Poškozená plocha

Sekcia: Aplikácie & Desktop 13.04 | 17:34
Avatar Šimon Hart Linux Mint  Používateľ

Zdravím, včera jsem odinstaloval několik programů. Dne jsem zapnul počítač a OS naběhl s částečným desktopem. Tedy nezobrazila se tapeta ikony, a ani pravé tlačítko nevyvolá menu. Okna programů se otvírají a vše asi jinak funguje. Lze to opravit nebo nová instalace? Děkuji za jakoukoliv radu

(MX Linux ve virtualboxu)

CPU: QuadCore Intel Core i5-4590, 3700 MHz_RAM: 32658 MB_NVIDIA GeForce GTX 1650_SSD: 1TB. MX Linux Xfce
    • RE: Poškozená plocha 13.04 | 21:09
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

to je KDE?

ak ano treba skusit obnovit nastavenia

nastavenia plochy -> Vzhľad a správanie -> Obnoviť predvolené nastavenia

KDE nepouzivam tak ked mam s KDE problem, bezne resetujem nastavenia:

Odstráiť konfiguračné priečinky:

rm -rf ~/.config/plasma*
      rm -rf ~/.config/kwin*
      rm -rf ~/.config/kscreen*
      rm -rf ~/.config/Trolltech.conf
      rm -rf ~/.local/share/plasma*
      rm -rf ~/.cache/plasma*
      rm -rf ~/.cache/kwin*

Po odstránení týchto priečinkov reštartujte počítač.

Prihlásenie prebehne do nového KDE prostredia s pôvodnými nastaveniami.

Do or do not. There is to no try.​ Když pohřbíš moc tajemství, na hřbitově dojde místo.
    • RE: Poškozená plocha 14.04 | 09:57

Zdravím, je to xfce (napsané v pod textem v "Informace..")

CPU: QuadCore Intel Core i5-4590, 3700 MHz_RAM: 32658 MB_NVIDIA GeForce GTX 1650_SSD: 1TB. MX Linux Xfce
      • RE: Poškozená plocha 15.04 | 20:06

tak vymazat 

/.config/xfce4

Ako pisal menom

Do or do not. There is to no try.​ Když pohřbíš moc tajemství, na hřbitově dojde místo.
    • RE: Poškozená plocha 14.04 | 13:13
      Avatar kamowski Linux Mint  Používateľ

... včera jsem odinstaloval několik programů ...

myslíš, že to s tým súvísí?
      ich zoznam asi nemáš, ...

v LinuxMinte je Timeshift, taký ten zálohovací soft s "bodmi obnovenia"
      máš niečo také v MXLinuxe? ak áno, a urobil si si aspoň jeden bod, tak to skús obnoviť (vypni pc a spusti MX z inštalačného média v live móde, tu nájdi ten soft a naviguj ho na ten zálohovaný bod obnovenia, potom reštart do obnoveného systému)

alebo

v xfce sú konfiguračné súbory na týchto miestach:
      ~/.config/xfce4
      ~/.local/share/xfce4
      ~/.config/Thunar
      čiže skryté súbory v tvojom domovskom adresári
      ak myslíš, vymaž ich a reštartuj počítač, mohli by sa vytvoriť znova v predvolenej konfigurácii - toto nemám overené ale asi nič už nestratíš a je to rýchlejšie ako reinstall :)

• RE: Poškozená plocha 14.04 | 15:31

Děkuji za pomoc, ale tohle nepomohlo

• RE: Poškozená plocha 14.04 | 16:54
      Avatar Slavomír Kubuntu 24.10  Používateľ

Vyskúšaj znovu nainštalovať XFCE. Viac na odkaze.

Môže to tak doplniť chybajúce programy a súbory

• RE: Poškozená plocha 14.04 | 22:28

Mozno skusit premenovat zlozku xfce4 na nieco ine, napriklad xfce4-old

Myslim v tej skrytej zlozke ./config

Odhlasit a znova prihlasit sa do uctu uzivatela, zlozka sa znova vytvori a staci si to ponastavovat...

.

• RE: Poškozená plocha 14.04 | 22:36

Opravujem: ta zlozka je .congig bez znaku /

Za skusku nic nedas...

• RE: Poškozená plocha 14.04 | 22:40

Tak pardon, pisat na mobile mi nejak neide .config je to

• RE: Poškozená plocha 29.04 | 01:15

Dostal jsem až dnes k pokračování řešení problému. Vyhledal jsem na stránce Xfce co spravuje obrazovku. Zjistil jsem že je to 'xfdesktop'. Tak mě to napadlo v Synapticu. Zjistil že není nainstalováno 'xfdesktop4' a 'xfdesktop4-data'. Při pokusu nainstalovat tak u 'xfdesktop4' byl červený vykřičník. Viz přiložený obrázek. Podíval jsem se na stránku https://gitlab.xfce.org/xfce/xfdesktop/-/issues/405. Ale nevím jestli to má souvislost. Takže nevím si rady jak to vyřešit. Je to na mne složité.

• RE: Poškozená plocha 29.04 | 12:51

Ta verzia xfdesktop4 Version: 4.20.0-1~mx23+2 je normalne po instalacii dostupna.

Takze to vypada, ze si odinstaloval nieco s tymi programami.

Mozes hladat cez Synaptic a nainstalovat zavislosti, ktore chybaju:

default-dbus-session-bus | dbus-session-bus, exo-utils, librsvg2-common, tumbler, xdg-user-dirs, xfdesktop4-data (= 4.20.0-1~mx23+2), libc6 (>= 2.34), libcairo-gobject2 (>= 1.10.0), libcairo2 (>= 1.14.0), libexo-2-0 (>= 0.11.0), libgarcon-1-0 (>= 0.3.0), libgarcon-gtk3-1-0 (>= 0.6.0), libgdk-pixbuf-2.0-0 (>= 2.22.0), libglib2.0-0 (>= 2.67.3), libgtk-3-0 (>= 3.21.4), libgtk-layer-shell0 (>= 0.6.0), libnotify4 (>= 0.7.0), libpango-1.0-0 (>= 1.44.6), libthunarx-3-0 (>= 4.17.10~), libx11-6, libxfce4ui-2-0 (>= 4.15.6), libxfce4util7 (>= 4.9.0), libxfce4windowing-0-0 (>= 4.19.9), libxfconf-0-3 (>= 4.19.3), libyaml-0-2
    • RE: Poškozená plocha 29.04 | 01:16

.

• RE: Poškozená plocha 29.04 | 16:02

Tak jsem se vše pokusil přeinstalovat, výsledek:

xfdesktop4-data (= 4.20.0-1~mx23+2) .... (nenainstalovaný, následně doinstalovaný )

tumbler ........... (nainstalovaný tumbler-common, nejde instalovat tumbler)

librsvg2-common ... (nelze provést reinstal- Vyskytla se chyba, Byly poskytnuty následující detaily: E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu. E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu. E: Nelze opravit závislosti E: Nelze uzamknout adresář pro stahované soubory)

ostatní přeinstalované bez problémů.

• RE: Poškozená plocha 29.04 | 16:54
        E: Nelze uzamknout adresář pro stahované soubory)

To pise ked mas otvorenych viac programov co pouzivaju APT. Ukonci vsetky okna a nechaj len 1 Synaptic.

Synaptic dokaze opravit "některé balíky v porouchaném stavu", je nutne hladat tu moznost.

Tumbler-common tam neni medzi zavislostami. Na tvojom mieste by som ho odstranil a skusil najst moznost opravit baliky a nainstalovat tumbler a zbytok co chyba.

• RE: Poškozená plocha 29.04 | 18:23

Při přeinstalaci a instalaci jsem používal jen Synaptic. Žádné jiné okna jsem neměl otevřené. Synaptic používám jen k instalaci a odinstalaci. Další jeho funkce neumím. Ale zkusil jsem "Opravit problémové balíky" jen to probliklo a nic jiného se nedělo a pak například 'tumbler' nešel stejně nainstalovat. Zkusil jsem zadat do terminálu "sudo apt-get install tumbler" a dostal jsem tuhle zprávu: Následující balíky mají nesplněné závislosti: libffmpegthumbnailer4v5 : Závisí na: libavcodec61 (>= 10:7.0.2) ale nebude se instalovat Závisí na: libavfilter10 (>= 10:7.0.2) ale nebude se instalovat Závisí na: libavformat61 (>= 10:7.0.2) ale nebude se instalovat Závisí na: libavutil59 (>= 10:7.0.2) ale nebude se instalovat Závisí na: libc6 (>= 2.38) ale 2.36-9+deb12u10 se bude instalovat Závisí na: libpng16-16t64 (>= 1.6.2) ale nedá se nainstalovat E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.

• RE: Poškozená plocha 29.04 | 19:02
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

Ja by som asi aktualizoval databázu balíkov príkazom apt-get update, potom by som vymazal cache so starými stiahnutými balíkmi príkazom apt-get clean a nie som si teraz istý parametrom ale tuším -f rieši dotiahnutie chýbajúcich balíkov, takže apt-get -f install, všetko pod rootom.

• RE: Poškozená plocha 29.04 | 20:56

apt-get -f install prave odstrani nepodporovane alebo poskodene baliky.

spravny prikaz je

sudo apt install --fix-broken

teoreticky, ak nieco chyba tak

sudo apt --fix-missing
          • RE: Poškozená plocha 29.04 | 21:02

presne kroky:

otvorit terminal

zadat postupne:

sudo apt update
            sudo apt install --fix-broken
            sudo apt --fix-missing
            sudo apt full-upgrade
            sudo reboot

po restarte opat otvorit terminal:

sudo apt update
            sudo apt autoremove
            sudo apt autoclean
            sudo apt clean

• RE: Poškozená plocha 29.04 | 21:05

chyba fixnutie poskodenych balickov je 

sudo apt --fix-broken install
    • RE: Poškozená plocha 29.04 | 22:08

Provedl jsem to, ale stejně nejde nainstalovat 'xfdesktop4'.

• RE: Poškozená plocha 30.04 | 01:34

vypísalo to nejaku chybu?

A co MX installer?  Ked sa zaklikne xfce a preinstalovat?

Da nejaky vystup? (posledne okno)

• RE: Poškozená plocha 30.04 | 10:20

1. v Synaptic: - po označení 'xfdesktop4' k instalaci naskočí čerčvený a výkřičník. A po spuštění "Použít" vyskočí hláška:

Nelze realizovat změny! Vyřešte nejdříve problémové balíky.

2. v MX installer:

• po zadaání instalace 'xfce'dostanu hlášku viz obrázek 1
      • výpis konzole viz obrazek 2
      • RE: Poškozená plocha 30.04 | 10:45
        aptitude update
        aptitude safe-upgrade
    • RE: Poškozená plocha 30.04 | 14:31
      • Příkaz 'aptitude update' proběhl bez problémů
      • příkaz 'aptitude safe-upgrade' proběhl bez problémů

Ale při pokusu instalovat v MX installer: xfce nastal problém viz obrázek.

• RE: Poškozená plocha 30.04 | 18:38

Na obrazku je vidiet zdroj www.deb-multimedia.org , ten by som zakazal v Zdrojoch softveru.

Potom

sudo apt update
        sudo apt autoclean
        sudo apt autoremove

Potom odinstalovat tumbler-common ak si este neodinstaloval. Dalej nainstalovat vsetky zavislosti ako bolo pisane pre xfdesktop4.

.

• RE: Poškozená plocha 30.04 | 18:58

A este by som skusil odstranit ten problematicky balik libffmpegthumbnailer4v5, napriklad zadanim prikazu v terminali:

sudo apt purge libffmpegthumbnailer4v5
    • RE: Poškozená plocha 01.05 | 14:42

Provedl jsem vše, ale beze změn. Instalace v !MX installer' xfce nelze, stále stejný výsledek. Zjistil že jsou odinstalované některé programy jako 'VLC'. Jistě jsem sám neodinstaloval. Při pokusu znova nainstalovat stejný problém jako u 'xfce'.

Došel jsem k názoru, že už je to mimo mé znalosti a už se v tom ztrácím. Proto jsem nainstaloval novou ve Virtualboxu novou instanci MX Linuxu.

Děkuji všem za pomoc.

• RE: Poškozená plocha 01.05 | 14:42

Provedl jsem vše, ale beze změn. Instalace v !MX installer' xfce nelze, stále stejný výsledek. Zjistil že jsou odinstalované některé programy jako 'VLC'. Jistě jsem sám neodinstaloval. Při pokusu znova nainstalovat stejný problém jako u 'xfce'.

Došel jsem k názoru, že už je to mimo mé znalosti a už se v tom ztrácím. Proto jsem nainstaloval novou ve Virtualboxu novou instanci MX Linuxu.

Děkuji všem za pomoc.

• RE: Poškozená plocha 01.05 | 16:57
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

Myslím si že je to najrozumnejšie, mal si to rozbité a zase Linux vo VirtualBoxe počká aj na doladenie neskôr :-) Do budúcnosti odporúčam pred pokusmi používať Timeshift, Livan tu má pekný článok.

• RE: Poškozená plocha 02.05 | 22:22

asi rozumne.

pre taketo pripady mam vzdy data mimo a cez UIP spraveny zoznam sw. nasledne cista instalacia a obnovenie programov cez uip.