Aký linux pre začiatočníka?

Sekcia: Aplikácie & Desktop Včera | 16:14
Avatar laco2 cinamon  Používateľ

Linux Mint 17,20 Ulyana,Ubumtu 20.10?Dík!!

• RE: Aký linux pre začiatočníka? Dnes | 07:13
      Avatar Richard antiX  Používateľ

Tak každý máme to svoje. Ak nejdeš „pod kapotu“, tak Ťa môže zaujímať najmä vzhľad a existencia dobrých „ovládacích panelov“, aby si nemusel nastavovať veci inak, ako klikaním.

Za mňa: Mint, MX linux, Q4OS,…

Skús sa pokukať na www.distrosea.com, tam sa dajú tieto aj iné distrá vyskúšať v prehliadači.

• RE: Aký linux pre začiatočníka? Dnes | 08:04
      Avatar janek-m Kubuntu 24.04  Používateľ
      Linux Mint 17,20 Ulyana,Ubumtu 20.10?Dík!!

Tu by som chcel iba podotknúť, že ak plánuješ nainštalovať jednu z týchto distribúcií, tak v pohode, ale určite nie v daných verziách ako uvádzaš! Sú to už staré a nepodporované verzie. Linux Mint je aktuálne vo verzii 22.2 a Ubuntu 24.04.3 (LTS verzia)

• RE: Aký linux pre začiatočníka? Dnes | 12:20
      Avatar Livan Manjaro s XFCE, Q4OS s KDE  Používateľ

Okrem toho, či je dotyčný začiatočník alebo pokročilý, treba zohľadniť aj hardvér na ktorý sa to bude inštalovať. To znamená, že pre slabšie mašiny voliť Linux s xfce (Linux Mint, MX Linux) alebo pre silnejšie zasa s KDE (Linux Mint, MX Linux, Q4OS) alebo Linux Mint Cinnamon.

Ak máš alespoň priemerne silnú mašinu, odporúčam ti pozrieť Q4OS s KDE, ktorý je českého pôvodu. Poslednou dobou ho používam a celkom ma príjemne prekvapil. Však si ho otestuj v Livku.

• RE: Aký linux pre začiatočníka? Dnes | 12:44
        Avatar Livan Manjaro s XFCE, Q4OS s KDE  Používateľ

Oh sorry ale až teraz som si všimol, že som napísal, že Linux Mint sa vydáva s KDE. to platilo v minulosti, teraz už nie.