Wattos prikazovy riadok

Sekcia: Aplikácie & Desktop 09.02 | 13:54
Avatar palo73 suse 10.1,MDK.KUBUNTU  Používateľ

Zdravím po boji s rozbehanim VGA ati som niečo ... Po nabootovani som v prikazovom riadku, vie mi niekto pomôcť sa dostať do xfce ,do normálneho režimu,dakujem

• RE: Wattos prikazovy riadok 09.02 | 14:11
      Avatar Slavomír Ubuntu 24.04.1 LTS  Používateľ

Pravdepodobne máš poškodené nejaké bootovacie súbory. Vyskúšaj spustiť  cez USB live nejakú distribúciu založenú Debian alebo Ubuntu (môže to byť aj Wattos) a postupovať podľa nasledujúcich pokynov.

Ak to nepomôže tak potom bude problém niekde inde ako v bootovacích súboroch. Potom už pomôže len preinštalovať celý PC.

Alebo pokiaľ si si nechtiac odinštaloval grafické prostredie XFCE, tak určite je ho možné znovu nainštalovať a opraviť ak máš k dispozícii terminál. Návod napr tu.

• RE: Wattos prikazovy riadok 10.02 | 22:29

ZASE!? ZASE!? ZASE TU PISES DEBILINY!?

• RE: Wattos prikazovy riadok 11.02 | 10:58

ahoj tak nakoniec som nainstaloval MX a vsetko slape az som uveliceny z MX :-) bohuzial som dal maly oddiel na MX je mozne mu zmenit velkost na ukor /home to isto ide, ale tak aby aj bez problemov MX nabootoval a nevadila mu zmena velkosti particii? a ak ano ako je to najlepsie spravit

• RE: Wattos prikazovy riadok 11.02 | 11:46
        Avatar Livan Manjaro s XFCE, Q4OS s KDE  Používateľ

Čo je podľa teba malý oddiel? Ak tam máš alespoň 20 GB, tak by to mohlo stačiť, pokiaľ tam nebudeš inštalovať veľa vecí a budeš si ten oddiel občas premazávať od inštalačných zvyškov. Ináč pokiaľ máš čerstvú inštaláciu, tak asi bude jednoduchšie urobiť novú inštaláciu s dostatočne veľkými partíciami. Pre takéto veci je dobré si dobre premyslieť veľkosti pred inštaláciou.

• RE: Wattos prikazovy riadok 12.02 | 07:43

Lenze nedalo sa predpokladat kolko zaberie MX myslel som si,ze to bude stacit a po nainstalovani a doplneni veci,ktore chcem to vyzera ako inak :-)

• RE: Wattos prikazovy riadok 13.02 | 10:01
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

mx pouzivam s instalovanym sw denno denne. Velkost instalacie vratane Darktable, GIMP, Shotwell, XNview, Calibre, Scribus, Wine, Stellarium a par mensich programov neprekrocila 23GB

Na notebooku v standarde 11GB vratane Brave a odinstalovaneho bordelu od Mozilly.

cize vsetko zalezi hlavne od instalovaneho sw.

Do or do not. There is to no try.​ Když pohřbíš moc tajemství, na hřbitově dojde místo.
            • RE: Wattos prikazovy riadok 13.02 | 10:08

32GB msata ssd s MX + lutris + hry a sw. obsadenost 21,5GB (vid priloha) este by som vedel odstranit stare jadra cca 2 GB

Do or do not. There is to no try.​ Když pohřbíš moc tajemství, na hřbitově dojde místo.
            • RE: Wattos prikazovy riadok 13.02 | 10:12

Problém je, že okrem už nainštalovaných programov tam potrebuješ určitú rezervu na rôzne inštalácie. Napr. na Manjare sa mi nepodarilo nainštalovať jeden program, ktorý sa inštaloval kompiláciou z AUR, pretože nemal 7 GB voľného miesta. Až keď som to uvolnil vymazaním obsahu inštalačnej keš, tak sa to podarilo. Takže rozumné minimum na root partíciu považujem 30-35 GB.

• RE: Wattos prikazovy riadok 13.02 | 10:36

suhlasim.

Len pre ilustraciu som dal ze pri 32GB mam 11GB rezervu a swap nemam (8GB ram)

• RE: Wattos prikazovy riadok 13.02 | 10:47

Swap možno máš a ani o tom nevieš. Akurát vo forme súboru a nie partície. Však si pozri, čo ti ukáže príkaz free.

• RE: Wattos prikazovy riadok 13.02 | 20:06

nemam. pri instalacii som zakazal. MX ma vyhodu plne nastavitelnej instalacie

pri 8GB ram netreba, pokial neuspavam a nepouzivam narocne veci.