Ahojte, hľadám nejaký program, ktorý dokáže cez AI odšumovať fotky na vysokom ISO a nedarí sa mi, kľudne si ho aj zaplatím a nemusí byť OSS. Často fotím v interiéri na vysoké citlivosti a na odšumenie použvam licencovaný Adobe Lightroom cez AI a nie vždy mám po ruke pracovný notebook. Po tom, ako som nahodil aj na môj daily komp Linux (nemám rád dual boot), hľadám nejaký spôsob ako to vyriešiť. Ďakujem za tipy.
Denoise AI a Linux
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Existujú štyri možnosti riešenia.
K verzii 4 sa zdá existujú minimálne tieto možnosti -
Avšak žiadne skúsenosti s tým nemám, odskúšanie ostane na Tebe.
Viď. ten Intel Open Image Denoise
Ak niekto plnohodnotne používa Darktable, tak ho pozvem na pivo :-) Ten soft je tak ťažkopádny že keby si mal naraz upravovať 200 fotiek, potrebuješ predtým asi mesačný kurz na jeho ovládanie.
Osobne si myslím, že je to iba na naučení sa, ako sa to v tom softe robí a potom to už ide samo. Tým chcem povedať, že najťažšie to je iba pri tých prvých fotkách, potom už je to rutina.
Ver mi že som to niekoľkokrát skúšal a rezignoval som. Jednoducho je to program zadara a tak to aj beriem. A samotný Darktable nepodporuje AI odšumenie, takže je to vlastne bezpredmetné pretože základné úpravy vie robiť aj online LR editor.
Ešte som našiel tento soft Neat Image, ktorý je aj pre linux a možno by sa ti zapáčil. Pozri ho.
Díky Livan, určite vyskúšam. Robím si za chodu programový výber a skúšam na nečisto programy pred čistou inštaláciou tak mi je jedno čo teraz nainštalujem. Práve som prišiel na to, že Firefox je v reakciách pomalší ako Chrome, ale to si nechám na budúce.
Skúšal som ten soft a má dva nedostatky, prvý že nevie pracovať s raw a druhý že celkom žehlí a nevie až tak odstraňovať artefakty. Ešte sa skúsim vo voľnom čase pozabávať s RawTherapee, je síce dosť pomalý ale dám tomu ešte šancu. Na takéto niečo by sa hodilo AI a odšumenie, toto s posuvníkmi veľmi nezachránim.
ďakujem za pozvanie
darktable používam na vyvolávanie dlhodobo práve kvoli rýchlemu editovaniu veľkho množstva súborov cez štýly a kopírovanie aplikovaných zmien (history stack)
pôvodne som uprednostňoval rawtherapee ale ten má veľmi obmedzen maskovanie
darktable nie je tak user firendly ako lightroom ale častokrát má širšie možnosti nastavení, a stačí si pozrieť pár YT videí
treba si vyfiltrovať len moduly patriace do scene-refered-workflow (neviem prečo to tak nie je cšade default) a potom to vo väčšine prípadov je to len ťahanie sliderov
Keď budeš mať niekedy čas poslal by som ti nejaké rawko a ako ho zvládneš cez Darktable odšumiť, celkom rád by som si to pozrel na nejakom príklade.
Noo všetky tieto 4 možnosti som už zvažoval, ale nie je to také jednoduché ako sa to zdá:
1. Nemám rád dualboot a prepínanie medzi OS (asi jediná možnosť momentálne)
2. Najnovšie cloudové LR verzie cez Wine nerozbehám
3. VirtualBox by obmedzil výkon grafiky potrebný na AI
4. Žiadny taký soft nepoznám
Ale samozrejme ďakujem za radu, na dualboot preferujem vlastné disky pre každý OS a spoločný na dáta a toto si chcem nechať ako poslednú možnosť.
Ešte napíšem dôvod: Pri fotení na vysoké citlivost (ISO 12.800 a pod.) vzniká značný digitálny šum a klasické posuvníky pri odšumení dosť výrazne žehlia detaily. Mám odskúšané na pár tisíckach fotiek z interiéru so zlým svetlom, že AI odšumenie vie urobiť v tomto viac než slušnú prácu.
prv čo ma napadlo je nejaký online nástroj ako napr.:
https://ai.nero.com/denoiser
neodskúšané mne zväčša stačí obyčajný denoise z darktable
Skúšal som soft čo písal Livan ale pre moje potreby nepoužiteľné, keď ťahám svetlá z tieňov na fotke s ISO 12800 vzniká ešte viac šumu a ten soft dosť žehlí detaily. To isté sa dá urobiť cez posuvníky v ktoromkoľvek raw editore a práve odšumenie cez AI zachováva v max miere detaily, preto som sa na to pýtal či s tým niekto nemá skúsenosti pod Linuxom.
asi budem za blbca ale neskusil si gimp?
popripade chainner, ten je sice alfa ale celkom funguje,
BTW darktables je uple v pohode, casto ho pouzivam namiesto aftershotu
chainer
GIMP je samozrejme silný nástroj pre niekoho, kto ho vie ovládať ale mne nesadol. Skúšal som aj jeho nadstavbu PhotoGIMP pred pár rokmi. Ten Chainner vyskúšam keď budem mať chvíľu, vďaka za tip :-)