Chcem pripravit taky mensi clanocek o relanom vyuzivani Linuxu na osobnych pocitacoch. Jedna sa od bezneho surfovania az po uctovnictvo, vedecke vyuzivanie, vyuzivanie vo vyucbe, v priemysle, v malom podnikani. Vyuzivanie programoveho vybavenia napr. Kino, Qcad, Scribus, Tex, Gimp atd. Vsetky programy ktore sa vam niekedy na nieco zisli aj na profesijnom zaklade. Prosim napiste mi svoje nazory. Ako ste spokojni, aka bola kompatibilita s beznou praxou. Aku distribuciu pouzivate, aky HDW (staci znacku). Ci ste riesili vela technickych problemov kym ste sa k niecomu dopracovali. Aka je efektivita prace s tymto vybavenim. Vsetko co ste zazili v realnych podmienkach.
NERUSTE TENTO UCET!!!
(Pre "istotu" je lepsie nevkladat ziadne profily do suborov posielanych do tlaciarne)
V sucasnosti su mnohi zakaznici vnimavejsi na cenu vytlacku nez na jeho farebnost ...
Profici sa zaobidu bez Corel-u. Prevazne corelisti dodavaju nevhodne podklady pre tlac (narozdiel od pouzivatelov inych nemenovanych produktov)
Photoshop sa na separacie pouziva u "suflikantov", separuje sa vacsinou v specializovanych programoch ... atd...
Gimp ma nejaky zakladny CM - na webovu grafiku dostacujuci.
Na SK nie je az tak vela majitelov zobrazovacich jednotiek s viac nez 8 bit pch, a este menej je tych, co to maju spravne nastavene a skalibrovane, a uplne malo je tych, ktori vacsi dynamicky rozsah farieb potrebuju vnimat.
Ano, na profesionalne pouzitie (nemam take ambicie) by som zatial este nesiel do Cinepaintu, Gimpu, Inkscape, Scribu - pretoze som si u zamestnavatela zvykol na fungujuce workflow postavene na inom SW - ale rychly vyvoj spomenutych OSS aplikacii je dobre brat na zretel.
To je možno pre niekoho slabý argument, no iný som nenašiel. Osobne som nemal problém s ničím v gimpe. Grafik však môže mať problém, to je samozrejme...
Celkovo som si nemyslel, že gimp nieje moc výkonný, ale pozrel som si toto forum a docela fajn.
http://www.linuxos.sk/forum/15567/index.html
Skôr negatívny názor mám na linux a hudba. Moc mi nesedí linux na hudbu. Už len potrebou zmeny jadra na rt a iné veci.Toto sa snáď časom nejak vyrieši a možno to chce niečo také ako
spojenie Ardoura a Rosegarden dokopy, dať tomu "prirodzený" pekný vzhľad a super soft je na svete. Samozrejme to si len tak ľahko predstavujem...No a nakoniec profi soft na tvorbu videa a profi soft na tvorbu webu. Inak si myslím, že linux má to isté využitie ako win, okrem nejakých hw špecialít, ktoré linux nepodporuje.
To je len môj názor, ani nie kritika, pretože nič nieje dokonalé.
Napis prosim ta rovnicu, aby som si to mohol porovnat.
kazdy dlhsi text ma nejake pravidla - nejake tie odstavce, zvyraznenia a taaaak
Laptop HP 1GHz + 1GB RAM, Ubuntu 8.04 - všetky programy rovnako ako v predchádzajúcom + Evolution (e-maily, kontakty...) + Alexandria library na vedenie knižnice (hoci uvažujem o zmene na Gcstar).
Tlačiareň HP išla bez problémov, pri tlači z Toshiba e-studio160 ide iba základná tlač (vo winXP má tlačiareň kopec funkcií). Jediný vážny problém je webkamera od T-comu - nefunkčná pod linuxom.
Keďže nepotrebujem "špeciálne aplikácie" linux mi veľmi vyhovuje - rýchlosť je v pohode, až na Ooo, kde by som privítal zrýchlenie pri načítaní.
Si si istý. viď
http://www.abclinuxu.cz/hardware/vstupni-zarizeni/digitalni-kamery/kamera-od-slovak-telecomu-dnes-t-com
Viem si predstavit zdielanie "projektu" medzi clenmi kapely, kde kazdy moze jednoduchym a nedestruktivnym sposobom pridavat napady k zakladu skladby a overit si ich vhodnost aj ked ostatni z kapely nie su fyzicky naporudzi.
-> k spojazdneniu podobnej konfiguracie je potrebny teoreticky zaklad z pocitacoveho spracovania zvuku, skusenost s inym HDR prospeje, ovladanie anglictiny je vyrazne plus - kvoli jazyku dokumentacie
- nedavno som objavil vyborny "GNU Solfege" - program na "trenovanie" hudobneho sluchu -> pre ZUS a zacinajucich hudobnikov vyborny = rozsiahly v moznostiach trenovania sluchu, jednoduchy na ovladanie, je potrebne mat, pripojit alebo doinstalovat prehravac midi
- distribucia MDV 2009, Gnome, 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb