Pokúšam sa nainštalovať balíček rpm. Mám ho stiahnutý a uložený, ale keď ho chcem nainštalovať, vzniknú závislosti. Keď to skúšam cez urpmi, aby to našlo závislosti a v termináli, aby som videl, čo sa deje, napíše mi, že adresár alebo súbor/balíček neexistuje. Čo s tým mám urobiť, aby balíček "existoval"? Pokúšal som sa nastaviť aj easyurpmi, ale tiež mi to vypísalo nejaké chybové hlásenie. Čo s tým? Poradí niekto?
Viem, že už tu takéto otázky boli, ale prešiel som aj iné fóra, kde sa na to tiež pýtali, aj manuál a nie som z toho múdrejší.
Vopred ďakujem...
par riadkov nizsie, presne taky isty nazov threadu, mrkni sa na reakcie, mozno ti to pomoze:
http://linuxos.sk/index.php?show=forum&id=7792
v aktualnom adresari, ale nazov balicka, ktory chces stiahnut z repozitarov
(teda ho nems [a ani nemas mat ] na HDD a nemas ho ani nainstalovany)
Balíčkovací systém Mandrake Linuxu
urpmi nazov_balika_na_disku.rpm
Pýtal sa na to aj niekto iný a dostal odpoveď, že má hľadať v RPM search na rpm.pbone.net. Čo som chcel, to som tam našiel. ALE v položke "requires" tam bolo 56 ďalších súvisiacich balíčkov. Čo ďalej?
Z príručky a návodov na diskusných fórach som to pochopil takto: ako root vstúpim do "Nastaviť váš počítač", v kolónke "Správa softvéru" so kliknem na "Zdroje softvéru" a vstúpim do "Pridať vlastný". Tam vyplním "meno" a "cesta", čiže napríklad rmp.pbone.net. (alebo ak by to pomohlo, aj rmpfind.net).
A potom by som mal ísť ako root cez príkazový riadok a tam napísať urpmi a názov rpm-balíčka.
Pochopil som to správne? Ako sa v tomto prípade vyrieši tých 56 súvisiacich balíčkov? Nainštaluje ich to automaticky, alebo musím každý spracovať ručne, a v akom poradí, aby som sa zasa nedostal do "pekla závislostí"? (Upresním, že ide o 3D-modeláciu, balíček k3d-0.6.6.0-3mdv2007.1.i586.rpm, pre prípad, že by sa na to chcel niekto mrknúť a vyskúšať to.)
Má sa to robiť takto, alebo ma nejako upresníte?
Viem, že u leziem na nervy, ale mne to treba vysvetliť krok za krokom, písmenko za písmenkom, kliknutie za kliknutím a radšej sa opýtam skôr, ako sa do toho naostro pustím:) Manuály a návody sú fajn, ale najlepšie sa to vysvetlí na konkrétnom prípade.
Ďakujem za trpezlivosť...
Nie je možné pridať zdroj, chyba je oznámená:
...zÃskavanie zlyhalo: curl failed: exited with 22 or signal 0
nie je možné pristúpiÅ¥ k prvému inÅ¡talaÄnému zdroju (nebol nájdený súbor hdlists)
Zdroj:RPM Search (http://rpm.pbone.net/)
Keď to skúsim ako aktualázáciu média, vypíše mi to toto:
Unable to update medium, errors reported:
...zÃskavanie zlyhalo: curl failed: exited with 23 or signal 0
nebol nájdený hdlist súbor pre zdroj "RPM Search"
problém s ÄÃtanÃm synthesis súboru pre zdroj "RPM Search"
Čo sa s tým dá robiť, aké kúzlo musím použiť, aby to fungovalo?
To je podobne ako keby si do zdroja chcel pridat google:-)
Vďaka za upozornenie...
Len dúfam, že keď nájdem nejaký zdroj, tak to bude riešiť závislosti.
2.) klikni proceed to step 2
3.) zaskrkni vsetky zaskrkavatka a v kazdom vybere vyber nejaky blizky mirror (slovensky/cesky/akyChces)
4.) klikni na proceed to step 3
5.) "Type this in a console as root". (prihlas sa do konzoly ako root a vloz tam text zo sedeho policka)
6.) ze problem? (zdroje su pridane, mozes napisat
urpmi program
) BTW: vidDatabaza znalosti
Ak mas JRE, tak v rpm.pbone.net ti to po kliknuti na [chcek requires] ti to vypise, ktore zavislosti mas, a ktore nie.
rpm.pbone.net a zisťovanie závislostí tiež poznám, len škoda, že sa odtiaľ nedá sťahovať, vyzerajú tam byť zaujímavé veci.
Len ktovie, prečo mi to vypisuje, že databáza urpmi je uzamknutá... Ale možno aj na to časom prídem.
Vďaka za ochotu pomôcť :)
Pečlivě vyber architekturu, jinak si to úplně rozhodíš. Hlavně přidej PLF zdroj, ten obsahuje moooc balíčků.
Databáza urpmi je uzamknutá, protože máš asi ještě otevřený ten grafický instalační nástroj.
Poté, co přidáš zdroje, tak instaluješ z konzole příkazem (například). Závislosti si urpm vyřeší samo, postahuje všechno samo a nainstaluje taky.
Na urpm se mi líbí, že ani nemusíš znát celý název balíčku a ono ti to řekne, které všechny balíčky se jmenují podobně.
Uvádím ještě základní varianty příkazu. Vyšel o tom pěkný článek na abclinuxu.cz
urpmq --list-media = vypíše seznam zdrojů balíčků
urpmi.addmedia <nazev> typ://server/cesta_k_balickum with <relativni_cesta_k_hdlist> -cf
= přidá zdroje balíčků
urpmi.removemedia <nazev> = odebírá zdroje balíčků
urpmi.update -a = stáhne nejnovější seznamy balíčků ze všech nevyjímatelných zdrojů
urpmi --auto --auto-select = upgrade systému dle staženého seznamu balíčků
urpmi <jmeno_balicku> = nainstaluje balíček daného jména
urpme <jmeno_balicku> = odebere balíček zadanéo jména
urpmq -y <text> = seznam balíčků obsahujících v názvu zadaný řetězec
urpmq -i <jmeno_balicku> = zobrazí informace o balíčku
urpmf <jmeno_souboru> = vypíše balíčky obsahující zadaný soubor (i nenainstalované)
urpmq -f <jmeno_balicku> = vypíše verzi, vydání a architekturu
urpmq -fd <jmeno_balicku> = vypíše záislosti včetně verze, vydání a architektury
Pokud nepotřebuješ nějak příliš šetřit místem a nebudou se ti kvůli tomu objevovat nějaké další chyby, tak bych to asi nechal tak. Jediné, co případně stojí za zvážení, je zamezení spouštění příslušného démona při startu - mohl by zbytečně zabírat paměť a čas procesoru (tedy, pokud ten VirtualBox nějakého démona má a podle toho /etc/init.d/virtualbox asi má).
Spouštění při startu se nastavuje v /etc/rcX.d/, kde X je číslo příslušného runlevelu (jaký máš runlevel bys měl zjistit příkazem V tom adresáři jsou odkazy do /etc/init.d/. Ty, které začínají S se spouští, s K se zastavují (když přecházíš z jednoho runlevelu do druhého). Takže stačí případně ten problémový odkaz smazat. (Mimochodem, takhle si můžeš nastavit různé runlevely, ty si pak přidat do nabídky LILO a startovat PC dle potřeby.)
V Mandrivě jde myslím spouštění služeb nastavovat v tom jejich grafickém kontrolním centru, je tam myslím sekce Systém - Služby.
Řekl bych, že urpm se pro běžnou práci plně vyrovná apt-get v Debianu. Ten má výhodu akorát v tom, že jsou k dispozici celkem rychle nejaktuálnější verze většiny balíčků (tedy ve verzi testing), kdežto Mandriva ke každé vydané verzi vydává už jen opravy (tedy něco na bázi Debian stable).
Něco ručně hledat a instalovat, to už musí být hodně nevšední balíček.