Linux v Nitre 2025

Sekcia: Komunita 08.01 | 10:06
Avatar Livan Manjaro s XFCE, Q4OS s KDE  Používateľ

Ako každý rok, som pre zvýšenie prehľadnosti vytvoril vlákno iba pre rok 2025. Ako býva zvykom, dnes 8. 1. 2025 je druhá streda v januári a preto očakávam účasť na stretávke v PKO o 16:00. Pozývam všetkých záujemcov, ktorí sa chcú niečo dozvedieť o Linuxe, prípadne len tak pokecať o technických veciach okolo linuxu a Open Source komunite.

• RE: Linux v Nitre 2025 09.01 | 10:58
      Avatar Livan Manjaro s XFCE, Q4OS s KDE  Používateľ

Včera sme sa po prvý raz v tomto roku stretli piati. Zo stálych členov chýbal Distefano. Posudzovali sme tri distribúcie a síce KaOS, Tuxedo OS a LastOS. Ten KaOS sme si aj vďaka blogu, ktorý vyšiel s prispením Pavla na tejto stránke, podrobnejšie ošahali. Testoval som to ja aj Milan a bohužiaľ sme objavili viacero problémov, ktoré sa vyskytli. Napríklad Milan zistil, že sa nedá dokončiť inštalácia vďaka zlyhaniu inštalačného skriptu. Sťažovali sa na to viacerí aj na uživateskom fóre KaOS. Údajne bolo už včera opravené inštalačné iso. Ešte som to nestihol preveriť. Tak isto pokusy o nainštalovanie Firefoxu alebo Google Chrome skončilo chybami, ktoré poukazovali na chýbajúce súbory súvisiace s GTK a podobne. Takže to vyzerá na nejaký nedorobok. Ale ešte mu dám šancu. Skúsim to nainštalovať do virtuálu alebo ak to nepôjde, použijem jednu z mojich dvoch linuxových mašín (nb Dell Latitude E6220 alebo minipc Ninkear T9).

• RE: Linux v Nitre 2025 09.01 | 13:32
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

Livan vďaka za info z Linux stretávky. KaOS som skúšal ešte nejakú chvíľu vo virtuálke ale mne žiaľ nedal nejakú pridanú hodnotu v porovnaní s inými distribúciami. Len to že nemieša v základe programy s rôznymi knižnicami a snaží sa mať jednotný vizuál KDE desktopu. Práve Chrome a Firefox som nainštaloval bez problémov, ale v repozitári chýba veľa pre mňa dôležitých programov. Skúšal som aj inštaláciu nejakého programu z ich komunitného repozitára ale neúspešne. A práve pre takéto prípady mám radšej distribúcie postavené na Debiane, hľadám prioritne repozitár pre program ktorý nie je v základe a ak ho nenájdem, tak je šanca stiahnuť priamo deb balík z domovskej stránky.

• RE: Linux v Nitre 2025 10.01 | 09:23
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

Ešte stále sme v zahraničí a tým som musel januárové stretnutie vynechať. Dovi vo februári.

• bolo... 15.01 | 17:15
      Avatar trogar2 android  Používateľ

toto je pokračovanie predchádzajúceho topicu...