Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni

Sekcia: Komunita 05.02.2023 | 03:06
Avatar nameless Void Linux  Používateľ

Caute, v podstate som sa sem registroval len koli tomuto postu. Zaujimal by ma vas nazor.

Najprv daco o mne:

Som ajtak, byvaly vyvojar (a este aj kadeco divokejsie som skusil, ako napriklad hry :) ) a eventuelne som sa rozhodol dat na nieco stabilne a profitabilne, a tak som skoncil ako sysadmin, momentalne v celkom seniornej pozicii. Kolegov co toto citaju pozdravujem :).

To len aby ste mali predstavu. Inak som dost "sukromnicka" osoba, a tiez velmi "tazka" povaha.

Od slovenskych komunit sa nejako distancujem, neni to umysel, a uznavam, ze to vyzera programovo. Viac krat som nad tym rozmyslal, preco to tak je, a mam pocit, ze je to tym, ze tu neni v krajine asi moc vela ludi, s ktorymi by som si mal co povedat, a ti co stoja zato, su zrejme vonka a pisu v anglictine a riesia troska ine veci - takze mozno uz spolu komunikujeme a nevieme o tom. A ako som uz spomenul, mam tazsiu povahu, co sposobuje, ze mnohych odpudzujem, a mozno sa len mylim v nazoroch na slovenske komunity.

Dovolim si tvrdit, ze moj unix knowledge je dost deep (cez open hry a enginy, databazy, crosscompilacie a alternativne libc, az po kernel urovne), pracujem s viacerimy systemamy, a srdce mam viac pri bsdeckach, ale koli robote tu aj tak vsetci mame hrackarsky linux, ze ano.

V kazdom pripade, unixom som sa venoval velmi dlho ako OSS, este davno pred tym, nez sa mi to stalo robotou. Bol som takym excentrickym guruom vela ludom, z ktorych sa, aj vdaka mojej vyuke, stali slusni admini atd, co v danom case adminovanim zarabali viac ako ja :). Vtedy to ficalo zvycajne na one on one baze - cize jeden na jedneho, pri pive, kamaratske vztahy.

Ale poslednych par rokov, aj vzhladom k udalostiam, sa mi postastilo troska pocepovat 3 juniorov na minimalne mediorov ak nie viac, vo formalnom settingu, a coskoro budem robit na dalsom typcovi, co mi pribudne do skupinky - a zmenim ho na experta :). Cize povedzme, ze uspesne ustojim triedu 4 sprtalov. Samozrejme onboarding sa deje popri pracovnom nasadeni, a ako som uz povedal, vo firemnom settingu. Do triedy po 20-30 sa mi moc zatial nechce ist.

Z istych osobnych dovodov, ktore tu nebudem rozoberat, mam pocit, ze by som svoje informacie a skusenosti mal predat co najviac ludom. Dalej je dost velky natlak od mojich znamych a rodiny, ze mam viac ucit. Posledny vyvoj s "ucnami" potvrdil, ze je to benefitne aj pre organizaciu, pod ktorej zastitou sa to deje.

Vsetko toto, ze som dobry ucitel, uz viem viac menej 20 rokov a poslednych 10 rokov aj vidim, ako moje ucenie meni ludom zivot k lepsiemu, realtime. Uz pred tymi 20 rokmi som si ale uvedomil, ze by som mal v tomto smere robit asi nieco viac (efektivita: 1 vs 100-ky ziakov) - predtym to bolo zalozit blog, teraz je cool neviem co, tusim robit video/podcasty?

Ako na to:

Je tu par problemov, ze mam abrazivnu povahu, rad nadavam a mam totalne anti-mainstreamove nazory, ale to je zrejme dan, za nedostatok kysliku v hlbkach do akych sa ponaram.

Osobne nerad komunikujem s ludmi (hlavne ked je komunikacia iniciovana z ich strany :)), a to ani na nete, pokial nemusim. Cize idealna by bola nejaka jednosmerna forma informacnej disseminacie. Prasocialne vztahy ci ako to dnes volaju.

Vychadza mi, ze najlepsie by boli asi media ako knihy (aj ked tam je dost dlhy cyklus od zacatia k vysledku - na druhej strane priznavam, ze mam kopu toho rozpisaneho) alebo videa (grafika a strihanie by zabrali asi najviac casu).

Ale aspon sa za tych 20 rokov pomaly dopracuvem k, sice nejakemu, ale vysledku.

A teraz, po tom vsetkom vedlajsom, hlavna otazka, na ktoru by som chcel od vas pocut nazor: myslite si, ze ak uz s tymto zabijat cas - ma zmysel to robit v slovencine?

Povazujem sa za narodovca, a hoci mam slovakov a slovensko rad, uz dlho som presvedceny, ze sme narod sprosty, nehodny nejakej velkej casovej investicie - a tym nechcem nikoho urazit - v mojich ociach je to prosty fakt, pre dokazny materiel sa staci poobzerat naokolo.

Produkcia v inom jazyku, hlavne anglictine, by mi mohla zarucit vacsiu audienciu, a eventuelne mozno aj vacsi vedlajsi prijem (aj vzhladom na mnozstvo prace, ktore by tento "projekt disemniacia" z dlhodobeho hladiska vyzadoval, nebude ho mozne robit zadarmo).

Prepacte, ze som sem takto vletel, ale kdze toto je asi jedine verejne miesto spojene s linuxom a slovenskom, kde sa mozem spytat tuto otazku, tak sa pytam tu.

    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 07:01
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      S komunikáciou a s ľuďmi som na tom podobne.

      Čo sa týka písania, zatiaľ píšem slovensky, ale v poslednej dobe sa dosť zamýšľam nad tým, či to má zmysel, alebo prejsť na tvorbu anglického obsahu.

      Čiže tent môj post nie je ani tak odpoveď, len také šťuchnutie, že som narazil na rovnakú dilemu.

    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 08:32
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...no v nedelu ráno taky prispevok čitat...a na odbornej stranke linuxu...skor na BADOOO...

      • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 15:48
        Avatar nameless Void Linux  Používateľ

        Jasne chapem, ale tak zase nie som moc fanusikom socialnych medii a modernych 120 znakovych skratenin, lebo to by sa cely zivot dal zhrnut asi ako:

        LOL BORN, AAH HURT, OH FEELS, MOARR, LULZ, PAIN, DYING/AN HERO, KTHXBYE! LOL DED

        Ale som rad, ze emocne to v tebe vyvolalo pobavenie viac ako smutok - to je hadam pozitivum :).

    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 10:54
      Avatar bluesundown   Používateľ

      nemas to premyslenie.

      zo zaciatku taky jednodhuchy zdrb, pises ze:"Zdielanie skusenosti" - skusenost je neprenosna. Asi si skor myslel vedomosti. Ucitel by mal byt exaktny

      Dalsia velka tema je monetizacia tvojho obsahu:

      1. Na Sk nie je na to trh, kto sa uz v tom stura, tomu staci EN obsah. Uvedom si ze obrovske mnozstvo borcov a asi aj lepsich ako ty tvoji obsah v EN. Chces povazovat tvoj obsah v SK za konkurencnu vyhodu ? kto by to cital, tych par ludi na SK ktory ti to aj tam nezaplatia ? Preco by som platil tebe a nie borcovi co to napiuse v EN ?
      2. odborne vedomosti cez video? What? , to akoze na youtube budem kukat tvoj vyklad? tam ma sancu len neodborny obsah pre masy
      3. okolie ti vravi ze mas ucit ? odporucam tzv. "Mom test"
      4. Ak by som mal ja monetizovat svoje vedomosti, tak by som "predaval" specializovane IT kurzy pre korporaty. Zistit aky tech stack maju, zisiti co ich pali a riesit s ich timom presne dane problemy a hned nato nastavit pre nich best practices + 1 rok zaucenie, support teamu.

      idem papkat, peknu nedelu 

      • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 14:49
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        on to chce robit nie nad tym premyslat ;)

        1. presne tak

        2. presne tak

        3. mozno sa on ma ucit ked nazve linux hrackarskym, este ma co dohanat.

        4. korporat nechce platit ani za povinne audity. na kurzy bez akreditacie moze zabudnut.

        Dobru chut.

        Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 18:06
        Avatar nameless Void Linux  Používateľ
        zo zaciatku taky jednodhuchy zdrb, pises ze:"Zdielanie skusenosti" - skusenost je neprenosna. Asi si skor myslel vedomosti. Ucitel by mal byt exaktny

        Samozrejme, kazdy moze byt, ako nasi bratia anglaani hovoria, na "vysokom koni" (so called high-horse). Pockaj zalozim si teda mudre okuliare exaktnosti:

        Cize ano, ked chceme byt take tie "mudre rite" (jedna vec, co nas pomerne klaunoidny (snad sa v tomto zhodneme) po-premier-financii-minister-neviem-co-je-teraz priniesol do mainstreamu (ci hlavneho prudu(?) - aspon myslim, ze to bol on)), je prekrasne slovo "mudrosrac", ktore myslim, ze ma k slovu "smartass" neuveritelne koncepcne blizko - aj ked jeho pouzitie zase moze v niektorych potom invokovat politicke debaty, tak som ho spomenul radsej len takto, okrajovo a vybral si "mudrorit"), a pojdeme na to z urciteho filozofickeho hladiska - a to, ze potvrditelnost inych vedomi je minimalne sporna, alebo este pravdepodobnejsie, nemozna, tak mas samozrejme pravdu: Z tohoto pohladu skusenost, ako taku (teda subjektivne prezivanie udalosti), zdielat samozrejme nemozno a tym padom je "neprenostielna".

        Tym nechcem povedat, ze si "mudrarit", ale pod zahrajme sa na ne spolocne...

        Cize, na druhej strane, tu mame potom jazyk a jeho pomerne silne vyrazove prostriedky, ako dokazuje napriklad tento kusok textu:

        Zobudili ho, snad uz druhy krat, o 3:20 (tazko sa rozmysla, potom co cloveka opat vytrhnu zo spanku). Zoplo triggery na uloziskach, severita disaster, treba to pozriet svieti to uz 9 minut. Hlas v telefone znel roztrasene. Rozospaty si sadol k pracovnej stanici a odomkol displaye. Chvilu mu trvalo nez sa zorientoval, ale za par minut uz bol pripojeny na prve prikazove riadky. Medzicasom sa vo firemnom chate zacali kopit informacie o dalsich zlyhavajucih prvkoch infrastruktury, postupne ako strojom dochadzalo, ze stratili casti storage stacku. Pripojil sa k poliam, a tam, na rychlo, v hlavnych logoch neboli reportovane ziadne velke issues, iba kriticke notifikacie, ze initiatory sa prestaly hlasit k "par" lunam, Pocet nebol podstatny, ale pole sa zdalo v pohode. Namatkom sa pripojil sa na obe nody (snad najdolezitejsieho) klustra v terminaloch vedla seba. Obe strany hlasili vypadok LUN na jednej strane LVM mirrorov. Nanestastie, sa zda, ze pumplo spojenia tak, ze pri tom cluster zhodil sluzby, ale nebol schopny sa naspat poskladat, resources su unclean. Cluster manager to vzdal. To bude zapeklite. Pozrel sa rychlo spat na monitoring: 20 minut. Trosku mu zovrelo hrdlo, ked si predstavil co vsetko sa zacina sypat a co bude treba dat dokopy, aka hodnota, kolko inych ludi na nocnej sa pocas niecoho zrazu zaseklo a nemozu robit, a ake pokuty zacinaju nabiehat, ale kedze to nebolo prvy raz, vedel uz, ze sa teraz musi sustredit hlavne na riesenie, vsetko ostatne ide bokom... bla bla bla bla bla

        (Bohuzial, zda sa, ze quota nemoze mat interne pecka, tak to spaslo dokopy.)

        Niektory citatel sa zacita, ako do napinavej detektivky, inym ani nehne (povedal by som, ze je bud psychopat alebo niekto, kto je uplne netechnicky), a par ludom zacne mierne buchat srdce, ked si spomenu ako sa citili, ked "tam" oni boli...

        Cize prva otazka je, ci danym paragrafom bola skusenost predana ci nie, ked sa u prijemcu informacie, napriklad, objavila emocna reakcia - slo vtedy uz o predanie?

        Dalej vznika otazka ci ked sa na zaklade post-mortem analyzy danej situacie predaju urcite vedomostne pravidla, na priklad po uvodnom "mini-pribehu", ktore umoznia ich prijemcovi problem riesit samostatne efektivnejsie, ci boli predane len vedomosti alebo aj skusenost samotna? Z tvojho pohladu boli stale predane asi len vedomosti, a dobre mas pravdu, beriem.

        Co ak vytvorime ale cvicenie, kde budeme tuto situaciu simulovat, napriklad v labe? Ak chceme byt "vtipny" mozme samozrejme k zlyhaniu simulovat aj hovor z velina.

        Ak chceme byt velmi velke "mudrorite", mozme samozrejme simulovat celu vec vytvorenim simulacneho prostredia s realnym stackom v nejakom training racku, aj so zobudenim v noci, s hovorom a s hercom s roztrasenym hlasom na druhej strane. Predmetny skusany clovek by dostal niekolko tyzdnov ulohu monitorovat a spravovat taketo prostredie ako naozaj, verim, ze urcita cast adeptov by to vzdala velmi rychlo po tyzdni.

        Tu uz ideme, samozrejme, do neuveritelnych patalii a cenami za implementaciu celej takej zabavky - ale zase mohla by byt sranda mat taku "skolu" na slovensku. Otazka je kolko by na to bolo adeptov. A ci by sa to uzivilo.

        Osobne si myslim, ze ludia produkovany takouto "vojnou" by mohli byt celkom kvalitni. Ako sa vravi tazko na cvicisku, lahko na bojisku.

        Cize teraz otazka na teba je, ze v ktorom bode bola skusenost uz predana, a v ktorom este nie? Ci podla teba, dokym sa "mu/jej" to nestane naozaj, tak danu skusenost jednoducho neziskal a nema?

        Popravde, podla mna je tvoj podpich tak torchu nefer, dobre vies o com hovorim, hlavne ked sa trosku posnazis :), ale re-frajumes to tvrdenie tak, aby si bol na koni, lebo v skutocnosti je za nim (ako samozrejme za vsetkym), hlboka otazka, a to filozoficka.

        Hlboka preto, ze to jedna z tych vecnych: existencia druheho vedomia, z toho plynuca ekvivalencia (ci ne-ekvivalencia) fantazirovaneho prezivaneho a skutocneho prezivaneho, bla bla bla, atd.

        Ked chceme byt, alebo sme sofistikovani, kazdu vec vieme takto otocit (a to na obe strany, podotykam: tvoju aj moju). Pre mna, v mojej teorii ucenia, predanie skusenosti mozne je, a miera imprintu do prijemcu je zhruba rovna miere realizmu divadla, ake sa okolo toho urobi. Cize miera moznej retencie je od 0% do 90%, a vysledok pouzitelnosti v praxi je od toho, aky dobry divadelnik dany ucitel je a aky receptivny je dany ziak.

        Keby boli skusenosti uplne(!) nepredatelne, ako hovoris, tak doteraz prdime do hliny a kadime do dier v zemi, cize nieco s tvojim jabom (podpichom :)) nebude celkom v poriadku, co snad uz uznas.

        Samozrejme dnes je taka doba, ze vsetci musia mat pravdu, twitterizovane mysle maju "buffer memory" 120 znakov, a priestor na nuansy sa vytraca (ako dokazujem tymto desiatok dlhym slovnym vylevom na tvoju jednoduchu vetu).

        Na druhej strane, ako vravia bratia anglaani "devil is in the details", cize satan je v malickostiach ;). S tymto zakoncenim si skladam okuliare exaktnosti a prestavam byt "mudrorit".

        Na Sk nie je na to trh, kto sa uz v tom stura, tomu staci EN obsah. Uvedom si ze obrovske mnozstvo borcov a asi aj lepsich ako ty tvoji obsah v EN. Chces povazovat tvoj obsah v SK za konkurencnu vyhodu ? kto by to cital, tych par ludi na SK ktory ti to aj tam nezaplatia ? Preco by som platil tebe a nie borcovi co to napiuse v EN ?

        Presne tak. To je jedna vec.

        Druha je "narodna povaha", naco som si vymyslel aj nazov, volam to: "slovak nature". Mam samozrejme o tom rozpisany aj jeden clanok, nedokonceny :).

        Slovaci su totiz specificky typ "mantakov": myslim, ze zakladom celej veci je, ze nas jazyk je prilis dokonaly. Je to sice slovansky jazyk to je jasne, ale mix nasho jazyka a miestnych charakteristik nas predurcuje k specifickemu chovaniu.

        Jedna vec, jeho vysoka vyjadrovacia schopnost, umoznuje aby aj priemerny "normik" vedel pomerne dobre vladnut slovom, a ked chce aj citanim. Druha vec je, ze jeho komplexita je nieco, co nas predurcuje byt dost multiligualnymi.

        Myslim, ze v kombinacia slovak + slovencina = multilingaulita, a vznika potom taky specificky "slovensky" sposob riesenia ziskavania informacii.

        Napriklad ja som z rodiny kde je 99% znalostnych knih ceskych, lebo tam bola urcita vazba na ceskych predkov. Ak mam moznost vybrat si znalostnu knihu, zvycajne si vyberiem cesku knihu, lebo viem, ze dostanem kvalitu. Cesi su trafeni uplne inak ako my, to su zase kniizkari.

        Rozsah tem v ceskych znalostnych knihach je tiez neuveritelny, snad neexistuje oblast ludskej cinnosti, ktora by nebola pokryta ceskymi knihami (na pocet cechov je dost znama charakteristika ceskeho naroda).

        Poznam viacero ludi co pracuju s knowledge mojho veku a maju podobny nazor. Mladsi ludia su uz trochu ini, lebo situacia so slovenskymi knihami sa uz trosku zlepsila.

        Ale v konecnom dosledku je stale zalostna. V nasich koncinach "ruluju" hlavne vselijake beletristicke knihy (pribehy, detektivky) a vselijake selfhelpy a taketo kraviny - akoze na zabavu fajn, ale kvalitnej znalostnej literatury je pomenej, a ked na nejaku temu neni dostupna alebo neexistuje, staci siahnut po ceskej alebo anglickej knihe a je vybavene.

        A to je potom, samozrejme, kura sliepka problem. Cim je znalostnej literatury menej, tym menej sa jej pise, a kedze je nas vseobecne malo, a vieme pouzit ine zdroje, tak znalostna literatura nepribuda tak rychlo ako by mohla, skor upada.

        Na druhej strane, cesky fenomen dokazuje, ze nejako je mozne dosiahnut aj opak. Cechov je objektivne primalo na to, aby mali tak extenzivnu znalostnu kniznicu. Napriek tomu je kultura naroda taka, ze to tak funguje.

        Otazka pre znalostnych pracovnikov v nasej oblasti teda je, ze ci byt pionierom slovenskej osvety za pravdepodobne nulovy zisk, pre vyssie ciele, alebo ist na to "po slovensky" s "cudzimi" ako ty navrhujes.

        Otazka, ktora klasickeho "slovenskeho opporutinstu" nejako velmi netrapi, na druhej strane trocha cechra narodovecku identitu v zmysle: A co si ty urobil pre slovensky hip-hop!

        odborne vedomosti cez video? What? , to akoze na youtube budem kukat tvoj vyklad? tam ma sancu len neodborny obsah pre masy

        Paradoxne, z mojej skusenosti, retencia je najvyssia ked sa kombinuje pisane (lajstra) s auditivnym (vyklad) a vizualnym (tabula).

        Myslim, ze spravna, kratka animacia, kombinovana s textom, ma asi najsilnejsi potencial. Ako sme si uz naznacili ,zaoberat sa tym len pre slovensku audienciu, to ma asi primaly potencial. Na druhej strane, v anglictine je potencial vysoky.

        Linuxove vysielanie bolo dost niche, ale priestor sledujem a s proliferaciou linuxu sa priestor teraz dost zahlcuje. Osobne si myslim, ze mam stale este niche, kde by som sa vedel presadit, napr. sposobom vykladu, ktory je mi vlastny.

        Zaroven z mojho ad-hoc prieskumu vyzera, ze hlavne mladi ludia, ktori zacinaju byt dobry target, su orientovani hlavne na videa. Cize aj ked tvoj vyrok znie posmesne, urcite by som myslienku hned nezahadzoval.

        Potom je tu urcita revelacia, na ktoru som narazil, a kedze je sucastou mojho know-how ktoru si cenim a viem, ze ju malo ludi, nebudem sa o nej moc rozpisovat, ak ti to nebude vadit - uz aj tak pisem dost.

        okolie ti vravi, ze mas ucit ? odporucam tzv. "Mom test"

        Testom mojej skutocnej mamy nepreslo daleko viac vacsich zverin od vacsich borcov ako sme mi dvaja, ver mi, cize skolu domacu som mal pomerne dost tvrdu.

        Ale diky, celkom zaujimave citanie to bolo, o tom "Mom's teste", zbezne. Porozmyslam ci sa nepozriem aj na samotnu knihu. Cize mas u mna velku vdaku za novy koncept.

        Mozno si si neuvedomil, ale cast navrhovatelov/podporovatelov su absolventi mojej vyuky, ktory sa takto realne posunuli dopredu, tu nehovorim len o nejakych vagnych kecoch mojich blizkych, ale aj tych samozrejme zohladnujem.

        Ak by som mal ja monetizovat svoje vedomosti, tak by som "predaval" specializovane IT kurzy pre korporaty. Zistit aky tech stack maju, zisiti co ich pali a riesit s ich timom presne dane problemy a hned nato nastavit pre nich best practices + 1 rok zaucenie, support teamu.

        Ako vravi niekto komentujuci nizsie, problem s korporatmi je marketing.

        Korporati su schopni kupit nejake vyslovene "komedicke" skolenie o "managing change", ktore je uz zo zaciatku koncipovane ako dojak na prachy, s peknymi vizitkami, info kartickami a lajstrami a s jednotnou kvalitnou designovou identitou, sexi extrovertnymi couchami a couchkami, ktoreho cena ide do tisicov a realna prakticka vyuzitelnost pre danu firmu po troch session po 20 ludi, je na bode mrazu. Ale vsetci su happy, lebo sa uliali z roboty, zmenu nemusia robit, lebo prakticka aplikovatelnost je nula, a zaroven mozu vykazat, ze nieco "ale robili". Couchovia si tiez ukoja svoju attention whoring potrebu, peniaze presli z rucky do rucky a vsetci su stastni. Vid vselijake LOL-ISO a ine, podobne ne-certifikaty.

        Tu sa v mojom pripade bavime viac o niecom cynickejsom a drsnejsom, blizsie k zemi, a k ruram.

        Viem, ze je to velka limitacia potencialu, ale bohuzial stale som este clovek, ktory nedokaze predavat v zlatom papieriku zabalene mumbo-jumbo s hovnovou prichutou. Ako mnohi z nas na linuxovych poziciach.

        Ale zase mas pravdu, to by bola najschodnejsia, aj ked troska bombasticka cesta. Este sa na to necitim, ale dakujem za hodnotny nazor.

        Dakujem za motivacne nakladenie a sice oneskorene, ale dobru chut - skor veceri ako obedu uz, ze?

        • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 19:09
          Avatar bluesundown   Používateľ

          uprimne, zdas sa mi ako chlapik z HP level 3 UNIX support nevie ako sa posunut v zivote a riesi blbosti.

          urob jednoduchy test myslienky - 1 video na youtube. Nemusi to mat perfektny strih, tvoj prejav atd, staci hodnotny obsah. Daj to sem a uvidime.

           

    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 14:46
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      1. hm ked nerad komunikujes s ludmi, zdielanie znalosti nema vyznam.

      2. ja poslem skor kazdeho do p.. ako poradim

      3. sk a cz maju uzky profil ludi, eng je cesta.

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 18:30
        Avatar nameless Void Linux  Používateľ

        Odpoviem ti tu kedze si dal viac postov.

        1. hm ked nerad komunikujes s ludmi, zdielanie znalosti nema vyznam.

        Samozrejme odpoved je tu zase jednoducha a zlozita. Ale zdielanie znalosti ma vzdy vyznam.

        Tazko sa to vysvetluje, ale myslim, ze si porozumieme - rad komunikujem s ludmi ako sme "my" (in group). Tiez rad "zatazujem" ludi vedomostami a praktikom. Su ludia, ktory to neznesu a nemaju ma "potom radi", a su ludia, ktori vidia svoju sancu a vyhladavaju ma.

        Tesi ma ked vidim ludi, ako pouzivaju mnou predane vedomosti, a hlavne prakticky. Vidiet cloveka ako sa zmenil z novacika, ktory uz nieje novacik, stale este nevie, ako riesit obcas, ale predpripravi dumpy a teorie na riesenia, prichadza, za tebou uz s tymi podkladmi, namiesto toho aby dal trapacke bezmocne "neviem", lebo predtym nebol schopny informacie ani vyzbierat, a ked vidis uz, ze jeho teorie problemu uz zacinaju mat hlavu a patu - to je proste pre mna radost.

        Diogenes tiez nebol asi kvietok, pri ktorom si chcel byt casto, ani stale, ale aj tak za nim atenania chodili a tahali z neho mudra.

        Niekto, napr. urcite zeny, sa odbavuju uz samotnym aktom komunikovania, ktore je, v mojich ociach, aspon pri nich, len nejakym desexualizovanym derivatom flirtovania - oukej beriem, kazdy mame fetise. Obcas si to uzijem, ale moc ma to nebavi. Plus cim toho mam menej, tym ma bavia tie "komu-flirty" co nastanu raz za cas.

        Dnes je taka doba, ze mam ale pocit, ze prave to sa povazuje za "mat rad komunikaciu s ludmi".

        Taky nie som. Mna bavi menit ludi "na svoj obraz", tak aby vedeli (samozrejme viem, ze ich nemozem zmenit na seba, a oni sa aj tak vyvinu "na seba" - ale to je este fascinujucejsie, ked su sami sebou) - neviem napisal som to snad lepsie?

        2. ja poslem skor kazdeho do p.. ako poradim

        Ja tych co vyhodnotim ako nehodnych ignorujem, ale su ludia, ktorych do pecka automaticky neposielam: napr. priatelov, niekoho v kom vidim potencial, kolegov atd.

        Takym ludom poradim a pockam ci sa rada chytila, ked ho vidim, ze ju prakticky vyuziva, a je schopny prijimat informacie, tak si ho ulozim ako potencialneho prijimatela.

        Vplyvom toho, ze sme ludia, niekedy sa hodene neprilepi, ale ak je tu sanca na opakovanie, tak hodim este dva tri krat.

        Ked ten clovek na to sere, od toho bodu ho posielam do pecka aj ja.

        3. sk a cz maju uzky profil ludi, eng je cesta.

        Ano vyzera, ze je to tak. Dakujem ti za nazor.

      • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 20:20
        Avatar zeleno MX Linux  Používateľ

        "2. ja poslem skor kazdeho do p.. ako poradim"

        Tak toto ti neverím, pretože nepoznám iného človeka, ktorý by tak ochotne a vytrvalo pomáhal iným, možno posledný rok ťa už ľudia napálili.

        • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 06.02.2023 | 07:40
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          a kdeze, ako ma vytocili na LM cz tak ked mi niekto sukromne pise ide podla nalady bud do spamu alebo dostane milu odpoved ze na to ma forum.

           

          Do or do not. There is to no try.​
    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 16:36
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Preletel som v rýchlosti tvoj blog a tiež ma zaráža, ako chceš učiť a zdieľať vedomosti, keď nemáš rád ľudí. PS: Čudujem sa, že ťa už niekto nezdrbal za diakritiku :-)

      • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 18:32
        Avatar nameless Void Linux  Používateľ

        Beriem tvoj grammar-nazi nazor, ale povazujem to tu za neformalnu debatu, osobne diakritiku nemam moc rad v neformalnej pisomnosti, lebo je povacsine zbytocna.

        Ohladne nematia rad ludi, je to komplikovanejsie, vid odpoved vyssie.

        • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 20:03
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          A však mne je to jedno čo máš rád a čo nie, ale že by diakritika bola zbytočná to by som netvrdil. Keď máš potrebu vykecať sa nech sa páči, len hneď všetko neargumentuj silou.

          • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 06.02.2023 | 07:43
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

            suhlas, ked chce robit veci oficialne gramatika je dolezita.

            Preletel som v rýchlosti tvoj blog a tiež ma zaráža, ako chceš učiť a zdieľať vedomosti, keď nemáš rád ľudí. 

            mna to tiez zarazilo.

            Ale vcelku ho chapem. Kedysi som bol dost uzavrety aj v praci. Potom som zacal robit WUG v Bratislave a sa to zmenilo. 

            Teraz web OK, ale v reale max ludi co poznam. Ale skolenia obcas robim. ale neznamena to ze mam mat ludi rad ;).

            V tomto ho chapem

            Do or do not. There is to no try.​
            • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 08.02.2023 | 00:14
              Avatar nameless Void Linux  Používateľ

              Myslim ze ide presne take nieco.

        • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 06.02.2023 | 08:15
          Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

          ...a ludia ta maju radi???

    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 05.02.2023 | 22:42
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...MOM-mobilné odberné miesto...šak???

    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 06.02.2023 | 13:10
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Pokúsim sa odpovedať na Tvoju hlavnú otázku, či to má zmysel publikovať v slovenčine. Pokiaľ tu publikáciu robíš za účelom výdelku, podľa môjho názoru to nemá zmysel. Ak však je Tvojim zámerom vzdelávať ľudí a deliť sa s nimi s Tvojimi znalosťami, tak potom to nie len že má zmysel ale je to priam žiadúce, pretože pre niektorých ľudí je text v angličtine dosť veľkou bariérou. Na webe Linux-mint-czech.cz bol v minulosti admin, ktorý pravidelne vydával články týkajúce sa Linux-Mintu (po česky). Bola to veľmi záslužná činnosť, pretože tým propagoval Linux a vzdelával začiatočníkov veľakrát aj pokročilých. Bohužiaľ ho po dlhšej dobe niektorí trolovia natoľko znechutili, až sa rozhodol tuto stránku opustiť, ba priam ponechať svojmu osudu. Je to večná škoda, pretože táto stránka od tej doby upadá.

      Pokiaľ by sa našiel odborne zdatný autor článkov, ktorý by bol ochotný bez nároku na honorár publikovať na tejto stránke odborné texty z oblasti linuxu po slovensky, bolo by to pre túto stránku požehnaním.

      • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 08.02.2023 | 01:35
        Avatar nameless Void Linux  Používateľ
        Pokiaľ tu publikáciu robíš za účelom výdelku, podľa môjho názoru to nemá zmysel. Ak však je Tvojim zámerom vzdelávať ľudí a deliť sa s nimi s Tvojimi znalosťami,...

        Ano robit to "naozaj" nezistne je tiez cesta. Ale toto je skor o rozmere/rozsahu (scale).

        Oukej, priznavam, ze je tu zaroven aj skrytejsia vec co ma trapi: je to trocha aj o povahe toho co chcem zdielat a akym vseobecnym smerom sa uberat, a este je to komplikovane mojou osobou samostatne.

        Povedzme, ze by som to chcel trocha smerovat k unixovej ezoterii, ktora neni taka znama ani v anglicky hovoriacom svete.

        Hoci, ako vravim, viem o sebe, ze som tazka povaha, z niektorych ad hominem reakcii tu mam pocit, ze je to naozaj zbytocne riesit v nejakom sirsom slovenskom meritku. V tomto zmysle: prekryv tych, pre ktorych to co chcem ponuknut bude hodnotne, moze byt velmi, velmi maly, a moja osoba samotna moze vela potencialnym prijemcom nesadnut - ako napr niekomu tu - a ak ich bude privela, potom by to cele naozaj bola zbytocna strata casu. Lebo ludia, ktorym nesadnem, nebudu zrejme ani otvoreny prijimat moje informacie.

        Nezistne to uz aj tak robim, len s malym poctom ludi. Su to ludia, ktorych mam "odskusanych" a "overenych". Cize uz len ak budem dalej pokracovat, tak ako doteraz, mozem ostat vnutorne spokojny s mierou nezistnosti (neberiem za to predsa prachy), a informaciu stale nejako diseminujem. Zaroven si setrim vela otravnosti s hejtermi, trollmi a podobne. Neskor som si uvedomil, ze publikovanim v slovencine, by som mohol vydurit celu armadu slovenskych trollov, o ktorej netusim ani aky ma rozmer - ale moze sa ukazat dost velka.

        Uz v anglicky hovoriacom priestore sa pristupy, ku ktorym sa hlasim, radia k pomerne velkej mensine (rozumej "opozicii", a to, z pohladu vacsiny, celkom radikalnej). Vid Void (je tu este par inych, ale stale dost malo) vs ostatne systemd distra. To znamena, ze uz v anglickych diskusiach sa casto dostanes do krizku ak si sucastou mojej skupiny, a to uz len z jednoducheho presvedcenia, len za to, ze nesuhlasis s "mainstream" pristupom. Ale nejako sme sa v tom naucili chodit, trollov proste ignorujes.

        Ked sa ale pozriem ake veci sa riesia v slovenskom diskurze (aj v inych oblastiach, mimo linux, kade tade), tak mam obavu, ze moje nazory by mohli byt prijate velmi zle (samozrejme zhorsene aj mojou prezentaciou - a nemam umysel ju velmi menit len aby niekomu necvakalo v tekvici lebo je emocne nestabilny zo zivota). V anglickom informacnom priestore, by sa stale mohlo najst dost ludi, ktorych by to zaujimalo, co by mohlo vyvazit potencialnych neprajnikov.

        Ale ak sa ukaze, ze slovenska linuxova komunita je pomerne mainstreamovo orientovana, tak rovno picham do osieho hniezda, a koledujem si, ze dostanem po nose.

        ale je to priam žiadúce, pretože pre niektorých ľudí je text v angličtine dosť veľkou bariérou.

        Otazka je, ci ma potom, tuto ezoteriu, ktoru chcem propagovat, zmysel riesit s ludmi, ktorym robi problem anglictina. Pri vyuke one-on-one/skupinka sa to neukazuje ako problematicke - ale pri viacerych odberateloch sa to ako problematicke moze ukazat (moze to byt prilis hlboko, prilis skoro, prilis kontroverzne atd ...).

        Osobne mi bolo povedane, "anecdotal evidence", kazdym, kto prijal niektore taketo vedomosti, ze ho to urobilo lepsim unixakom/linuxakom a "docvaklo" mu potom vela veci, ktore mu nedavali zmysel, alebo ho vyslovene srali. Cize isty mozny benefit tam je, otazka je, ci by to bolo tak prijimane aj ked by som to propagoval video mediom ci clankami pre sirsiu slovensku komunitu.

        Bohužiaľ ho po dlhšej dobe niektorí trolovia natoľko znechutili, až sa rozhodol tuto stránku opustiť, ba priam ponechať svojmu osudu. Je to večná škoda, pretože táto stránka od tej doby upadá.

        Ano aj mne sa zda, ze trolovia, mudrlanti a vselijaky truhlici su obrovsky problem dnesnej doby. Myslim, ze ono je to tym rozvojom "socialnych medii", ze zrazu ma kazde nemehlo moznost vyjadrit svoj nazor na nejaku vec vo svojom malickom textboxe. Kym sme si museli pisat stranky sami v html, tito jedinci boli jednoducho "odfiltrovani" doslova do neexistencie, svojou vlastnou "neschopnostou" publikovat na internete, a tak nemohli moc skodit. Nanestastie to neviedlo k ziadnym "ziskom" co je, paradoxne, ciastocne aj tema tohto vlakna.

        Umoznenie komentarov vsak zase zvysuje engagement, cize zapojenie sa navstevnikov.

        V dnesnej dobe megakorporacie doslova ziju z toho, ze umoznuju komentare a v nich podporuju riadene vyvolavanie nenavisti, lebo ked sme nasrani reagujeme najzivsie a najaktivnejsie, a to znamena zapojenie a peniaze (z reklamy). A tak dnes je cielom kazdej tuctovej produkcie na internete doslova nasrat (najlepsie uz titulkom).

        Toto sa deje vo vsetkych domenach ludskej publikacnej cinnosti sa zda. Zaroven to znormalizovalo digitalne agresivne konanie ludi.

        Vies mi prosim naznacit, kde na tej stranke to trollenie prebiehalo? Nezaujimaju ma jednotlive instance, myslim skor podcasti. Napriklad na forach?

        Podla mna, nejaky regulovany navrat do 90tych rokov, v platformach bez moznosti komentara, by zrejme eliminoval vacsinu tohto "infosumu", aj ked by sa tym prislo, o tych velmi velmi pozitivnych alebo konstruktivnych komentarov co sa obcas najdu.

        Pokiaľ by sa našiel odborne zdatný autor článkov, ktorý by bol ochotný bez nároku na honorár publikovať na tejto stránke odborné texty z oblasti linuxu po slovensky, bolo by to pre túto stránku požehnaním.

        Ako som povedal osobne tuto stranku moc nepoznam, par ludi mi ju ukazovalo a par clankov je tu velmi kvalitnych, ale nemam k nej nejaku hlboku emocionalnu vazbu aby som ju napriklad ja povazoval za svoj buduci outlet.

        Vyhodnotil som ju ako jedinu ciste slovensku stranku, komunitne zameranu na linux.

        Ono teoreticky najefektivnejsie by bolo tvorit double content en/sk, pricom en monetizovat a sk volne zdielat, ale na to nutne pracovne zataznie znie rovno ako cesta do hrobu.

        Ale v kazdom pripade ti tak ako ostatnym dakujem za podnetny komentar.

        • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 08.02.2023 | 09:24
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
          Vies mi prosim naznacit, kde na tej stranke to trollenie prebiehalo?

          Tak to ti presne neviem povedať, pretože nevhodné komentáre boli vymazávané a tým bol vyvolaný hnev tých trolov. Veľa osobných útokov potom išlo cez emaily. To viem z posledného príspevku toho admina pred tým, než odovzdal web inému správcovi. Domnievam sa, že útoky mohli prebiehať na fórach ale aj v diskuziách pod článkami. Existujú weby, ktoré nepripúšťajú diskuzie pod publikovanými článkami, neviem však, či sa aj na linuxos.sk toto dá nastaviť. Potom by sa eliminovali prípadné pokusy trolov. U čisto odborných článkov by nemožnosť diskuzie ani tak nevadila aj keď zopár pochvalných slov, prípadne urpesnení pod článkom poteší. Navrhujem hodiť reč s adminom.

    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 08.02.2023 | 06:59
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Ako rád by som si prečítal diskusiu a niečo sa z nej dozvedel, ale proste to nedokážem. Píše tieto príspevky človek, alebo nejaká (začiatočnícka) AI?

    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 08.02.2023 | 09:39
      Avatar lime Debian 3, Red Hat 6, Fedora Core 3  Používateľ

      Ahoj,

      z mojho pohladu, ked takto skolis, ako tu pises (eseje :D) tak to nie je nic moc.

      - dostudovat zaklad pedagogiky, didaktiky, psychologie

      - pozriet sa na metodologiu ucenia (vyucovaciu jednotku)

      - to, ze si nejaky unix "Guru", neznamena , ze vies svoje vedomosti, znalosti a navyky predat dalej (presne takto to vyzera aj na mnohych vyucbovych skoleniach, clovek moze byt dobry, ale nevie to podat dalej :( )

      - hlboke znalosti unixu-linuxu, tak tomu uz vobec nerozumiem, polyhistor, uz v sucasnosti neexistuje ;) (HW, SW, sietarina, sluzby atd...)

      - hrackarsky linux no neviem, pozri sa iba na velkych vendorov z oblasti bezpecnosti a ich NGFW, ako Checkpoint, PaloAlto, F5, myslis co im tam bezi, Tvoj hrackarsky linux

      Tvoja idea je fajn, mozno si aj dobry ucitel (to musia posudit tvoji zverenci), len z toho, co si tu napisal, ale to sa uz opakujem ;).

      PS: pozri ako dopadol solaris a Sun Microsystems (podla mna, to bol celkom fajny OS)

      Prejdite z modrej obrazovky k linuxu :))
      • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 08.02.2023 | 14:01
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Keď čítam ten Tvoj elaborát, tak mi nedalo nereagovať. Tvoje požiadavky

        - dostudovat zaklad pedagogiky, didaktiky, psychologie

        - pozriet sa na metodologiu ucenia (vyucovaciu jednotku)

        sú úplne mimo. On sa nechce stať profesionálnym učiteľom ale iba odovzdať svoje skúsenosti. Ty by si hneď chcel z neho urobiť profi učiteľa. Ešte ani nezačal a Ty si ho hneď znechutil svojimi požiadavkami. Teda alespoň ja by som to tak na jeho mieste cítil. Buďme radi, že sa vôbec chce podeliť. Na forme až tak nezáleží.

        • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 08.02.2023 | 16:45
          Avatar lime Debian 3, Red Hat 6, Fedora Core 3  Používateľ

          nikto nechce, aby bol dipl. ucitel, preto tam je slovo zaklad a aj svoje vedomosti musis vediet posunut, aby tomu aj niekto rozumel, nie len on sam ;)

          Prejdite z modrej obrazovky k linuxu :))
    • RE: Zdielanie skusenosti na semi-odbornej az odbornej urovni 02.03.2023 | 10:07
      Avatar maleware hackintosh  Používateľ

      Ja som nedavno riesil nastudovanie problematiky Git a GitHub. Tato oblast ma doteraz minala a bolo to moje "poprve". Navodov v EN je kopec, aj som si nejake presiel a nastudoval. Aj pochopil samozrejme. A potom som objavil slovenskeho vzdelavaca a to je aj moj tip/inspiracia pre teba: na YT je typek s menom "yablko" a tuto temtiku podal v SK jazyku zrozumitelne a zabavne. Mega sa mi paci ako to robi. Ak by si to robil nejako podobne, mas odber ;)