Ubuntu používam viac rokov.Včera som ho inštaloval popri Windows10 na novom PC od HP. Prvý krát sa mi stalo, že sa už Windows nedá spustiť - poškodil sa pri inštalácii boot sektor. Ďalej sa mi stala ďalšia nepríjemnosť. Už sa mi to stalo ale nepamätám si riešenie. Nainštaloval som Q4wine z Ubuntu software, ale nenainštaloval sa. Nejde ho vymazať, lebo ukazuje že balíky neexistujú. Ani inštalovať
Problémy s Ubuntu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pri dualboote Win + Ubuntu/Linux je dôležité urobiť určité kroky pred instaláciou. Určite vypnúť vo Windows rýchly štart a PC vypnúť a nasledne zapnúť. Reštart PC nepomôže.
Ďalej vytvoriť správne bootovacie USB – najlepšie cez Balena Etcher a Ubuntu nainštalovať v rovnakom móde, ako je nainštalovaný Windows. Predpokladám, že je Windows nainštalovaný v UEFI – móde a túto možnosť je nutné vybrať aj pri Ubuntu. Pri inštalácii Ubuntu nainštalovať zavádzač do EFI oddielu.
Problémom je v súčasnosti vypnutie os-prober v Ubuntu, čo znemožňuje načítanie druhého systému cez Grub. Čiže je nutné upraviť súbor etc/default/grub – je potrebné pridať do súboru riadok
a zaktualizovať Grub
Nemusel sa. Ak sa Ubuntu bez problémov spustí, urob kroky popísané vyššie a malo by to fungovať. Ak nie, postni sem výpis z Terminálu:
Smiem sa spýtať, k čomu má slúžiť tento balík? V Ubuntu ho nepotrebuješ. Ukáž výpis z terminálu:
...a WINE máš nainstalovany???...