Zdravím, včera jsem odinstaloval několik programů. Dne jsem zapnul počítač a OS naběhl s částečným desktopem. Tedy nezobrazila se tapeta ikony, a ani pravé tlačítko nevyvolá menu. Okna programů se otvírají a vše asi jinak funguje. Lze to opravit nebo nová instalace? Děkuji za jakoukoliv radu
(MX Linux ve virtualboxu)
to je KDE?
ak ano treba skusit obnovit nastavenia
nastavenia plochy -> Vzhľad a správanie -> Obnoviť predvolené nastavenia
KDE nepouzivam tak ked mam s KDE problem, bezne resetujem nastavenia:
Odstráiť konfiguračné priečinky:
Po odstránení týchto priečinkov reštartujte počítač.
Prihlásenie prebehne do nového KDE prostredia s pôvodnými nastaveniami.
Zdravím, je to xfce (napsané v pod textem v "Informace..")
tak vymazat
Ako pisal menom
https://www.youtube.com/watch?v=oHC1230OpOg
... včera jsem odinstaloval několik programů ...
myslíš, že to s tým súvísí?
ich zoznam asi nemáš, ...
v LinuxMinte je Timeshift, taký ten zálohovací soft s "bodmi obnovenia"
máš niečo také v MXLinuxe? ak áno, a urobil si si aspoň jeden bod, tak to skús obnoviť (vypni pc a spusti MX z inštalačného média v live móde, tu nájdi ten soft a naviguj ho na ten zálohovaný bod obnovenia, potom reštart do obnoveného systému)
alebo
v xfce sú konfiguračné súbory na týchto miestach:
~/.config/xfce4
~/.local/share/xfce4
~/.config/Thunar
čiže skryté súbory v tvojom domovskom adresári
ak myslíš, vymaž ich a reštartuj počítač, mohli by sa vytvoriť znova v predvolenej konfigurácii - toto nemám overené ale asi nič už nestratíš a je to rýchlejšie ako reinstall :)
Děkuji za pomoc, ale tohle nepomohlo
Vyskúšaj znovu nainštalovať XFCE. Viac na odkaze.
Môže to tak doplniť chybajúce programy a súbory
Mozno skusit premenovat zlozku xfce4 na nieco ine, napriklad xfce4-old
Myslim v tej skrytej zlozke ./config
Odhlasit a znova prihlasit sa do uctu uzivatela, zlozka sa znova vytvori a staci si to ponastavovat...
.
Opravujem: ta zlozka je .congig bez znaku /
Za skusku nic nedas...
Tak pardon, pisat na mobile mi nejak neide .config je to
Dostal jsem až dnes k pokračování řešení problému. Vyhledal jsem na stránce Xfce co spravuje obrazovku. Zjistil jsem že je to 'xfdesktop'. Tak mě to napadlo v Synapticu. Zjistil že není nainstalováno 'xfdesktop4' a 'xfdesktop4-data'. Při pokusu nainstalovat tak u 'xfdesktop4' byl červený vykřičník. Viz přiložený obrázek. Podíval jsem se na stránku https://gitlab.xfce.org/xfce/xfdesktop/-/issues/405. Ale nevím jestli to má souvislost. Takže nevím si rady jak to vyřešit. Je to na mne složité.
Ta verzia xfdesktop4 Version: 4.20.0-1~mx23+2 je normalne po instalacii dostupna.
Takze to vypada, ze si odinstaloval nieco s tymi programami.
Mozes hladat cez Synaptic a nainstalovat zavislosti, ktore chybaju:
.
Tak jsem se vše pokusil přeinstalovat, výsledek:
xfdesktop4-data (= 4.20.0-1~mx23+2) .... (nenainstalovaný, následně doinstalovaný )
tumbler ........... (nainstalovaný tumbler-common, nejde instalovat tumbler)
librsvg2-common ... (nelze provést reinstal- Vyskytla se chyba, Byly poskytnuty následující detaily: E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu. E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu. E: Nelze opravit závislosti E: Nelze uzamknout adresář pro stahované soubory)
ostatní přeinstalované bez problémů.
To pise ked mas otvorenych viac programov co pouzivaju APT. Ukonci vsetky okna a nechaj len 1 Synaptic.
Synaptic dokaze opravit "některé balíky v porouchaném stavu", je nutne hladat tu moznost.
Tumbler-common tam neni medzi zavislostami. Na tvojom mieste by som ho odstranil a skusil najst moznost opravit baliky a nainstalovat tumbler a zbytok co chyba.
Při přeinstalaci a instalaci jsem používal jen Synaptic. Žádné jiné okna jsem neměl otevřené. Synaptic používám jen k instalaci a odinstalaci. Další jeho funkce neumím. Ale zkusil jsem "Opravit problémové balíky" jen to probliklo a nic jiného se nedělo a pak například 'tumbler' nešel stejně nainstalovat. Zkusil jsem zadat do terminálu "sudo apt-get install tumbler" a dostal jsem tuhle zprávu: Následující balíky mají nesplněné závislosti: libffmpegthumbnailer4v5 : Závisí na: libavcodec61 (>= 10:7.0.2) ale nebude se instalovat Závisí na: libavfilter10 (>= 10:7.0.2) ale nebude se instalovat Závisí na: libavformat61 (>= 10:7.0.2) ale nebude se instalovat Závisí na: libavutil59 (>= 10:7.0.2) ale nebude se instalovat Závisí na: libc6 (>= 2.38) ale 2.36-9+deb12u10 se bude instalovat Závisí na: libpng16-16t64 (>= 1.6.2) ale nedá se nainstalovat E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.
Ja by som asi aktualizoval databázu balíkov príkazom apt-get update, potom by som vymazal cache so starými stiahnutými balíkmi príkazom apt-get clean a nie som si teraz istý parametrom ale tuším -f rieši dotiahnutie chýbajúcich balíkov, takže apt-get -f install, všetko pod rootom.
apt-get -f install prave odstrani nepodporovane alebo poskodene baliky.
spravny prikaz je
sudo apt install --fix-broken
teoreticky, ak nieco chyba tak
sudo apt --fix-missing
presne kroky:
otvorit terminal
zadat postupne:
po restarte opat otvorit terminal:
chyba fixnutie poskodenych balickov je
Provedl jsem to, ale stejně nejde nainstalovat 'xfdesktop4'.
vypísalo to nejaku chybu?
A co MX installer? Ked sa zaklikne xfce a preinstalovat?
Da nejaky vystup? (posledne okno)
1. v Synaptic: - po označení 'xfdesktop4' k instalaci naskočí čerčvený a výkřičník. A po spuštění "Použít" vyskočí hláška:
2. v MX installer:
Ale při pokusu instalovat v MX installer: xfce nastal problém viz obrázek.
Na obrazku je vidiet zdroj www.deb-multimedia.org , ten by som zakazal v Zdrojoch softveru.
Potom
Potom odinstalovat tumbler-common ak si este neodinstaloval. Dalej nainstalovat vsetky zavislosti ako bolo pisane pre xfdesktop4.
.
A este by som skusil odstranit ten problematicky balik libffmpegthumbnailer4v5, napriklad zadanim prikazu v terminali:
Provedl jsem vše, ale beze změn. Instalace v !MX installer' xfce nelze, stále stejný výsledek. Zjistil že jsou odinstalované některé programy jako 'VLC'. Jistě jsem sám neodinstaloval. Při pokusu znova nainstalovat stejný problém jako u 'xfce'.
Došel jsem k názoru, že už je to mimo mé znalosti a už se v tom ztrácím. Proto jsem nainstaloval novou ve Virtualboxu novou instanci MX Linuxu.
Děkuji všem za pomoc.
Provedl jsem vše, ale beze změn. Instalace v !MX installer' xfce nelze, stále stejný výsledek. Zjistil že jsou odinstalované některé programy jako 'VLC'. Jistě jsem sám neodinstaloval. Při pokusu znova nainstalovat stejný problém jako u 'xfce'.
Došel jsem k názoru, že už je to mimo mé znalosti a už se v tom ztrácím. Proto jsem nainstaloval novou ve Virtualboxu novou instanci MX Linuxu.
Děkuji všem za pomoc.
Myslím si že je to najrozumnejšie, mal si to rozbité a zase Linux vo VirtualBoxe počká aj na doladenie neskôr :-) Do budúcnosti odporúčam pred pokusmi používať Timeshift, Livan tu má pekný článok.
asi rozumne.
pre taketo pripady mam vzdy data mimo a cez UIP spraveny zoznam sw. nasledne cista instalacia a obnovenie programov cez uip.