Linux Mint verzus Mandrake 10
Chcel by som sa opytat ktory z tychto dvoch operacnych systemov je lepsi. Skusal som instalovat Linux mint len som nevedel urcit korenovy disk a swap priestor, neviete ako to mam nastavit? Mam jeden disk rozdeleny na tri C:/, D:/ a E:/ ktore ma 30 Gb a nanho chcem naisntalovat Linux,na C:/ mam WinXp. Ako mam urcit tie disky aby som nezmazal XP? a Ktory z tychto dvoch linuxov je lepsi?Za odpoved dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Z toho zvysneho volneho miesta vytvor particiu ext3 , pripojny bod / a velkost tak asi 10GB (na ubuntu/mint sa odporuca najmenej 3-5 GB).
Ostatne miesto nechaj volne ak chces. Mozes tam doinstalovat dalsi linux:-)
A pokracuj v instalacii.
V dalsom kroku budes vidiet zoznam diskov ako su na pocitaci a vpravo je kolonka "Reformat". Formatovanie musi byt zaskrtnute iba pri tychto novovytvorenych diskoch ( aby si neprisiel o win data). a potom je to uz "automatika".
A rozdiel medzi mint a mandrivou je subjektivny ,ale odporucil by som ti najprv mint ,lebo je to vlastne ubuntu a to ma velmi dobru podporu , aj tu vo fore. Ak nebudes spokojny s mintom hladaj dalsie distra...
Linuxove disky sa nedaju pouzivat vo windowse ,naopak to ide (ntfs zapis je riziko!/?).
To nie je celkom pravda. Stiahni si "driver" na plny pristup k ex2/ext3 diskom. Je to velmi prijemna utilitka.
na ubuntu a veci tomu podobne (aj mint linux) existuje vela navodov. sam robim jeden - stiahni si z ubuntu.kayle.sk manual na ubuntu edgy...
Vsak o tom vravim, aby siel do Mint Lnx, lebo je DEB.
</upresnenie>
sudo alien subor.rpm --scripts
a urobi sa z RPM balicku DEB... Debianovite potvorky 4ever :)