Odinstalování FileZilla Server

Sekcia: Aplikácie & Desktop 01.07 | 13:40
Avatar Šimon Hart Linux Mint  Používateľ

Zdravím, nainstaloval jsem si do MX Linux Xfce na počítači CPU: Intel Core i3-4130 (32bit) / RAM: 4GB (MX-Linux 64bi) FileZilla Server. Stáhl jsem si balíček deb ze stránky a nainstaloval. Ale rozhodl jsem se že jej chci odinstalovat. A nejde mi to. Při aktualizacích systému mi vyskakuje přihlašovací okno FileZilla Server. Vypnu ho a ve správě aktualizace vyběhne chybová hláška. Při pokusu cokoliv nainstalování jakéhokoliv software vyskočí chybová hláška a neproběhne instalace čehokoliv. Pokoušel jsem odinstalovat pomocí Synapticu nelze protože vyskočí přihlašovací okno FileZilla Serveru a po zavření ve výpisu je chybová hláška a nedojde odinstalace. Při pokusu odinstalce v terminálu příkazem "sudo apt-get purge --auto-remove filezilla-server" opakuje se to stejné.

Myslel jsem že najdu spuštěnou službu FileZilla Server běžící na pozadí, ale neuspěl jsem. Nevím si rady jak se ho zbavit.

Děkuji za jakoukoliv radu.

CPU: QuadCore Intel Core i5-4590, 3700 MHz_RAM: 32658 MB_NVIDIA GeForce GTX 1650_SSD: 1TB. MX Linux Xfce
    • RE: Odinstalování FileZilla Server 01.07 | 21:42

Když jsem se pokusil odinstalovat v terminálu, tak tady výpis:

pepa@pepa:~
      $ sudo apt-get purge filezilla-server
      Načítají se seznamy balíků… Hotovo
      Vytváří se strom závislostí… Hotovo
      Načítají se stavové informace… Hotovo
      Následující balíky budou ODSTRANĚNY:
        filezilla-server*
      0 aktualizováno, 0 nově instalováno, 1 k odstranění a 0 neaktualizováno.
      1 instalováno nebo odstraněno pouze částečně.
      Po této operaci bude na disku uvolněno 21,4 MB.
      Chcete pokračovat? [Y/n] y
      (Načítá se databáze … nyní je nainstalováno 307315 souborů a adresářů.)
      Odstraňuje se balík filezilla-server (1.10.3) …
      System has not been booted with systemd as init system (PID 1). Can't operate.
      Failed to connect to bus: Počítač není v provozu
      dpkg: chyba při zpracovávání balíku filezilla-server (--remove):
       podproces skript z instalovaného balíku filezilla-server: pre-removal vrátil chybový návratový stav 1
      dpkg: příliš mnoho chyb, končím

CPU: QuadCore Intel Core i5-4590, 3700 MHz_RAM: 32658 MB_NVIDIA GeForce GTX 1650_SSD: 1TB. MX Linux Xfce
    • RE: Odinstalování FileZilla Server 01.07 | 22:59

Ten balik si asi nainstaloval poklepanim, cim sa spustil pravdepodobne debinstaller. Tak ukonci Synaptic, najdi stiahnuty balik a poklep, cim znova spustis ten debinstaller a mrkni ci tam je moznost odinstalovat.

Dalej je moznost vymazat ~/.config/filezilla

Ako sa pise na tej ich stranke FAQ.

• RE: Odinstalování FileZilla Server 02.07 | 06:49

Ano ten balík jsem instaloval poklepáním po stažení. Po znova poklepáním toho balíku vyskočí okno v kterém není tlačítko na odinstalování.

Po smazání "~/.config/filezilla" nemá na nic vliv. Pokus o odinstalaci probíhal jako před tím.

Myslím si, pokud se nepletu, když bych vypnul službu FileZilla Server běžící na pozadí tak nebude problém provést odinstalaci. Ale nevím jméno té služby.

• RE: Odinstalování FileZilla Server 02.07 | 10:07

Mozes na to mrknut v /etc/init.d

ls /etc/init.d

Zastavit tu sluzbu skusit podobne:

sudo service filezilla stop

V tom prvom vypise najdes presne nazov sluzby, co mozes zadat ak to neni presne filezilla

.

Ak to nestaci mozes si precitat, prelozit subor README:

cat /etc/init.d/README

Configuration of System V init under Debian GNU/Linux Most Unix versions have a file here that describes how the scripts in this directory work, and how the links in the /etc/rc?.d/ directories influence system startup/shutdown. For Debian, this information is contained in the policy manual, chapter "System run levels and init.d scripts". The Debian Policy Manual is available at: http://www.debian.org/doc/debian-policy/#contents The Debian Policy Manual is also available in the Debian package "debian-policy". When this package is installed, the policy manual can be found in directory /usr/share/doc/debian-policy. If you have a browser installed you can probably read it at file://localhost/usr/share/doc/debian-policy/ Required behaviour and arguments of init script are described in Policy, but for usual cases it is enough to use init-d-script(5). More information about LSB headers (mentioned in init-d-script manual) is available in insserv(8).
      • RE: Odinstalování FileZilla Server 03.07 | 07:20
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

treba nabootovat do systemd (v grub vybrat verziu zo systemd) a nasledne odinstalovat.

filezilla server potrebuje systemd, mx zo systemd nefunguje treba si zmenit boot bud so systemd alebo si pozriet co a ako.

ps: uz to bude pravidelnejsie som do soboty doma. 

Do or do not. There is to no try.​ Když pohřbíš moc tajemství, na hřbitově dojde místo.
    • RE: Odinstalování FileZilla Server 03.07 | 09:13
      sh# dpkg-query -L filezilla-server > /tmp/filezilla-server.lst
      sh# dpkg --force-all --purge filezilla-server

Zoznam suborov/adresarov, ktore mozno bude treba vymazat rucne:

sh# cat /tmp/filezilla-server.lst | while read file; do ls $file >/dev/null 2>&1 && echo $file; done

Pripadne prehladat cely filesystem, ci tam nieco nezostalo:

sh# find / -iname "*filezilla*" 2>/dev/null
    • RE: Odinstalování FileZilla Server 05.07 | 16:45

Zdravím, tak jsem jsem nabootoval do systemd. A zadal do terminálu příkaz "sudo apt-get purge --auto-remove filezilla-server" a krásně se Filezilla Server odinstaloval. Tedy dle mého soudu. Pak jsem zpátky nabootoval do nosystemd a vše běží jak má. Neotravuje žádne vyskakovací okno s přihlášením do Filezilla Serveru.

děkuji všem

• RE: Odinstalování FileZilla Server 07.07 | 21:42
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

ano to je "vyhoda" systemd.

vacsina programov je previazana s tymi koninami.

Do or do not. There is to no try.​ Když pohřbíš moc tajemství, na hřbitově dojde místo.