Zdravím, mám ve w10 virtualboxu nainstalovaný MX Linux. Doinstaloval jsem si Megasync. Stáhl jsem si z https://mega.nz/linux/repo/Debian_12/amd64/ dva soubory: "megasync_5.2.1-4.1_amd64.deb" a "thunar-megasync_5.2.0-3.1_amd64.deb". A nainstaloval jsem pomocí instalátoru DEB balíčků. Vše proběhlo v pořádku, i program funguje. Následující den při spuštění MX Linuxu ve virtualboxu jsem chtěl provést aktualizaci systému: "sudo apt-get update". A dostal jsem tuto hlášku:
E: Pro volbu Signed-By byly nastaveny kolidující hodnoty zdroje https://mega.nz/linux/repo/Debian_12/ ./: /etc/apt/trusted.gpg.d/meganz-deb12.asc != /usr/share/keyrings/meganz-archive-keyring.gpg E: Nelze přečíst seznam zdrojů.
. Mylně jsem domníval, že to vyřeším odinstalací Megasync: "sudo apt-get remove megasync". A dostal jsem tu samou hlášku jako při pokusu aktualizace. Nevím jak tohle vyřešit, prosím o radu. Předem děkuji za jakoukoliv radu
Zdravím, môžeš skúsiť premenovať ten problémový súbor .asc
Potom znova aktualizovať.
.
Zdravím, odezva na ten přákaz:
Tie dva balíky sa majú dať odinštalovať pomocou rovnakého programu deb-installer ako boli nainštalované.
V tomto prípade by som skontroloval zdroje softvéru a odstránil všetko čo sa týka toho
Mohlo by to byť v mieste /etc/apt/sources.list či v zložke /etc/apt/sources.list.d
.
Zostal ti tam visieť nepodpísaný kľúč pre daný repozitár, ktorý pridal soft ktorý si inštaloval zo stiahnutého balíka. Ako píše menom skúsil by som napr. cez Synaptic vymazať repozitár a aj kľúč a aktualizovať Apt.
Zdravím, po spuštění Synapticu, naběhne chybové okno. A po zavření chybového okna dojde k ukončení Synapticu. viz příloha
Nemám po ruke teraz komp s Linuxom ale možno ti pomôže toto. V skratke, vymazal by som pod rootom *.list s repozitárom softu, prezrel kľúče a vymazal príkazom ten správny. Len opatrne aby si nevymazal to čo nemáš, malo by to mať rovnaký názov ako soft čo si pridával. A nakoniec aktualizoval Apt.
Cez Synaptic sa dá dostať k zdrojom softvéru, repozitárom, pomocou terminálu je to spomenutá zložka /etc/apt/sources.list.d
Ak vieš čo vymazať, stačí do terminálu zadať príkaz, čím spustíš Thunar ako root
Zadať heslo a následne sa preklikať v okne Thunaru k /etc/apt/sources.list.d alebo k /etc/apt/trusted.gpg.d , kde môže byť problematický kľúč a ten zmazať.
Nakoniec znova aktualizovať.
Zdravím, děkuji za radu. Odmazal jsem /etc/apt/sources.list.d a vše funguje normálně. Vyzkoušel jsem pro jistotu (možná zbytečně) po aktualizaci restart systému a znovu spustit aktualizaci. A vše je v pořádku. Ještě jednou děkuji
Nepísal som, že zmazať celú zložku /etc/apt/sources.list.d, ale v zmysle zmazať ten problematický zdroj mega.nz/linux/repo/Debian_12 co ma koncovku .list.
Mám tu starší MX Linux 21.3, zmazal som zlozku sources.list.d v /etc/apt
Predtým som ju zálohoval - kopíroval na iné miesto.
Následne sa MX Updater vôbec nespustí, takže nebudú žiadne ďalšie aktualizácie.
Synaptic sa tvári akože OK, ale nič nevie obnoviť.
.
Preto pochybujem, že budeš mať ešte nejaké aktualizáie, je nutné znova pridať zdroje softvéru, buď cez grafický program Zdroje softvéru, alebo znova vytvoriť tú zmazanú zložku so zdrojmi (subory .list).
stacilo otvorit mx tools tam najst a spustit fix gpg keys a nasledne spustit mx repo manager.
Zdravím, ne nesmazal jsem celou složku jen soubor "meganz-deb12.asc" ve složce "/etc/apt/sources.list.d/" a aktualizace probíhají v pohodě