Rpm distro+afterstep

Sekcia: Aplikácie & Desktop 30.01.2007 | 20:48
Avatar Lubos21   Používateľ
Chcem vyskusat nejake distro ktore pouziva rpm baliky. Moje poziadavky su podpora slovenciny voci anglictine minimalne 60:40 v horsom pripade namiesto sk cestina. Uz v zaklade aby malo co najviac nastrojov na kompilaciu. Moje postrehy su nasledovne. Fedora core 5, pouzival som ju cca 2 tyzdne. Pekne, trochu nestabilne aj trochu pomale distro. Uz v zaklade mala vsetko co som potreboval. Zavrhol som ju kvoli jej castim problemom s roznimi vecami a ani rychlost mi nevyhovovala. Ako je na tom 6ka neviem. Mandrakemove, moj prvi linux. Aj ked kde mi v pripade kubuntu ide pomali v tomto live-cd distre mi kde islo takmer rovnako svizne a rychlo ako gnome v ubuntu. Mandriva sa mi zatial javi ako naj volba, ale neviem ako to je s tymi kompilacnimi nastrojmi a celkovo softom v pripade dvd verzie. Suse, vsade citam na neho chvalu a ako je to pokrokove distro. Mozete mi pripadne odporucit aj ine distro ktore pouziva rpm baliky. A na koniec. Existuje nejake distro ktore pouziva okenni manazer afterstep. Viem, ze si to clovek moze nainstalovat, ale mna zaujima ci je/su nejake distra ktore ho maju uz v zaklade.
    • Re: Rpm distro+afterstep 30.01.2007 | 21:32
      WlaSaTy   Návštevník
      :A na koniec.
      after step ma vlastne livecd
      http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/AfterStep-2056.shtml
      a samozrejme existuje vela inych implementacii *step (NeXTStep alebo to co ludi neviempreco pritahuje na apple).

      mimochodom, ak chces distro ktore je od zaciatku pripravene na kompilaciu, tak si vyber take, co pouziva kompilaciu ako sposob instalacie :) a ak chces podporu slovenciny 60:40 v linuxe, tak linux nebol lokalizovany. linux je jadro a netusim co sa da v nom lokalizovat. distribucie maju na druhu stranu viac ako dobru podporu slovenciny, najme moje gentoo.
      • Re: Rpm distro+afterstep 30.01.2007 | 22:05
        skywaker   Návštevník
        Čo mám skúsenosti tak asi naj distro je Mandriva. Hlavne kôli jej nadstavbe pre rpm ktora sa volá urpmi. Pomocou urpmi možeš inštalovať aplikacie tak ako to dokaze apt-get v debianovi. Fedora Core je super distro ale a Fc použiva yum ako nadstavbu pre rpm. Samotne rpm nedokaze tahat balicky z netu preto existuje Yum a urpmi.

        openSuse je super distro a na tahanie balickov mozes pouzit Yast, yum alebo smart ale v suse je straasne pomale pridavanaie repozitarov.

        Existuje este PLD co je polska distribucia a je dostupna na 2dvd a pouziva vlastnu nadstavbu pre rpm s nazvom Poldek. PLD je super skusal som ale CD ktore su na ftpcku su 2 roky stare. Nema udev a nejake feature co mi chybaju.

        Ja osobne teraz bezim na Mandrive a som spokojny.


        www.pld-linux.org

        A čo sa týka afterstepu tak si mozes´urobit vlastny balicek.
        • Re: Rpm distro+afterstep 30.01.2007 | 22:17
          huhu   Návštevník
          je podla teba distro ktore nie je super? Ja len ze vsetky co si vymenoval su vraj super . (TOTO NIE JE PRIESTOR NA FLAME)
          Pre pytajuceho sa : odporucil by som urcite preskumat distra zalozene na debiane . Napr. v ubuntu nainstalujes afterstep za par chvil , netreba vyrabat ziadne balicky.
    • Re: Rpm distro+afterstep 30.01.2007 | 22:26
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      rpm based distribucie:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Category:RPM-based_Linux_distributions