Linux Mint 17,20 Ulyana,Ubumtu 20.10?Dík!!
Aký linux pre začiatočníka?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Linux Mint 17,20 Ulyana,Ubumtu 20.10?Dík!!
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Na svete je nová stabilná verzia linuxovej distribúcie Devuan s číslom 6 a kódovým menom Excalibur. Vychádza z Debian 13 Trixie. Projekt Devuan sa zameriava na poskytovanie alternatívy k Debianu, ktorú je možné použiť bez SystemD.
Ludia okolo MX linuxu uvolnili na testovanie prvé ISO MX linuxu postavené na Debian 13.
Zdroj: MX linux
Bola vydaná nová verzia distribúcie Q4OS 6.1 "Andromeda", ktorá vychádza z Debianu 13.1 Trixie s desktopom Plasma alebo Trinity. Bude k dispozícii len pre 64 bit architektúru, pre 32 bit sa odporúča staršia verzia Q4OS 5 "Aquarius".
Zdroj: DistroWatch.com
Po mesiaci od vydania Debian 13 vyšla nová verzia 13.1.
Debian 13.1 Trixie opravuje 71 chýb a pridáva 16 bezpečnostných aktualizácií.
Zdroj: Debian
Linux prvýkrát v histórii prekročil 5 % podiel na trhu s desktopovými počítačmi v USA . Podľa globálnych štatistík spoločnosti StatCounter za jún 2025 má Linux teraz 5,04 % podiel na trhu s desktopovými počítačmi, čím prekonal kategóriu „ Neznámy “, ktorá predstavuje 4,76 %.
V dňoch 1. – 3. júla 2025 sa na Žilinskej univerzite uskutoční 13. ročník konferencie OSSConf. Na webe je zverejnený program konferencie ako aj zborník.
Zdroj: ossconf.fri.uniza.sk
Spoločnosť Google daruje protokol A2A nadácii Linux Foundation.
V apríli 2025 spoločnosť Google spustila protokol Agent2Agent (A2A), otvorený štandard navrhnutý tak, aby umožňoval bezpečnú a inteligentnú komunikáciu medzi autonómnymi agentmi s umelou inteligenciou.
O niekoľko mesiacov neskôr spoločnosť Google darovala A2A nadácii Linux Foundation, ktorá v spolupráci so spoločnosťami AWS, Cisco, Google, Microsoft, Salesforce, SAP a ServiceNow vytvorila projekt Agent2Agent .
Ďalšie info
Zdroj: IT's FOSS
Čo robiť, ak mi TabGroups nefunguje, aj keď som už aktualizoval na FF 138?
Zdroj: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/138.0/releasenotes/
video sa venuje rozdielom v teplovodivých pastách, ako sa teplovodivá pasta vyrába, dobrým a zlým tepelnoizolačným materiálom a ďalším témam, a to všetko o chladení procesorov a grafických kariet.
Zdroj: Gamer Nexus
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Tak každý máme to svoje. Ak nejdeš „pod kapotu“, tak Ťa môže zaujímať najmä vzhľad a existencia dobrých „ovládacích panelov“, aby si nemusel nastavovať veci inak, ako klikaním.
Za mňa: Mint, MX linux, Q4OS,…
Skús sa pokukať na www.distrosea.com, tam sa dajú tieto aj iné distrá vyskúšať v prehliadači.
Tu by som chcel iba podotknúť, že ak plánuješ nainštalovať jednu z týchto distribúcií, tak v pohode, ale určite nie v daných verziách ako uvádzaš! Sú to už staré a nepodporované verzie. Linux Mint je aktuálne vo verzii 22.2 a Ubuntu 24.04.3 (LTS verzia)
V minulosti som mal Linux Mint 17..
Pozrel som pár páči sa mi Ubuntu cinnamon 25.10...ak zmačknem LM instal alebo Ubuntu instal to znamená že mi ho rovno mnainštaluje a čo s W10--nou?
Tak to je snáď na Tebe. Ak ju chceš nahradiť linuxom, stačí spustiť inštaláciu a vybrať správny typ inštalácie.
Okrem toho, či je dotyčný začiatočník alebo pokročilý, treba zohľadniť aj hardvér na ktorý sa to bude inštalovať. To znamená, že pre slabšie mašiny voliť Linux s xfce (Linux Mint, MX Linux) alebo pre silnejšie zasa s KDE (Linux Mint, MX Linux, Q4OS) alebo Linux Mint Cinnamon.
Ak máš alespoň priemerne silnú mašinu, odporúčam ti pozrieť Q4OS s KDE, ktorý je českého pôvodu. Poslednou dobou ho používam a celkom ma príjemne prekvapil. Však si ho otestuj v Livku.
Oh sorry ale až teraz som si všimol, že som napísal, že Linux Mint sa vydáva s KDE. to platilo v minulosti, teraz už nie.
Ani na staršom PC nároky na hardvér nie sú až tak citeľné aj keby som porovnal KDE a Xfce, základ je aby bola odladená distribúcia a keď beriem do úvahy bežný počítač s 8 GB pamäťou a priemerným procesorom. MX Linux ani Q4OS by som začiatočníkovi neodporúčal, MX Linux má v základe až priveľa programov a nástrojov a Q4OS práve naopak a to môže začiatočníka zmiasť. Najviac user friendly mi príde Linux Mint.
Na staršej mašine by som odporúčal skôr XFCE najmä z dôvodu rýchlejšieho štartu do prostredia. KDE štartuje cca dva razy tak dlho, najmä ak máš HDD miesto SSD. Aj keď je pravda, že po naštartovaní zasa nie je potom až taký rozdiel medzi KDE a XFCE. Akurát dva týždne dozadu som jednej staršej pani inštaloval MX Linux s XFCE namiesto Win10, ktoré jej štartovalo cca 3 minúty. Mala tam N2840, 4 GB RAM a HDD. Keď som testoval KDE a XFCE, tak jednoznačne vyhral XFCE kvôli dĺžke štartu. Pani je s XFCE veľmi spokojná a vôbec jej nevadí, že je tam Linux.
Súhlasím, pri 4 giga pamäte a klasickom HDD by som to urobil rovnako, zvolil by som Xfce. Ale myslím si že v dnešnej dobe nenažraného webu je už nutnosť mať minimálne 8 giga a ssdčka sa stali štandardom. Linux je síce menej náročný ako Windows a rozbehal som ho na starých kúskoch kde malo problém aj XPčko, ale je to skôr trápenie.
No končí mi W10 a na W11 nemám rýchly procesor-test-internet-
Najrozumnejšie je používať distribúciu, na ktorú si zvyknutý. V tvojom prípade by som pokračoval s Linux Mint, ktorý je vhodný pre začiatočníkov a nahodil aktuálnu verziu napríklad s MATE desktopom. Q4OS a KDE desktop budú pre teba komplikovanejšie, repozitáre nemusia zahŕňať toľko programov ako Linux Mint a KDE desktop by ťa mohol zbytočne zmiasť v nastaveniach ak ho nepoznáš.
Sorry jako, Q4OS je založený na Debiane rovnako, ako Linux Mint, preto sú preň prístupné všetky balíčky pre Debian. Nesúhlasím preto s tvrdením že preň existuje menej programov ako v Linux Minte. Najmä, ak uvážime, že ako neskúsený užívateľ nebude používať nič nezvyčajné. Bude chodiť na internet (browser), používať poštu (poštový klient), pozerať videa a počúvať hudbu, prípadne pracovať so súbormi. A na to všetko v Q4OS programy sú. Iná vec je, že ak doteraz pracoval v Linux Minte so Cinnamonom, tak je rozumné v tom pokračovať.
Vždy píšem iba o tom, čo mám odskúšané a nedávam veľmi na teóriu. Viem že pri inštalácii niektorých programov boli v repozitároch LM a v Debian distribúciách nie a musel som hľadať dodatočne repozitáre alebo deb balíky. Ak začiatočníkovi nastaví distribúciu niekto skúsený, je úplne jedno čo bude používať. Ale ak sa v distribúcii bude vŕtať sám, tam by som uprednostnil Linux Mint. Samozrejme každý máme svoj názor.
Len pre zaujímavosť, v Debiane 13 (Trixie) z ktorého vychádza Q4OS 6.1 (Andromeda), sa nachádza cca 69 800 balíčkov.
Noo ono je to skôr o prístupe distribúcií, napríklad Debian preferuje free a opensource software a ani v non-free repozitároch nebude toľko programov ako v Linux Mint distribúciách. Napríklad Chrome, Opera, Steam, MS fonty, podpora archívov a podobne. A v takýchto detailoch je práve LM viac user friendly. Ja preferujem Debian a radšej si prispôsobím všetko podľa potreby a prípadne posťahujem deb balíky zo stránok výrobcov, začiatočník bude chcieť mať všetko hneď k dispozícii. A práve na toto som narážal, nie na celkový počet balíkov v repozitároch.