Pouzival som povodne Mandrake 2005 LE. Preinstaloval som UBUNTU 5.10. Neviem sa vsak prihlasit do systemu. Po zadani uzivatelskeho mena a hesla mi system vypise hlasku. ze mam nedostatocne prava k suboru, ktory obsahuje nastavenia Gnome (nazov by som doplnil). Cez konzolu som sa snazil upravit uzivatelske prava tohto suboru, avsak neviem sa prepnut ako superuzivatel (dovod uvadzam nizsie). Pocas instalacie som zadal noveho uzivatela s rovnakym menom ako v Mandrake, a zachoval som aj povodne /home priecinky, a mam podozrenie, ci to nie je sposobene prave povodnym nastanenim z Mandreke.
Mam problem aj hlavnym heslom, nakolko pocas instalacie som toto nezadaval (opravte ma ak sa mylim), a na niektore operacie a prikazy je nevyhnutne. Neviem zistit, ci nahodov nie je neake defaultne nastavene.
Za kazdy vecny prispevok budem vdacny.
Quis custodiet ipsos custodis?
uzivatel ALL=(ALL) ALL
, uzivatel je moje prihlasovacie meno.sudo
. A sice ako od pouzivatela si to vypytalo heslo roota ale prikaz na aktualizaciu neprebehol. (V tomto pripade sa jedna asi o situaciu, ze pouzivatel nebol uvedeny v zozname sudousers). Ked som sa prihlasil v konzole cez prikazsu
ako superuser aktualizacia prebehla OK./home
priecinkami zostala povodna. Problem nastal nastal ked som sa chcel prihlasit pod menom povodneho pouzivatela. Cely problem bol, ze ma to neprihlasilo kvoli autorskym pravam jedneho suboru do GNOME. Cele som to obisiel tak, ze som vytvoril noveho pouzivatela a subory resp. priecinky som si nakopiroval do noveho.