Debian alebo Ubuntu ?
Momentalne pouzivam Ubuntu 6.10, nic lepsie si neviem predstavit, ale predsa, pokusa ma povodny Debian...
Za uplne zaciatocnika sa uz nepovazujem ale zaujimal by ma Vas nazor na Debian z ktoreho vzislo Ubuntu.Prirodzene ma laka a citim ze by to mohlo by asi to najlepsie, konecna stanica...Je Debian rychlesi, stabilnesi, bezpecnejsi, proste lepsii ako Ubuntu ? Odporucili by ste mi ho a ake ma nevyhody oproti Ubuntu ?
Dakujem za vase nazory.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Prave preto sa mi to zda ako to najlepsie, v podstate vsetko sa tu da lahko, rychlo rozhodit a ide to bezproblemov a stabilne...
Mozno to skusim este raz, nateraz mam ale dost....
Tiez ma laka Debian, len ma stve ze ma pomaly vyvojovy cyklus a kym vyjde nova stable verzia, tak jeho podpora hardwaru nie je najaktualnejsia....
Ubuntu mi šlo od začiatku viac než slušne, poznalo všetok hardvér (bude to novším jadrom) a celkovo je Ubuntu dobré a najmä "ľahké" distro, neobsahuje zbytočné balíky. Odporúčam, aj keď možno Debian Etch bude x krát stabilnejší ako Ubuntu (nemám odskúšané, ak sa nemýlim ešte nevyšiel).
Na SuSE mám väčšinou dobré spomienky. Začínal som s Madrake 9.1, neskôr 10.1 a keď som pozdejšie nahodil vtedy aktuálne SuSE 10.0, stabilita distra sa mi zdala vynikajúca (väčšia ako v aktuálnom Ubuntu). YaST na štýl ovládacieho panelu z Windowsu je tiež dobre vytvorený (až na pomalosť). Čo však vytýkam SuSE je správa balíkov, je to otras. Nepomohol ani Apt, začali sa mi biť rpmká. Práve sa zabávam s openSUSE 10.2, uvidím čo z toho bude :-)
openSuSE 10.2 mi beha stabilnejsie ako Ubuntu 6.06 ktore som skusal... (len je malinko pomalsi, ale to sa da ozeliet..:) )
Ja osobne pouzivam Debian 3.1 stable a ani ma nenapadne pouzivat nieco ine a to iba z toho dovodu ze vsetko co potrebujem na moju pracu mi tato verzia debianu ponuka a taktiez davam prednost stabilite.
Ked mas vacsie naroky a potrebujes podporu na nove zariadenia ci uz interne alebo externe tak doporucijem Ubuntu. Ubuntu ti taktiez ponuka novsie verzie softwaru ale zase je to na ukor stability.