vam prijemnu zabavku.

• RE: Linux v Nitre 2024 13.04 | 08:13

Co som sa sprostredkovane dozvedel o poslednej nasej akcii /chybal aj Livan, preto nebola ziadna informacia/, len traja nasi Linuxaci sa stretli, temy pele-mele, aj nove Ubuntu 4-24, Milan ma dalsi repas. 14" NB HP EliteBook Slim, s i5, 16GB RAM, 256GB SSD sa necelu stovku a teraz tam instaluje svoje veci. Budem musiet porozmyslat aj ja, ci daco z mojich HW neposunut na policku v pivnici.

• RE: Linux v Nitre 2024 13.04 | 08:46
          Avatar Richard Antix  Používateľ

temy pele-mele

pele a či pelle? To je dosť zásadný rozdiel :)

• zápisnica 14.04 | 07:47
          preto nebola ziadna informacia

lebo nikto nehlasoval za to , aby bola ( dá sa aj cez toto fórum )

• RE: Linux v Nitre 2024 04.05 | 14:31

Len tak pre zaujímavosť. Tento mesiac vychádza druhá streda na sviatok 8. 5. 24. Bude vôbec PKO otvorené? Distefano, ty, ako najbližšie bývajúci člen by si to mal ozrejmiť a dať ostatným vedieť.

• RE: Linux v Nitre 2024 04.05 | 18:17

Dobra pripomienka, volal som tam a su otvoreni len do 13.00 a preto treba improvizovat. Nedaleko funguje restika Wasabi, Mostna 58, zavolal som aj tam a mam tam rezervaciu na moje meno pre 4-5 ludi od 16.00. Vchod je aj z boku od parkoviska pri pivarni Pod agatmi.

Wifi maju v poriadku, preto dovi vo Wasabi.

• RE: Linux v Nitre 2024 09.05 | 10:44

Tak nakoniec sme teda vyskúšali to WASABI. Zišli sme sa štyria stálí členovia, nakoniec dorazil aj piaty. Venovali sme sa novej Milanovej mašine, ako super šlape, čo tam má nainštalované a tak. Taktiež sme si pozreli nejaké novinky v distribúciách, ktoré nám Milan predstavil. Čo sa týka jedla a pitia, tak niektorí sme boli troška sklamaní, keďže WASABI ponúka hlavne japonské jedlá a pitie a ceny sú tiež troška vyššie. Ale pivo tam bolo, čo je pre niektorých základ.

• RE: Linux v Nitre 2024 09.05 | 15:12

Aspon si sa nakoniec dostal do podniku na urovni a so zaujimavou japonskou ponukou, urcite lepsie miesto ako na laviciach pred zatvorenym PKO. Mna zaujalo najma Milanove pozitivne hodnotenie a informacie o Ubuntu 24.04 a potesili nove filmy z jeho databazy.

Stale plati, ze v minulosti aktivny ucastnik, pan manazer Milos, je furt vo Viedni a nechal vsetkych pozdravovat, Rakusania vcera neoslavovali, lebo v 45. boli porazeni.

• RE: Linux v Nitre 2024 07.06 | 07:10

Tento mesiac vychádza stretávka na 12.6.2024 o 16:00. Predpokladám, že sa opäť stretneme v PKO. Alebo má niekto iný názor?

• RE: Linux v Nitre 2024 10.06 | 11:54

Ja som od piatku vo Svajciarsku, stredajsie stretnutie tento mesiac vynechavam.

• RE: Linux v Nitre 2024 13.06 | 08:01

Takže včera sme sa zišli iba traja. Chvíľku to vyzeralo, že tam budeme iba dvaja. Kamil dorazil so zmeškaním. Milan nám prezentoval novinky, také ako napr. Runtu, čo by mala byť ruský variant Ubuntu. Potom Livko posledného Debianu ale hlavne sa mu zapáčila Fedora s DE Cinnamon. Ja som zasa doniesol ukázať môj najnovší kúsok hardvéru - miniPC Ninkear T9 Plus s procesorom N100, 8 GB RAM a 256 GB SSD. A to všetko za 137 €. Je na tom win11, avšak chystám sa na to nainštalovať nejakú distribúciu Linuxu. Asi Q4OS alebo MX Linux či Manjaro. Ešte uvidím. Používam to pripojené k 4k TV, zvláda to bez problémov. Síce iba s 30 snimkami za sekundu ale čo už. Môže za to HDMI výstup vo verzii 1.4. Sú tam až tri. Ďalej tri USB výstupy a dva ethernetové konektory. Napájanie je sprostredkované nabíjačkou 12 V/2,5 A.

• RE: Linux v Nitre 2024 13.06 | 08:38
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

Nechceš o tom miniPC urobiť recenziu aj s fotkami? Tá cena je vysoko lákavá na nejaké tie zábavky :-)

• RE: Linux v Nitre 2024 13.06 | 08:54

Možno, časom, avšak na také to ochutnanie - úžasný počítač za 120 €. Existujú dva varianty, jeden s 8 GB RAM a 256 GB SSD za tých cca 140 € a 16 GB RAM s 521 GB SSD za cca 200 €. Viď. Ninkear T9 Plus

• RE: Linux v Nitre 2024 11.07 | 09:52

Vcera, napriek hicu, sme sa zisli az 6. Po rokoch prisiel nas strateny clovek v Rakusku, Milos + jeho partak. Temy, popri zvysenom prijme tekutin /u mna 2 litre/, boli skor mimo linuxu, ale dominovala Milanova radioamatercina a prihody z jeho ery namornika. Nastastie klima stihala, takze sme vydrzali do pol 8.

• RE: Linux v Nitre 2024 15.08 | 11:53

August 2024 opäť za účasti 6. ľudí, opäť horúco, ale klimatizácia to istila. Ja som riešil osekany W11 s Milanom, pripravil mi inštalačne USB, ale z iného zdroja, ako minule o ňom blogoval redhawk. Vraj, korektne fungujúca a bezproblémová, nie úplne vykastrovana Lite verzia. Zatiaľ ale pokračujem s W10, lebo ma nemá čo naháňať. Občas sme otvárali a prediskutovali aj všeobecnejsie témy od LOH až po Ukrajinu.

• RE: Linux v Nitre 2024 16.08 | 00:52
        účasti 6. ľudí

ten nový účastník je nejaký slávny cestovateľ , má niekto jeho profil ?

• RE: Linux v Nitre 2024 16.08 | 06:26

Miloš nám ho minule predstavil ako kamaráta z detstva /ty si pred mesiacom chýbal/, Nitrancan, ktorého starý otec /ako minule sme zistili/ bol zas Milanov suputnik v praveku radioamaterciny v Nitre. Prekladateľ a tlmočník, ktorý aj rád cestuje.

• RE: Linux v Nitre 2024 16.08 | 12:40

Kurnik, vždy keď chýbam, sa niečo zaujímavého deje alebo príde niekto nový. To je k zlosti. Používa ten nový nejaký linux alebo ho to len zaujíma?

• RE: Linux v Nitre 2024 16.08 | 18:59
          Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

Asi ich odháňaš :-D Sakriš bývať bližšie ku vám tak by som vás rád stretol osobne.

• RE: Linux v Nitre 2024 12.09 | 09:28

Vcera sme boli opat siesti, Milos je uz doma a jeho kamarat Jakub nas rad prevadza uskaliami strojoveho prekladu a situaciou v tejto oblasti. Milan tradicne o novinkach v distibuciach, zaujalo ma Wubuntu, vraj nerozlisitely os W11, takze pre prechod ortodoxnych windowsakov vyborny. Prebrali sme aj veci pri Pokrovsku a Kramatorsku, Scholzove precitnutie o uz neudrzatelnom rozsahu pomoci Ukrajine a ilegalnym migrantov zo strany nemeckeho hospodarstva a prehovaral som pritomnych na cestu do Kaliningradu vlakom cez Polsko. Vraj su tam aj dobre ceny vsetkeho, uvidime, ked tam budeme. Mozno. Taktiez padol navrh o ucasti na LinuxDay. Inak, Milan chysta aj patent na novy orig. sposob zvysenia vykonu radioanten. + x dalsich tem, ktore som uz po 2 pivach velmi nezapamatal. Vidime sa opat o cca mesiac.

• RE: Linux v Nitre 2024 12.09 | 09:47

Opravím Ťa, bolo nás 7. Ja som navyše prezentoval poznatky okolo najnovšieho openSuse Tumbleweed, nainštalovanom na MiniPC Ninkear T9 Plus a následnom prechode späť na Q4QS 5.6 s KDE.

• RE: Linux v Nitre 2024 08.10 | 10:09

Zial, zajtra to nestihnem, mam od 11.00 povinnosti v BB. Pohodovy diskurz, pani.

• RE: Linux v Nitre 2024 09.10 | 19:50

Dnes sme sa zišli štyria. Ako prvé sme obdivovali Milanov nový repasovaný nb Dell Latitude E5570. Potom nám predstavil distribúciu Pop!_OS s ktorou sa v poslednom období hral a býva nainštalovaná na počítačoch System76. Ďalšou preberanou témou bola virtualizácia na linuxe.

A nakoniec sme debatovali o novom smere v oblasti Linuxu, o tzv. Immutable linuxe. Je to inštalácia linuxu, kde po nainštaľovaní sa celá inštalácia nastaví do režimu iba na čítanie a po celú dobu používania sa distribúcia nemení, dochádza k jej zmrazeniu. Medzi distribúciami, ktoré koketujú s Immutable sa objavil aj Manjaro linux. Momentálne sa nachádza v štádiu RC. Okrem iného sme pozerali ponuky nových nb Lenovo s Ryzenom na použitie s linuxom.

• RE: Linux v Nitre 2024 10.10 | 23:29

s immutable linux mam trochu problem. 

je vhodny (mozno) na server ale na desktop alebo notebook v tom moc zmysel nevidim.

hlavne ta nutnost pouzivat appimage, flatpak alebo snap.

je to take dvojtvare. na jednej strane read only system na strane druhej dovlecenie kopy blbosti.

osobne mi to pripomina situaciu okolo pipewire.

• RE: Linux v Nitre 2024 11.10 | 07:17

Predpokladám, že ten Immutable linux bude mať základnú sadu softvéru predinštalovanú a problém s použitím snap, flatpak a appimage sa obmedzí iba na programy, ktoré nie sú predinštalované. V ideálnom prípade by sa to týkalo iba browseru, pretože ten predpokladám bude musieť byť, kvôli bankovým webovým stránkám, relatívne aktuálny. Ale zase by sa to mohlo riešiť systémom, že raz za povedzme dva roky by sa immutable linux prepísal novším vydaním, kde by opäť bol najnovší stav softvéru. Čiže bolo by to podobne, ako LTS v Ubuntu.

• RE: Linux v Nitre 2024 11.10 | 19:26

prave ze to je take ani ryba ani rak.

Testoval som NixOS s gnome. pouziva nieco s gnome apps ale v podstate aj firefox je snap.

a ja neviem dost nestabilne sa to spravalo. ale uvidime. To ako pisal Brano ze sa to da pouzit akéo embedded alebo nieco ako kiosk (nieco ako porteus) by to zmysel davalo.

problem je, ze na linuxe mam rad prave tu plnu kontrolu nad systemom.

• RE: Linux v Nitre 2024 11.10 | 19:34

"problem je, ze na linuxe mam rad prave tu plnu kontrolu nad systemom." Tak evidentne Immutable nie je pre Teba. Pre teba je skôr Arch Linux alebo Gentoo. Tam môžeš mať plnú kontrolu nad systémom. Môžeš si tam nainštalovať iba také balíčky, ktoré potrebuješ.

• RE: Linux v Nitre 2024 25.10 | 13:02

arch ani gentoo nie. davam prednost Debian vetve bez ubuntu a spol

• RE: Linux v Nitre 2024 11.10 | 10:26
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

immutable má za mňa velmi dôležitú úlohu v zariadeniach určených na jednu špecifickú úlohu, a zariadeniach pre technických analfabetov

napríklad stem deck, 95% toho čo potrebuješ máš predinštalované a ak chceš do hernej konzoly dať blender tak aj ten snap/flatpack/appimgae sú fajn riešenie

rovnako si viem predstaviť nejaké automatické kiosky alebo niečo ako smarthub, alebo počítače do škôl, učební, knižníc, ... a určite na stroje do výroby určené napríklad pre pracovníkov vo výrobe na nahlasovanie porúch alebo nejakú jednoduchú administráciu (správu váhy, meradiel,...)

samozrejme na domáci desktop to je asi blbosť, ale možno na PC/NTB pre dieťa alebo starých rodičov

Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Linux v Nitre 2024 11.10 | 19:17

rovnako si viem predstaviť nejaké automatické kiosky alebo niečo ako smarthub, alebo počítače do škôl, učební, knižníc,

Ano tu by to zmysel malo. ako embedded povedzme ze hej. 

samozrejme na domáci desktop to je asi blbosť, ale možno na PC/NTB pre dieťa alebo starých rodičov

Hm to ma napadlo ako prve. problem je ze immutable sa aktualizuje pravidelne pri restarte alebo vypnuti.

A opravit to nie je sranda. 

Celkom sa mi pacil nazor od T42

Immutable system has a therapeutic effect on those Windows survivors who always are suspecting that something bad is going on inside operating system they are currently using.

Immutable systém má terapeutický účinok na tých, ktorí prežili Windows, ktorí majú vždy podozrenie, že v operačnom systéme, ktorý práve používajú, sa deje niečo zlé.

• RE: Linux v Nitre 2024 11.10 | 19:17

rovnako si viem predstaviť nejaké automatické kiosky alebo niečo ako smarthub, alebo počítače do škôl, učební, knižníc,

Ano tu by to zmysel malo. ako embedded povedzme ze hej. 

Hm to ma napadlo ako prve. problem je ze immutable sa aktualizuje pravidelne pri restarte alebo vypnuti.

A opravit to nie je sranda. 

Celkom sa mi pacil nazor od T42

Immutable system has a therapeutic effect on those Windows survivors who always are suspecting that something bad is going on inside operating system they are currently using.

Immutable systém má terapeutický účinok na tých, ktorí prežili Windows, ktorí majú vždy podozrenie, že v operačnom systéme, ktorý práve používajú, sa deje niečo zlé.

• RE: Linux v Nitre 2024 13.11 | 19:39

Dnes na predposlednej stretávke v tomto roku sme sa zišli opäť piati. Ako prvé sme obdivovali novú kimbovu mašinu s Ubuntu (Thinkpad s Ryzenom 5 7535HS). Veľmi si ju pochvaľuje. Ako ďalšia diskutovaná téma boli moje skúsenosti s virtualizáciou. Predvádzal som nb s Manjarom, vo virtuálke nainštalovanom Win10 Lite a v ňom MS Office 2010 a Google Chrome. Tak isto som spomenul virtualizáciu pod windowsom pomocou Hyper-V.

Nakoniec sme pozerali posledné verzie distribúcií Fedora (s KDE) a Deepin. Obidve sa nám veľmi páčili, aj keď ten Deepin vyzeral krajšie. O zvyšných diskutovaných témach sa dúfam pripoja ostatní.

• RE: Linux v Nitre 2024 06.12 | 15:54

Nase predvianocne stretnutie sa uskutocni 11.decembra od 16.00, ako tento rok uz tradicne v PKO. Po zavere odbornej casti navrhujem presun do vianocneho mestecka na degustaciu ponuk v oblasti puncu /je tam pekne a veselo, vcera som si dal punc kolumbijsky/, samozrejme, soferi /2/ pridte tentokrat bez gumokolies.

• RE: Linux v Nitre 2024 12.12 | 08:20

Na našom poslednom posedení v tomto roku sme sa zišli piati. Milan sa pochválil novým úlovkom - Dell Latitude E6230, na ktorom mal posledný LinuxFX. Debatovali sme o všetkom možnom od hardvéru, cez operačné systémy až po výhodné nákupy v tomto predvianočnom období. Dúfam, že ma niekto z účastníkov ešte doplní.