Potreboval by som poradiť od skúsenejšieho užívateľa, ktorú distribúciu si mám vybrať. Praktické skúsenosti ešte s Linuxom nemám. Rozmýšľam medzi SuSE, Mandrivou a kUbuntu. Ide mi o to, aby bola vhodná aj pre začiatočníka, hoci všetky tieto sú viac-menej pre neho určené. Zišlo by sa mi nejaké Control Centre, kde by som si nastavil aspoň základ. Chcel by som používať aj program či emulátor Cedega, ale ten nie je zdarma okrem toho, že je už rovno v Mandrive (hlavne preto o nej uvažujem). Bolo by vhodné aj to, aby bola dosť rýchla, pretože som počul, že SuSE je o niečo pomalšia. Potrebujem tiež, aby tam boli aj rôzne knižnice pre programovanie (najmä SDL).
Chcel by som sa tiež spýtať či je potrebné po inštalácii ešte doinštalovať niečo pre bezpečnosť (Firewall alebo AV)?
Za radu vopred vďaka.
Každý ti odporučí distro ktoré používa, za seba odporúčam Ubuntu, vpravo hore nájdeš aj nejaké tipy.
> Chcel by som používať aj program či emulátor Cedega, ale ten nie je zdarma okrem toho, že je už rovno v Mandrive...
Nebudem podporovať warez, takže nedám link na download Cedegy, ktorá je samozrejme platená. A vo free Mandrive Cedega nie je.
> Potrebujem tiež, aby tam boli aj rôzne knižnice pre programovanie (najmä SDL).
Doinštaluješ určite do každého distra.
> Chcel by som sa tiež spýtať či je potrebné po inštalácii ešte doinštalovať niečo pre bezpečnosť (Firewall alebo AV)?
Čo sa týka firewallu môžeš použiť GUI pre nastavenie pravidiel IP Tables. Bezpečnosť je prvoradá. Antivirák v súčasnosti nepotrebuješ, hodí sa ale ak sťahuješ dáta ktoré prenášaš do Windowsu.
Budes si musiet zvyknut na ine veci v linuxe a nie to, ze to nema control centrum.
Mandrivu som neskusal , suse odporucam len nepriatelovi (prosim nekomentovat)
-prehladne
-stabilne
-priatelske prostredie
-jednoducha instalacia programov
-atd. :)
a Instalator je fakt jednoduchy.....
Add Cedega - je iba v platenej verzii MDV. Kniznice su vo vsetkych distrach. FW sa dobre klika v Suse. Neviem ako to je u inych distier.