Problém s nabootovaním z diskety
Mám Win (hdd250GB) aj kubuntu (hdd20GB). Na jednom aj druhom disku mám rôzne zavádzače (windowsácky a grub). Linux som inštaloval, keď bol disk s Win odpojený, pretože som nechcel prepísať windowsácky zavádzač. Ako primárny hdd mám nastavený ten s Win. Keď si chcem zapnúť Linux musím ísť do BIOSu a nastaviť ako primárny hdd s Linuxom. Chcel som si teda vytvoriť spúštaciu disketu pre Linux, aby som nemusel vždy prestavovať to, ktorý hdd je primárny.
Postupoval som podľa návodu na wiki (https://help.ubuntu.com/community/GrubHowto/BootFloppy). V setupe (v grube) však nenašlo nejakú e2fs_stage1_5 . Tak som ju tam teda skopíroval. Potom už setup zhodnotil, že je takmer všetko v poriadku (akurát tam bolo niečo s e2fs_stage1_5 (fd0), ale písalo pri tom niečo ako not fatal alebo niečo podobné - presne sa nepamätám). Vyskúšal som nabootovať z diskety. Najprv bootovalo stage 2, keď však chcelo naštartovať Linux, vyskočilo partition filesystem unknown a Linux mi nenaštartovalo. Nevedeli by ste mi s tým poradiť? Čo mám ešte spraviť?
:(
Ešte by som chcel doplniť, že na tom disku s kubuntu, ktorý chcem nabootovať, je defaultný súborový systém (počas inštalácie som nič nemenil), takže zrejme ext3.
Skúšal som aj GAG Boot Manager (ale vôbec nevidel partície s Linuxom-ani keď bol disk s Linuxom primárny, ani keď bol ako druhý) a tiež Smart Boot Manager (ten disk s Linuxom videl, ale keď som dal nabootovať, vypísalo znova to, čo aj pri diskete t.j. Filesystem Unknown). :(
Za rady vopred vďaka.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Takže vytvoriť tú disketu mám nejakým z tých vyššie spomenutých príkazov, ok? (btw: bez tých úvodzoviek)
Nechcem prepisovať ten bootloader, preto lebo je to bratov PC aj winy a nechcem mu do toho "šupať" a keďže som ešte začiatočník netúžim po obnovovaní bootloadera, keď sa preinštalujú winy. Tak to mám aspoň trocha na boku a brat si to nemusí ani všímať.
Ináč chcel som zmazať tento príspevok, lebo tu som neoznačil ten odkaz, :P ,ale samozrejme to nevadí :) .
A ešte by som mal otázku nesúvisiacu s touto témou,
chcel by som si vytvoriť odkaz, ktorý by som si umiestnil na plochu. Po kliknutí na ten odkaz by sa automaticky pripojil disk (v mojom prípade hda5 s NTFS súborovým systémom), ešte by si prípadne vypýtal heslo pre roota, ktorý môže vykonávať tieto činnosti. Nechce sa mi totiž vždy zapájať ten disk ručne a nie vždy ho potrebujem (takže nepotrebujem ho vždy po boote /nie treba dopisovať nič do fstab/). Tak by som si ho ľahko pripojil vtedy, kedy by mi to akurát bolo treba.
thx
Neviem preco sa obavas prepisania mbr na windisku. Jeho obnovenie trva par sekund (treba nato akurat win CD)
grub na diskete:
sudo mount /dev/fd0
sudo grub-install "(fd0)"
(alebo sudo grub-install /dev/fd0)
potom ,to uz len odskusat.
a do BIOSu nechcem vždy chodiť prestavovať to, kt. hdd je primárny
neviem o tom že by mala MB aj možnosť porušiť to "pravidlo" z ktorého hdd má bootovať (MSI K7N2-DELTA2, socketA)
Príliš som nepochopil....(vážne sa ospravedlňujem, ale som ešte takmer úplný začiatočník)
V akom boot managerovi mám nastaviť, aby štartoval aj grub a ako?
no a to v poslednom rade znaci ze start z diskety nie je potrebny. mimochodom, pouziva to este niekto?
Ja som NECHCEL a ani NECHCEM PREPÍSAŤ windowsácky bootloader. Preto som Grub nainštaloval na druhý disk vtedy, keď bol disk s Windowsom odpojený. Teraz si chcem vytvoriť disketu, ktorou by som nabootoval Linux, lebo nechcem vždy chodiť do BIOSu prestavovať to, z ktorého hdd má bootovať. Lenže vytvorená disketa nefunguje, GAG Boot Manager nevidí hdd s Linuxom a pri bootovaní pomocou diskety so Smart Boot Managerom mi vypíše to isté, čo pri diskete (Filesystem unknown a predtým je ešte tuším root (0,4) presne na celý text, ktorý sa tam zobrazí si nepamätám, ale vypíše asi to isté, čo pri boote z hdd akurát nenabootuje-vypíše spomínané filesystem unknown).
Keď nastavím v BIOSe ako primárny hdd ten s Linuxom normálne mi systém nabootuje, ale z diskety vôbec :( .
ide o to ze nie je ani najmensi problem nehat boot z linuxoveho disku na ktorom je grub, pridat donho zopar riadkov ktore umoznuju start windows a v pripade potreby prestavit parameter root=/dev/hdc1 pre start linuxu (ak je linux fyzicky na secondary master)
mimochodom, mohol by som sa dozvediet co je prepisanie windowsackeho boot loadera? to co je po windoze v mbr len najde disk v tabulke rozdelenia disku ktory ma priznak boot a presunie sa na jeho zaciatok a nacita zaciatok disku do pamete. teda, samozrejme ho aj spusti :)
no, ale kto chce pouzivat diskety, tak ten si moze kludne nahrat nejaky specialny boot manager na disketu ktory umozni aktivaciu bootu z dalsieho media. nieco podobneho sa dodava napriklad zo slackware ...
PC je bratov a on používa Windows. Nechcel, aby sa tam vopchal ten Grub, lebo potom by asi boli nejaké problémiky po preinštalovaní Windowsu. Preto som si nahodil Linux na osobitný HDD a ešte predtým som HDD s Windowsom odpojil (normálne fyzicky ;) ). Grub som nainštaloval na HDD s Linuxom. No a chcem to mať proste tak, aby Windows bol tak ako je, vždy bootoval on, ale keď budem chcieť ísť na Linux zasuniem disketu a nabootujem. Problém je v tom, že tú disketu nemôžem vytvoriť (resp. vytvoriť môžem, lenže nefunguje :( ) a tie iné boot managery mi tiež Linux nenabootovali (mal som tie managery na diskete, nabootuje z nej a tam sa potom vyberá HDD alebo partícia odkiaľ má nabootovať, lenže Linux, ako som už povedal, mi nenabootujú :( ).
No a neviem, čo mám teraz robiť, nainštalovať Linux odznova tak, že odpojím ten HDD s Windowsom, ale Grub už dám nainštalovať rovno na disketu a potom naspäť zapojím aj windowsový HDD a tak už bootvať Linux z diskety, alebo ja už neviem čo spraviť. Hľadal som aj na fórach, ale príliš som toho nenašiel (aj na anglických, hoci angličtina ešte veľmi dobre neovládam).
:(
predved linux bratovi a dufaj ze sa chyti a nevymyslaj taketo krkolomne veci.
Alebo v grube (v mbr) si nastavis co najkratsi cas na vyber systemu a brat ani nezbada ze tam nieco je:-)
mimochodom, skutocne bude lepsie ukazat mu nejaky linux s 3d desktopom a opytat sa ho ci to zvladne vista na tom stroji :) napriklad kororaa LiveCD ktore nie je treba ani instalovat.
no ale ked to clovek chce zavadzat cez disketu, tak staci pohladat tu v poradni, uz sa to niekolko krat riesilo ... sice nie presne to iste ale riesenie sa da aplikovat aj na tento problem.