Dobry den. Dnes rano za mnou prisla sestra, ze jej mrzli wokna, tak to restartovala cudlikom ( ona tak restartuje stale ) a pri bootovani napisalo GRUB: Error 17, tak som sa rozhodol ze musim nahodit mandrivu 07 free, aby som zaviedol novy grub (bootovaci program na zavedenie noveho grubu som este nestihol napalit). A pretoze som mal iba
677 MB
volneho miesta, a debian ani suse 10.1 by sa do toho nevoslo... Zacal som "konfigurovat" a pri software som
uplne vsetko
odstranil a nechal graf. prostredie IceWM , aby sa mi to zmestilo do tych 677 MB... Po instalacii napisalo ze chce zaviest zavadzac grub/lilo (neupresnilo to co tam installne, pretoze to asi klikaci uzivatelia nepotrebuju vediet) zadal som ze ho chcem installnut na /dev/hda a kedze tam nic ine nebolo dal som okej a zacalo instalovat zavadzac, potom napisalo nieco na zaver, vyhodilo cdcko a restartovalo pc, a zrazu vidim ten zavadzac a tam odkazy linux ; linux-nonfb a windows, dostal som take nervy, ze ma skoro rozbilo. Len zo srandy som skusil linux, samozrejme mandriva, tak ze idem opravit grub, a nemam tam ani jeden textovy editor, ani web prehliadac, iba stupidne graf. prostredie typu garazoveho windowsu zmiesaneho s prvou beta verziou fluxboxu alebo blackboxu... "Hruza a des". Takze teraz pisem z windowsu, kedze som grub.conf zeditovat. Ako mam teda ten grub nakonfigurovat aby som tam mal aj ubuntu aj windows aj ubuntu recovery mode a mandrivu? A este jedna otazka, zaujimalo by ma ci mam nainstalovany GRUB alebo LILO... Pretoze neviem, ci v GRUBe moze byt obrazok na pozadi, ale asi to bude GRUB.Moze byt v GRUBe obrazok? Ak ano, rad by som ho zmenil, to stupidne logo mandrivy je tam len na posmech. Tak prosim o rychlu a uzitocnu pomoc. Dakujem velmi pekne.
There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
Bootni Slax, bez pozriet do /mnt a najdi partisnu, kde ma Mandriva /boot adresar. Tak vojdi, zober aj jadro z ubuntu /boot partisny (musis zobrat vmlinuz, System.map aj initrd.img) a nakopriruj ich do /boot, ktory patri Mandrive do nejakeho adresara, napr. /boot/ubuntu.
Potom musis zeditovat /boot/grub/menu.lst.
No a toto je bod, kde musis napisat presnu geometriu tvojho disku.
BTW blabolis, ze Debian nevojde do 667MB aj grafickym prostredim.
v mandrive zedituj /boot/grub/menu.lst a prekopiruj tie riadky co je tam linux a prepis nazov a particiu
spust
grub-install /dev/hda
ja mam napr. lilo na /dev/hda a grub na linuxovej particii /dev/hda2
ale k veci, neverim ze by ti chybali textove editory jeden z nich sa musi chytit: nano, pico, vi, vim, joe, nedit, ...
timeout 10
color 2
splashimage (hd0,4)/grub/mdv-grub_splash.xpm.gz
default 0
viewport 3 2 77 22
shade 1
title 2611-8
kernel (hd0,4)/vmlinuz-2.6.11-8mdk root=/dev/hda6 resume=/dev/hda1
initrd (hd0,4)/initrd-2.6.11-8mdk.img
Pomoc!
chroot /cesta_k_ptipojenemu_ubuntu
A potom len napíšešgrub install /dev/hda
.Teda ale predpokladám, že grub si mal nainštalovaný pod Ubuntu
grub-install
niegrub install
mkdir /mnt/hda6/
mount /dev/hda6 /mnt/hda6
chroot /mnt/hda6
install /dev/hda
aleboinstall /dev/hd0
stale vypisalo :/dev/hda: Not found or not a block device.
nevies kde by mohol byt problem?bud pouzi parameter pre grub-install kde sa nachadza root, alebo si do neho nabinduj /dev
1. Nabootujte LiveCD
2. Otevrete terminal
3. Spustit "sudo grub"
4. "find /boot/grub/stage1". Objevi se neco jako "(hd0,3)".
5. "root (hd0,3)".
6. "setup (hd0,3)" //nebo "setup (hd0)"
7. Vypadnout z grub "quit".
8. Restartovat system - hotovo.
Lenze ono to nejde. Tu je moj vypis z fdisk:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 1912 15358108+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 1913 9729 62790052+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 1913 7195 42435666 7 HPFS/NTFS
/dev/hda6 7196 9499 18506848+ 83 Linux
/dev/hda7 9500 9630 1052226 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda8 9631 9729 795186 83 Linux
Ale ked dam root (hd0,4) napise v konzole ze selected disk doesnt exist. Vobec tomu nechapem, nemoze byt chyba v tom ze mam particie 1 2 5 6 7 8 ?? Dalo by sa to nejako rozchodit?? Prosim, velmi to suri. Dakujem