Vážená komunita, dovoľte mi zdeliť pár dojmov z používania Ubuntu 6.10., ktorú som si vybral aj pod vplyvom vašich rád. Prv sa mi to celé veľmi páčilo. Potom ale mi veľmi začal chýbať program na správu súborov, nefunguje poštový klient ako má a nemôžem ani napaľovať, prehrávať hudbu ani video. Doinštalovať aplikácie sám nedokážem a nikto mi ani v blízkosti neporadí. Všetky manuály sú iba elektronicky a v angličtine. Jednoducho sa nemám od koho učiť. Navyše som pracovne vyťažený, potrebujem šľapať a s Linuxom to bohužial zatiaľ nejde.
Má to ďalej podľa vás zmysel???
Alebo napokon zaplatím Billovi, nech sa stane čo sa má. Ale bude to aspoň fungovať a budem mať technickú podporu či nie??? Hm, máte návrh na inú distribúciu? Vďaka.
kazdopadne to nevzdavaj. mam kamosa, uplneho zaciatocnika nie len v linuxe, ale aj v pocitacoch vobec a zije iba na linuxe
taky mensi navod ako doinstalovat potrebne veci najdes aj tu na linuxos v sekcii Databaza znalosti, konkretne http://www.linuxos.sk/index.php?show=KnowledgeBase_show_entry&id=1 zacni sekciou 3. Sources.list, ked budes mat dobre nastavene repozitare, do konzoly staci zadat zopar prikazov a programy, ktore potrebujes budes mat nainstalovane :-)
konkretne pre spravu suborov postoveho klienta som neskusal ineho ako Thunderbird, teraz pouzivam GMail a staci mi :-) ak chces thunderbird, tak program na napalovanie a na hudbu odporucam Rhythmbox, jednoduchy a ucinny :-) a na video mplayer a samozrejme musis doinstalovat zopar kodekov a mozno budes chciet na strankach vidiet aj flash a toto vsetko mozes nainstalovat aj naraz :-)
pre dalsie vecicky vies kde sa mas pytat :-))
Ked nemas cas ,tak to skus s tym automatixom2 , naklikas co potrebujes (multimedia, napalovanie,...) a uz len pockas kym sa to nainstaluje. Samozrejme automatix2 nie je vseliek , vseliek sa vola synaptic (v menu System-->Sprava-->Spravca balikov Synaptic) , pomocou synaptic-u nainstalujes vsetko.
Platit Billovi je to najkrajnejsie riesenie , to fakt uz ked budes na pokraji bezradnosti. A to sa nestane.
Inac niekto tu radil DreamLinux ,ja by som ti poradil Mint Linux , je to ubuntu v inom kabate, s multimediami a par dalsimi vecami.
Ale ak chces naozaj vsetko v jednom a bez starosti ,tak siahni po Ubuntu Ultimate Edition 1.2, to je akurat pre takych ako ty ,ze chcu mat vsetko naraz , bez namahy a bez stracania casu ,hladanim co este treba doinstalovat. Vyskusaj a uvidis.
No a mobily a MP3 prehrávače alebo Foťáky na linuxe...poviem že možné... ak k tomu príde makač z bohovskými znalosťami. Obyčajný človek sa nechytá vôbec. Mne z tohoto nefunguje vôbec nič. A ani netuším ako by mohlo. Na systém zasuň káblik a pracuj je treba zabudnúť. Bohužial taká je pravda. Roztrieštenosť linuxovej scény hádam aj stovky distribúcií len ešte viac trieštia sily. Ako by som povedal jeden čihy a druhý hota. A nám užívateľom neostáva nič len pchať prachy Billovy do Redmontu. Ak chceš jednoduché rady krok za krokom ozvi sa.
Este zareagujem na niektore veci:
- Shift-Insert fungoval este v DOSe (ak nie skor) a funguje takisto aj vo Win, ja ho pouzivam od cias DOSu
- Účtovnícto je predsa komercny software, myslis si ze ho niekto bude vyvijat pre firmy zadarmo?
- Hardware. Tuna treba ist opacnym smerom. Mas linux? Kupuj si teda hardware od takych firiem, ktore dodavaju ovladace pre linux.
- NTFS, skus naopak z Windowsu precitat linuxove particie (bez instalacie specialneho software-u)
- MP3, nie je open format, takze necakaj, ze ho bude linux/GNU podporovat - namiesto toho je OGG; len tak na okraj si precitaj spravu na pravo o pokute pre Microsoft za nelegalne pouzivanie formatu MP3, co onedlho moze postihnut aj plno inych firiem
.
"A nám užívateľom neostáva nič len pchať prachy Billovy do Redmontu?"
ludia venuju linuxu/GNU svoj cas a svoje schopnosti, ty svoj cas venujes firme, ktora ti za to plati, takze je od teba dost pokrytecke chciet aby linux vyhovel vsetkym tvojim prianiam - zadarmo. Je vela ludi, co chcu vsetko zadarmo, ale malo je medzi nimi takych, ktorych linux/GNU potrebuje.
Takze asi tak.
Komentár: Neviem, či zarábam slušné peniaze, všetko je relatívne. Viem len, že som pracovne vyťažený a voľného času mám minimum. Nie preto som chcel skúsiť Linux, lebo nemám peniaze na Windows alebo aby som si ušetril. Ale z princípu, chcel som podporiť používanie "slobodného softvéru". Chcel som sa zároveň naučiť niečo nové, ale to je v mojom prípade oveľa ťažšie, som ročník 1970, informatiku som v škole vôbec nemal, mám humanitné vzdelanie, všetko pri PC som si osvojil z nutnosti. Ale rozhodne nie je pre mňa zmysel života v tom, aby som si zvykol na linux. Nuž mňa asi linuxová komunita nepotrebuje, milý georw, či sa mýlim?
2.) Mam zakupene dve licencie od Microsoft ale pouzivam Linux. Preco? Lebo sa mi paci. Je to o slobode.
3.) Ako moja babka hovory tym ze Microsoft dostal pokutu lacnejsi chleba nebude. Dalsia vec netreba zit z nenavisti(k Microsoftu) ale z lasky(k Linuxu) ;-)
4.) Pre tych ostatnych vedsinu malych uctovnictiev rozbehnete pod wine.
Je linux pre mňa alebo nie?
Je linux pre programátorov, alebo aj pre bežného koncového používateľa?
Toto by bolo dobré si ujasniť, milá komunita.
Zatiaľ mi to ubuntu nejako ide, možno s mojim zdatnejším kamarátom, keď bude mať čas a chuť, pokúsime sa doinštalovať nejaké aplikácie.
Ale pozor, iba vo firme. Tam stačia kancelárske aplikácie, napaľovanie, prehrávanie, internet. Doma, kde potrebujem spoľahlivý a bezvadne fungujúci operačný systém a bezproblematickú podporu všetkých hardvérov, budem musieť zaplatiť billovi svoj "psí tridsiatok", čiže XP Home za 3191,- Sk. Lebo chcem mať jednak čisté svedomie a jednak technickú podporu, ak niečo nejde.
A prečo by som nemohol zaplatiť raz povedzme polovičnú cenu za niečo podobné - ale od linuxu???
Jedno ale treba ocenit ,ze si sa do toho vobec pustil. A ze si to nevzdal pri prvych problemoch.
S tym billovym systemom za 3litre ,myslis ze si kupis aj technicku podporu? Pokial viem, tech. podporu pri OEM produktoch zabezpecuje dodavatel ,nie vyrobca, ano mozes povedat ,ze si myslel nekonecne zaplaty ,na nekonecne deravy system ,potom sa da suhlasit.
Je fakt ,ze ubuntu je na zaciatok ako stvorene , ma kopu balikov ,lahku instalaciu , kopec navodov ak sa vyskytnu problemy
> linuxe...poviem že možné... ak k tomu príde makač z
> bohovskými znalosťami. Obyčajný človek sa nechytá
> vôbec. Mne z tohoto nefunguje vôbec nič. A ani netuším
> ako by mohlo. Na systém zasuň káblik a pracuj je treba
> zabudnúť.
Usb kluc, postup (Ubuntu):
1) Zasunieme do usb portu.
2) Pockame 5 sekund
3) Otvori sa priecinok /media/usbdisk a mozeme zacat kopirovat subory
4) Po dokonceni kopirovania zavreme okno. na ploche klikneme pravym na ikonu "usbdisk" a klikneme "vysunut"
Mp3 player, postup (Ubuntu):
2) Pockame 5 sekund
3) Otvori sa priecinok /media/usbdisk a mozeme zacat kopirovat subory
4) Po dokonceni kopirovania zavreme okno. na ploche klikneme pravym na ikonu "usbdisk" a klikneme "vysunut"
Fotoaparat olympus, postup (Ubuntu):
2) Pockame 5 sekund
3) !POZOR! na displeji fotoaparata vyberieme moznost "PC"
4) Otvori sa priecinok /media/usbdisk a mozeme zacat kopirovat subory
5) Po dokonceni kopirovania zavreme okno. na ploche klikneme pravym na ikonu "usbdisk" a klikneme "vysunut"
Telefon NOKIA 6280, postup (Ubuntu):
2) Pockame 5 sekund
3) !POZOR! na obrazovke mobilneho telefonu vyberieme moznost "data storage"
4) Otvori sa priecinok /media/usbdisk a mozeme zacat kopirovat subory
5) Po dokonceni kopirovania zavreme okno. na ploche klikneme pravym na ikonu "usbdisk" a klikneme "vysunut"
... To musi byt riadny "makac z bohovskymi znalostami" co by toto zvladol :-)
Ináč "lama" je niekto, kto sa do niečoho príliš nerozumie, nie je príliš obratný, nemá veľké skúsenosti, proste to ovláda na nízkej úrovni...asi tak :P