Mam taky vacsi problem s ktorym sa trapim uz dost dlh, kedze linux pouzivam uz par rockov.
Problem je tento...
Napr.
60gb disk hda
mam vytvorene
/ (root) 12gb hda1
swap 1.3gb hda2
/home 30gb hda3
a zvysok je prazdny kde by som chcel vytvorit este jednu particiu... problem je v tom ako vytvorit poslednu particiu alebo ako dat /home nie 30gb ale az dokonca ???
ked som mal slackware 10.2 kde bolo starsie 2.4 jadro tak ked som dal vytvorit koncovu particiu az do konca /home tak on nechal automaticky na konci 7.8mb koli spravnej geometrii...
ak robim koncovu particiu vo Fedore Core 6 tak tam je moznost vyplnit az do posledneho sektoru...
na novsich jadrach 2.6 - cfdisk nerobi prazdne miesto na konci
Chcem sa teda opytat ako to vlastne je so spravnym vytvorenim poslednej particie..
Verim ze je to len moja nevdemost a niekto my vysvetli ako to je a ako vytvborit este jednu particiu
/dev/hda4 ktora by nenarusila geometriu disku...
pretoze potom ak je nespravna geometria cfdisk mi nechce zobrazit rozlozenie disku ...
dufam ze mi to niekto vysvetli ako to ma byt a ako vytvorit novu particiu, dakujem.
# fdisk /dev/hda
stuknes p aby si si vypisal aktual tabulku, pripadne cez tusim v si skontrolujes volne miesto na disku, ak je to OK, stukni n, potom v tvojom pripade zvolis prim partition (mozu byt 4) a potom 2x enter a w aby si to zapisal. Ak nahodou mas vytvorenu extended partition a ta nesiaha az na koniec disku, pouzi gparted, alebo mother-f***ing partition magic.